Categorii: Cultură

Noaptea Muzeelor la Sate, la prima ediție în toată țara

Luna septembrie începe cu un eveniment inedit, organizat în premieră atât la noi în țară cât și în Europa.
Noaptea Muzeelor la Sate, inițiată de Rețeaua Națională a Muzeelor, are loc pe 2 septembrie când publicul va avea acces la peste o sută de obiective din mediul rural.
Sunt așteptați atât vizitatori din mediul rural, care locuiesc în preajma acestor muzee, cât și locuitori de la oraș, care pot întreprinde o expediție în weekend.
Sunt incluse 143 de muzee, case memoriale, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, muzee parohiale, puncte gastronomice, situri arheologice și multe alte atracții fascinante.
În județul Timiș este înscrisă în program Casa Memorială “Nikolaus Lenau” de la Lenauheim. Județul Arad participă prin Casa Memorială și Colecția de artă „Eugen Popa și Eugenia Hagiu” de la Săvârșin, Muzeul „Zestrea Satului” din Covăsânț, Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția de la Șiria și Muzeul Viei și Vinului din Ghioroc. În județul Hunedoara, poate fi vizitat Complexul Memorial „Aurel Vlaicu”, sat Aurel Vlaicu.
Detaliile complete referitoare la organizarea generală și programul evenimentelor sunt disponibile pe website-ul dedicat evenimentului https://noapteamuzeelor.org/. Lista obiectivelor participante se găsește la adresa https://noapteamuzeelor.org/muzee/hunedoara-noaptea-muzeelor-la-sate/.
“Noaptea Muzeelor la Sate urmează modelul deja consacrat și arhitectura Nopții Muzeelor, un fenomen cultural care anul viitor va ajunge la ediția cu numărul 20. Acest proiect a fost un catalizator cultural care a accelerat masiv în ultimele două decenii interacțiunea publicului cu muzeul și a generat interes pentru produsul muzeal urban. Acum, prin această nocturnă muzeală la sate, organizată în premieră, se focalizează atenția către valorile culturale din zona rurală și o modificare a fluxului cultural, care până acum era exclusiv dinspre rural spre urban, iar acum are ocazia să schimbe direcția și să pună în lumină toate eforturile de conservare și păstrare a valorilor culturale în micile comunități ale României”, spune Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor la Sate.
Evenimentul este însoțit de o campanie naționalăl de programe educative dedicate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale.

 

Articole asemănătoare

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Filarmonica „Banatul” Timișoara invită publicul la concertul simfonic susținut de Orchestra simfonică a Liceului de…

22 de minute ago

Juridic | Permisul de conducere categoria B e valabil şi pentru motociclete, cu anumite condiţii

Avocatul Florentina Folea răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a transmis următoarea întrebare : « Am…

o oră ago

AUDIO / CSM Oradea, sigură de barajul spre Liga Zimbrilor

Formația antrenată de către Cosmin Liberț și Dan Pițigoi a revenit spectaculos după ce a…

3 ore ago

Cine joacă mâine la sala ”Constantin Jude”?

Finala Ligii I de fotbal în sală se mută la Timișoara. Astăzi, de la ora…

4 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din nordul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe, între orele 8.00 și 18.00, furnizarea apei calde la punctele termice…

7 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi caldă și în general instabilă cu cer temporar noros. Pe arii…

8 ore ago