Ascultă Radio Timișoara Live

PIANO DAY, a doua ediție, la Timișoara

Pianistul Andrei Marta, în recitalul “Redeeming Beauty”, la Piano Day, ediția a doua.

PIANO DAY, a doua ediție, la Timișoara

Articol de Simona Stoița, 24 martie 2024, 01:12 / actualizat: 25 martie 2024, 20:54

Asociația Imago Dei, în parteneriat cu Centrul Reformat Noul Mileniu și Soundcreation, organizează a doua ediție PIANO DAY, Ziua Internațională a Pianului, la Timișoara.

La ediția din acest an, PIANO DAY, este invitat, în recital, Andrei Marta, pianist arădean, solist și profesor de pian la Conservatoire Royal de Bruxelles. Evenimentul va avea loc miercuri, 27 martie 2024, începând cu ora 19:00, la Centrul Reformat Noul Mileniu.

Programul recitalului “Redeeming Beauty”, susținut de pianistul Andrei Marta, va cuprinde lucrări din creația compozitorilor: Johann Sebastian Bach și Franz Liszt.

În exclusivitate, Cristian Cazacu, organizator Piano Day (Timișoara, România), președinte al Asociației Imago Dei (interviu Radio Timișoara):

Asociația Imago Dei și-a propus să promoveze toate actele artistice care sunt „însuflețite” de un substrat spiritual și de o trăire autentică a artiștilor cu care colaborăm.

Piano Day, Ziua Internațională a Pianului, ne-a plăcut foarte mult ca și concept. Mi s-a părut “out of the box” să fie sărbătorit Pianul, care este până la urmă chintesența Muzicii Europene, influențând atât de mult muzica Europeană, cât și muzica la nivel global. Ideea genială a fost modul de calcul al zilei când să se sărbătorească acest instrument, în a 88-a zi a fiecărui an, fiind 88 de clape ale claviaturii.

Lucrurile s-au legat providențial anul trecut. Căutam un motiv sau o formă de exprimare muzicală a pianului care să iasă din tiparele clasice, standard, cu care suntem obișnuiți. Aveam un artist în vedere, pianistul leton Reinis Zariņš, care la acea vreme pregătise un proiect muzical inedit, “pilgrims into light” („călători întru Lumină”), iar Timișoara fiind Capitală Europeană a Culturii, cu sloganul oficial “shine your light”, am considerat că este de-a dreptul providențial, pregătit de Dumnezeu, să vină un astfel de compozitor, și interpret, și să exprime, muzical, perspectiva sacră a ceea ce înseamnă „căutarea luminii”.

Ecourile primei ediții au fost foarte bune, având în vedere că era un recital de pian. Mi s-a spus că riscăm, că oamenii nu vin la recitaluri de pian, nu sunt dispuși să plătească 50 lei pe un bilet, cu aceiași bani, sau poate chiar cu mai puțini bani, se pot duce la Filarmonică, unde există subvenții de stat, și „primesc” o orchestră întreagă. Noi însă am îndrăznit, pentru că am vrut să comunicăm și altceva. Am vrut să avem o altă perspectivă de abordare a acestui instrument, prin prisma profunzimii gândirii compozitorilor și a interpreților, a perspectivei lor spirituale asupra vieții.

Anul trecut, la prima ediție, am considerat că nu se poate ca Timișoara să fie Capitală Culturală Europeană și să nu aibă nimic cu referire la Ziua Internațională a Pianului. Și nu avea… Așa că ne-am bucurat să fim deschizători de drumuri. Nu a fost ușor. Nici anul acesta nu ne-a fost foarte clar cum să mergem mai departe, pentru că sunt costuri mari. Până la urmă însă, feedback-ul a venit de la ascultătorii și iubitorii de muzică de pian, care au spus: trebuie continuat acest lucru. Știam și noi că trebuie, dar uneori te ajută să primești un impuls din comunitatea ta.

o expresie muzicală care să aibă „împletită” în sunetele sale și dimensiunea sacră

Iată suntem în perioada pascală pe rit vestic, urmând să fim și pe ritul răsăritean, de aceea cu atât mai mult am considerat că Piano Day trebuie să fie o expresie muzicală care să aibă „împletită” în sunetele sale și dimensiunea sacră.

„Ștafeta” e predată de pianistul Reinis Zariņš din Letonia, interpretul de anul trecut. A preluat-o, în acest an, Andrei Marta, un conațional, originar din Arad, după cum și eu am rădăcini din Arad, dar pe care „Dumnezeu l-a dus” peste meleaguri, la Bruxelles, unde predă, este profesor asistent la Conservatorul Regal din Bruxelles. Îl cunosc din alte contexte în colaborare cu Fundația Jubilate din Oradea, care se ocupă cu dezvoltarea și cultivarea muzicii liturgice în spațiul evanghelic, și l-am abordat. Suntem bucuroși că dorește să vină, și vine cu un program, iarăși, inedit.

avem această căutare de „a fi”, de a ne simți „răscumpărați”, de a răscumpăra frumuseța care a fost pusă de Dumnezeu, în noi

Este un dialog, o explorare, între compozițiile lui Johann Sebastian Bach și Franz Liszt, despre care se știe că unul era un om al bisericii, își semna compozițiile “Soli Deo Gloria”, iar celălalt, un fel de “rockstar”, la vremea aceea,  sau chiar mai mult decât ceea ce ar fi însemnat în muzica pop, contemporană, The Beatles sau artistul Michael Jackson… Era un compozitor excentric care a inventat ceea ce nu se mai văzuse până atunci: recitalul de pian, doar pian, fără partitură, cu un efect de masă fenomenal, scăpat de sub control adesea. Iată vom avea compozițiile celor doi, aduse față în față. Este interesant că, la bătrânețe, Franz Liszt și-a regăsit dimensiunea lăuntrică spirituală, ajungând, la mănăstire, să interacționeze cu lumea monahală.

Toți avem această căutare de „a fi”, de a ne simți „răscumpărați”, de a răscumpăra frumuseța care a fost pusă de Dumnezeu, în noi, în fiecare. Titlul este “Redeeming Beauty” și se așează foarte bine pe calendarul liturgic, a ceea ce înseamnă, în creștinătatea vestică și răsăriteană, Prăznuirea Învierii Mântuitorului, precedată bineînțeles, de Postul Paștelui. Într-o astfel de perioadă de post, de „căutare lăuntrică”, de smerire, de cercetare și de înnoire sufletească și duhovnicească, avem nevoie de un „exercițiu” muzical ca acesta, care să ne ajute în această „căutare de răscumpărare” a fiecăruia dintre noi, sufletește.

Organizatorii suntem noi, Asociația Imago Dei, cei care ne-am propus să facem acest lucru. Piano Day nu este un concept al nostru, originează din Germania, și este o inițiativă la nivel mondial. Dacă accesați pagina pianoday.org, veți descoperi o sumedenie de evenimente, din Mexic până în Tasmania, până în Danemarca și înapoi, în Statele Unite, în Scandinavia, în Asia și, poposind, în Timișoara. Sunt evenimente menite tocmai să sărbătorească acest instrument muzical care ne-a permis nouă, tuturor, să ne exprimăm muzical trăirile, să ne regăsim în expresia muzicală pianistică.

oază de liniște”, meditație, căutare lăuntrică, într-un spațiu deosebit

Anul acesta, Piano Day va consta în acest eveniment, Recitalul de pian “Redeeming Beauty”, și îi mulțumim pianistului implicat, care deși are programul încărcat și se regăsește, conform tradiției creștine vestice, tocmai în Săptămâna Mare, a făcut efortul să vină spre noi, pentru acest eveniment.

Ne dorim cât mai mulți iubitori de pian să se oprească, miercuri seara, din tăvălugul zilnic, responsabilități-obligații-stressul cotidian, să găsească acest eveniment ca „oază de liniște”, meditație, căutare lăuntrică, într-un spațiu deosebit, al Centrului Reformat Noul Mileniu, prin bunăvoința părintelui Gazda István, care rezonează deosebit de mult cu acest eveniment, l-a dorit și în continuare. Cred că este o colaborare pe termen lung și mă bucură acest lucru.

Așteptăm publicul să achiziționeze bilete, se găsesc doar online, pe evticket.ro, dar se poate căuta evenimentul și pe facebook, “Piano Day Timișoara, România, Redeeming Beauty”.

Vă așteptăm în număr cât mai mare, într-un „exercițiu” spiritual-muzical, într-un spațiu sacru, să ascultăm și să călătorim în această incursiune muzicală, împreună cu Andrei Marta.

Invităm ascultătorii să își ia timp, cei care sunt de confesiune creștin-catolici sau luterani și țin ritualul pascal vestic. În Săptămâna Mare, în Săptămâna Patimilor Mântuitorului, Miercurea este zi de liniște. Miercurea este chiar un „exercițiu de liniște”, de oprire și identificare cu Patimile, cu suferințele Mântuitorului, cu găsirea frumuseții actului sacrificial al Mântuitorului Hristos pentru noi, un sacrificiu răscumpărător al întregii Creații și al creativității noastre. Iată, de aceea și “redeeming beauty”, de Ziua Pianului! (Cristian Cazacu, președinte Asociația Imago Dei, organizator Piano Day, Timișoara)

Piano Day, Ziua Internațională a Pianului, a fost propusă de muzicianul german Nils Frahm, în 2015, iar data calendaristică pentru sărbătorire este a 88-a zi din an (fie 28, fie 29 martie). Cu acest prilej sunt organizate evenimente muzicale în cele mai mari orașe din întreaga lume, iar începând din 2023, prin Asociația Imago Dei, și la Timișoara.

Piano Day, ediția I (foto by FuturePast, Oti Bocșa). Cristian Cazacu (foto by Sorin Popa). Andrei Marta (sursa foto/afiș: Asociația Imago Dei).

 

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”
Cultură marți, 2 aprilie 2024, 12:11

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”

Corul „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, sub conducerea dirijorală a maestrului IOSIF TODEA, va susține un concert coral...

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”
Gabriela Adameșteanu, Virgil Ogășanu și Sînziana Mircea primesc distincțiile speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural 2024
Cultură luni, 1 aprilie 2024, 21:08

Gabriela Adameșteanu, Virgil Ogășanu și Sînziana Mircea primesc distincțiile speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural 2024

Scriitoarea Gabriela Adameșteanu, actorulVirgil Ogășanu și pianista Sînziana Mircea primesc cele trei distincții speciale la “Gala Premiilor...

Gabriela Adameșteanu, Virgil Ogășanu și Sînziana Mircea primesc distincțiile speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural 2024
„Caiete scenice verdiene” și un workshop inedit cu Diana Todea-Sahlean, la Timișoara
Cultură luni, 1 aprilie 2024, 00:07

„Caiete scenice verdiene” și un workshop inedit cu Diana Todea-Sahlean, la Timișoara

La invitația UVT – Facultatea de Muzică și Teatru, Diana Todea-Sahlean, regizor, lector univ.  dr. al Universității „Babeș-Bolyai” din...

„Caiete scenice verdiene” și un workshop inedit cu Diana Todea-Sahlean, la Timișoara
Sanctuarul neolitic de la Parța, destinație de weekend
Cultură vineri, 29 martie 2024, 09:19

Sanctuarul neolitic de la Parța, destinație de weekend

Punctul muzeal de la Parța adăpostește replica sanctuarului vechi de peste 6.000 de ani și unic în Europa, descoperit pe malul Timișului, în...

Sanctuarul neolitic de la Parța, destinație de weekend
Cultură vineri, 29 martie 2024, 09:11

Ilie Stepan, Pro Musica şi managerii Teatrului și Operei din Timișoara, au primit Ordinul “Pentru Merit” în grad de Cavaler

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a înmânat ordinul “Pentru Merit” în grad de Cavaler compozitorului Ilie Stepan și formației Pro Musica....

Ilie Stepan, Pro Musica şi managerii Teatrului și Operei din Timișoara, au primit Ordinul “Pentru Merit” în grad de Cavaler
Cultură vineri, 29 martie 2024, 08:08

“Operele complete ale lui Shakespeare”, în aer liber

Caravana Shakespeare a ajuns, joi seara, la Timișoara unde a fost prezentat în premieră spectacolul „Operele complete ale lui Shakespeare”....

“Operele complete ale lui Shakespeare”, în aer liber
Cultură luni, 25 martie 2024, 20:21

Festivalul filmului italian ”Visuali Italiene”, la Timișoara / PROGRAM

Festivalul aduce la Cinema Victoria cela mai noi producții italiene, opt filme premiate și apreciate ale unor regizori consacrați, debuturi, drame...

Festivalul filmului italian ”Visuali Italiene”, la Timișoara / PROGRAM
Cultură luni, 25 martie 2024, 18:10

Filarmonica Banatul din Timișoara anunță concerte spectaculoase în 2024

Compozitorul spaniol Jordi Savall, dirijorul Gabriel Bebeșelea sau faimoasa pianistă Alexandra Dariescu, sunt doar câteva dintre numele mari care...

Filarmonica Banatul din Timișoara anunță concerte spectaculoase în 2024