Cultură

Proiect de milioane de euro pentru restaurarea zidurilor de la Sarmizegetusa Regia

Proiectul se numește “Capitala Daciei, muzeu viu al patrimoniului cultural European” și vizează creșterea numărului de vizitatori în viitor.

Peste 700 de metri din zidul cetății dacice Sarmizegetusa Regia vor fi restaurați cu ajutorul unei finanțări norvegiene.

Proiectul este derulat de Consiliul Județean Hunedoara în parteneriat cu Fundația Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi Romsdal County Council din Norvegia.

Profesorul Răzvan Mateescu, coordonatorul științific al șantierului arheologic spune că principalul obiectiv constă în consolidarea zidurilor fortificației.

Dacă ne referim la dimensiuni, sunt aproape 700 de metri de zid. Sunt peste 6.400 de blocuri de calcar, în partea vizibilă a zidului, ar să menționez și lucrul acesta. De aceea vorbim și despre un efort foarte mare, pentru consolidarea zidurilor, pentru că sunt foarte multe provocări, de la cele generate de căderea copacilor, de alunecările de teren. Vorbim și despre un efort care s-a dus pe protejarea fiecărui bloc de calcar. Colegii restauratori, cu foarte, foarte multă migală, pur și simplu încearcă să protejeze, pentru foarte multă vreme, toate blocurile de calcar de acolo”, spune Răzvan Mateescu.

Sarmizegetusa Regia, brand județean

Proiectul este considerat ca fiind cel mai important pe linia revitalizării de la Sarmizegetusa Regia, monument înscris în lista UNESCO.

Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Țambă, se ocupă de proiect din partea administrației județene.

Sarmizegetusa Regia este unul din cele mai importante branduri ale județului Hunedoara. Atâta timp cât valorizăm Sarmizegetusa Regia prin astfel de proiecte nerambursabile, arătăm că avem încredere în acest brand, avem încredere în trecutul județului. Nu încercăm să reinventăm roata, ci, bazându-ne și pe trecutul județului, încercăm să creăm viitor comunităților locale, pentru că până la urmă este vorba despre oameni”, spune Alin Țambă.

Proiectul este finanțat prin granturi norvegiene și are o valoare de circa 2 milioane de euro. Cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

4 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

6 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

7 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

7 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

7 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

12 ore ago