Ascultă Radio Timișoara Live

„Revedere”, recital de lieduri, dublu eveniment cu artiștii lirici ai Operei Naționale Române din Timișoara

Recitalul de lieduri Revedere”, eveniment organizat de Opera Națională Română din Timișoara, dedicat Zilei Culturii Naționale, va fi susținut de artiștii lirici ai Corului Operei Naționale Române din Timișoara, în acompaniamentul pianiștilor Angela Balici și Rareș Păltineanu, la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, în două seri consecutive, sâmbătă (14 ianuarie 2023) și duminică (15 ianuarie 2023), începând cu ora 18.

„Revedere”, recital de lieduri, dublu eveniment cu artiștii lirici ai Operei Naționale Române din Timișoara

Articol de Simona Stoița, 12 ianuarie 2023, 04:38 / actualizat: 12 ianuarie 2023, 5:58

Pogramul recitalului va cuprinde lucrări din creația compozitorilor români: Tiberiu Brediceanu, George Stephănescu, Eduard Caudella, Gheorghe Dima, Sabin Drăgoi, Paul Constantinescu, George Enescu, Nicolae Bretan, Sabin Pautza, George Grigoriu, Alexandru Leon, Eugen Doga, Dumitru Caulea.

Compozițiile muzicale vor readuce în atenție lirica eminesciană, dar și versuri ale poeților români: Liviu Coman, Cincinat Pavelescu, Vasile Filip, Victor Eftimiu, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif.

Inițiator și coordonator al proiectului: baritonul Mircea Dan Petcu, artist liric, Corul Operei Naționale Române din Timișoara.

„Recitalul dedicat Zilei Culturii Naționale se dorește a fi o revedere a artiștilor lirici ai Corului Operei Naționale Române din Timișoara cu publicul timișorean, și nu numai.

Colegii mei au răspuns cu mare entuziasm și bucurie la propunerea mea pentru acest proiect, de asemenea, domnul Cristian Rudic, managerul instituției.

Iată, măsura inspirației unui astfel de gen muzical e confirmată prin programarea, în avans, a încă unui recital, în data de 14 ianuarie 2023, ora 18, în aceeași locație, Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, biletele fiind deja epuizate pentru data de 15 ianuarie 2023.

Ideea proiectului a fost inspirată de muzicalitatea, sensibilitatea și seriozitatea colegilor mei din Corul Operei Naționale Române Timișoara, care acum când pășim în anul „Timișoara Capitală Culturală Europeană” au pregătit cele mai frumoase nestemate din repertoriul românesc de lieduri.

Vă invităm cu drag, în 14 și în 15 ianuarie 2023, ora 18, în sala de spectacole de la Muzeul Național de Artă Timișoara, pentru a ne fi alături la o seară de suflet, din suflet, pentru suflet!” (baritonul Mircea Dan Petcu, artist liric ONRT, interviu Radio Timișoara)

AUDIO/ Mircea Dan Petcu, artist liric ONRT, inițiator și coordonator de proiect, interviu în exclusivitate pentru Radio Timișoara):

Declarații, în exclusivitate pentru Radio Timișoara, din partea artiștilor lirici ai Corului Operei Naționale Române din Timișoara, protagoniștii Recitalului de lieduri Revedere”, organizat de ONRT:

La Recitalul „Revedere”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, voi interpreta liedul „Cine n-are dor pe vale”, de Tiberiu Brediceanu, un lied drag mie, deoarece se află pe lista pieselor pe care le-am prezentat în cadrul Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu”, în 2018, când am obținut Marele Premiu și Premiul Special „Traian Grozăvescu”. (Marius Zaharia)

Ca lugojeancă, iubesc creația artistică a lui Tiberiu Brediceanu! De aceea, cu ocazia omagierii creației artistice românești, am ales două dintre cele mai îndrăgite lieduri ale lui Tiberiu Brediceanu, și anume, „Vai, bădiță, dragi ne-avem” și „Dragu-mi-i, mândro, de tine”. (Diana Chirilă)

Voi interpreta liedul „Ochii albaștri-s drăgălași”, de Eduard Caudella. Am ales să interpretez această piesă pentru că este destul de veselă și sper să ofer o stare de bună dispoziție publicului prezent. (Loredana Borlovan)

Liedul pe care îl voi interpreta se numește „Flori albe”, compus de Sabin Drăgoi, pe versuri de Liviu Coman. Am ales să cânt acest lied, deoarece are o melodie duioasă, plină de sensibilitate, care răsună mai apoi în mintea celor care o ascultă. (Daiana Vinars)

În concertul „Revedere” voi interpreta liedul „Mândruliță de la munte”, de George Stephănescu. Am ales acest superb lied, deoarece l-am îndrăgit încă de la prima audiție, în interpretarea marelui bariton român, Nicolae Herlea. Vă aștept cu drag, la concert! (Adrian Zaharia)

Voi interpreta liedul „Changeons propos”, de George Enescu. Am ales acest lied pentru a aduce un element de diversitate, o pată de culoare și o stare de bună dispoziție, în cadrul acestui concert. (Iulia Szabo)

În Recitalul „Revedere” voi interpreta liedul „Ce e amorul?”, pe muzica lui Nicolae Bretan, și pe versurile lui Mihai Eminescu, în duet cu colegul meu, Darius Iordănescu. Am ales acest lied pentru mesajul pe care îl are. Textul este unul foarte cuprinzător: „Ce e amorul? E un lung / Prilej pentru durere, / Căci mii de lacrimi nu-i ajung / Și tot mai multe cere”. Iar muzica este extraordinară! Ne place foarte mult. Sperăm să-i placă și publicului. (Silviu Ionel Rujoni)

La Recitalul „Revedere” voi interpreta liedul „Din vise, dragi poeme”, de Sabin Pautza. Este un lied de suflet pe care l-am cântat la multe recitaluri, în timpul studenției. (Silvia Maria Antemia)

Voi interpreta liedul „Cântec de leagăn”, al compozitorului Paul Constantinescu, pe versurile lui Ștefan Octavian Iosif. Am ales acest lied pentru că este de o sensibilitate aparte în care mi-am regăsit sentimentele profunde, de mamă. (Alina Pîndici)

Voi interpreta liedul „A venit un lup din crâng”, muzica – Gheorghe Dima, versuri – George Coșbuc. Am ales acest lied, deoarece îmi aduce aminte de facultate. (Alexandru Mocan)

În spectacolul intitulat „Revedere”, am ales să interpretez liedul „Pentru ochii tăi cei dulci”, muzica fiind compusă de Alexandru Leon, iar versurile de Cincinat Pavelescu. Este un lied drag sufletului meu. L-am interpretat încă din facultate. Consider că e într-adevăr o lucrare frumoasă, care merită să fie trăită, împărtășită iubitorilor de muzică și de frumos. (Georgiana Necșa-Chira)

În acest concert voi interpreta „Doina Stăncuței”, de Tiberiu Brediceanu, cântec ce mă poartă prin folclorul național românesc. (Diana Zaharia)

Voi interpreta liedul „Crizanteme”, de Sabin Drăgoi. Am ales acest lied pentru că îmi aduce aminte de băncile facultății, în care frumusețea studenției era încununată cu multe buchete de sentimente și de flori, asemenea acestui lied. (Iulian Ioan Iosip)

Voi interpreta piesa „Ochiul tău iubit”, pe versurile lui Mihai Eminescu, și muzica de Eugen Doga. Este o piesă sensibilă și simt că mă regăsesc în ea. Cea de-a doua piesă este „Revedere”, un duet, tot pe versurile lui Mihai Eminescu, muzica de Dumitru Caulea. Acest duet are o poveste foarte frumoasă. L-am auzit, pentru prima oară, la Târgoviște, în cadrul Concursului „Crizantema de Aur”, în anul 2021. Refrenul mi-a rămas mereu întipărit în memorie. Nu întâmplător îl voi interpreta cu colegul meu, Darius Iordănescu, pentru că atunci, în 2021, am participat și noi la secțiunea Creație, cu o piesă compusă de Horia Făgărășanu, care a câștigat Trofeul Concursului. „Revedere” este un duet foarte frumos și se potrivește de minune cu recitalul nostru. (Ana Maria Stănoia)

În acest concert voi interpreta „Muzica” din opereta „Valurile Dunării”, compusă de George Grigoriu, și libretul de Aurel Storin. Am ales această piesă ca omagiu adus muzicii, muzica marcându-mi drumul vieții. Și un omagiu personal, oferit amintirii tatălui meu, care a crescut lângă Dunăre. Personajele principale ale piesei sunt Dunărea și muzica. (Ildiko Antonia Hadăr-Babenco)

În recitalul de lieduri oferit de instituția noastră cu ocazia Zilei Naționale a Culturii Române, am ales două lieduri, ambele pe versurile poetului nostru național, Mihai Eminescu. „Ce e amorul?”, compoziția lui Nicolae Bretan, într-o variantă inedită, alături de tenorul Silviu Rujoni, și o compoziție contemporană, „Revedere”, cu soprana Ana Maria Stănoia, compoziție aparținând tânărului compozitor de la Cernăuți, Dumitru Caulea, compoziție laureată, premiată, la Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția din anul 2021, la secțiunea Creație. Vă așteptăm cu mult drag! (Darius Iordănescu)

AUDIO/ în exclusivitate pentru Radio Timișoara, protagoniștii Recitalului de lieduri Revedere”, artiști lirici ai Corului Operei Naționale Române din Timișoara:

Sursa foto: arhiva ONRT.

Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

ceau cinema
Cultură joi, 13 iunie 2024, 12:01

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema!

Filmele vin din Bulgaria, Germania, Israel, Polonia, Serbia şi Turcia. Şase filme europene de ficţiune care au ca temă centrală dilemele morale...

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema!
Dancing Queen, Ţara Surâsului şi Nabucco la Festivalul de Operă şi Operetă din Timișoara
Cultură vineri, 7 iunie 2024, 17:35

Dancing Queen, Ţara Surâsului şi Nabucco la Festivalul de Operă şi Operetă din Timișoara

O nouă ediție a Festivalului de Operă și Operetă de la Timișoara îi așteaptă pe iubitorii muzicii și baletului la finalul verii. Cea de-a...

Dancing Queen, Ţara Surâsului şi Nabucco la Festivalul de Operă şi Operetă din Timișoara
Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile
Cultură duminică, 2 iunie 2024, 17:53

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile

Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor pe parcursul lunii iunie. Astfel, timișorenii...

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile
Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Cultură vineri, 31 mai 2024, 10:40

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică

La împlinirea a șase decenii de activitate artistică neîntreruptă, Corala feminină „Carmina Dacica”, dirijată de profesoara Flora Toth, va...

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Cultură marți, 28 mai 2024, 13:13

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală

Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, dirijat de prof. dr. Maria Gyuris, concertează, la invitația Filarmonicii...

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală
Cultură marți, 28 mai 2024, 12:57

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono

Naționalul timișorean anunță că, în data de 14 iunie, organizează repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră...

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Cultură sâmbătă, 25 mai 2024, 01:45

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Cariera de Cercetător din regiunea de Vest, o nouă...

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură vineri, 24 mai 2024, 23:10

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă întâlnire din ciclul „Science Café”, avându-l invitat special pe Prof. Dr. Stephan...

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT