Ascultă Radio Timișoara Live

Viitori artişti îşi măsoară forţele la Timişoara, în etapa naţională a Olimpiadelor de Arte

Viitori artişti îşi măsoară forţele la Timişoara, în etapa naţională a Olimpiadelor de Arte

Articol de Dana Florea, 21 aprilie 2022, 21:12

La Timişoara se desfăşoară în aceste zile Olimpiadele Naţionale de Arte: Olimpiada Naţională de Arta Actorului (19 – 22 aprilie), Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale (20 – 23 aprilie), Olimpiada Naţională de Coregrafie (28 – 30 aprilie)  şi Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor.

Ministerul Educaţiei a desemnat Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, reprezentat de prof. Aura Codruţa Danielescu – Inspector Şcolar General şi prof. dr. Dan Aurel Băcilă – Inspector de specialitate Arte, pentru a organiza patru Olimpiade Naţionale din domeniul învăţământului vocaţional, la care participă peste 1200 de elevi din România.

Organizarea celor patru olimpiade la Timişoara este o premieră la nivel local, judeţean şi naţional.

“Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, împreună cu Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, sub coordonarea Ministerului Educaţiei, sunt în acest an școlar gazdele a 3 olimpiade  naționale cu o rezonanţă specială pentru elevii și profesorii învățământului vocațional de artă, Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale, Olimpiada Națională  de Coregrafie și Olimpiada Națională de Arta Actorului. În vederea acestui important demers educaţional şi artistic, sălile de concerte și de spectacol, teatrele municipiului sunt pregătite în aceste zile să primească adevărate recitaluri de performanță ale elevilor muzicieni, balerini sau ale tinerilor actori, o tradiţie a primăverii culturale timişorene, un reper de afirmare în cadrul oferit de viitoarea Capitală Culturală Timișoara –2023. Reunind importante centre de învăţământ muzical, actoricesc sau coregrafic din țară, competițiile de acest tip continuă să întărească bunele relaţii între liceele vocaționale de artă, fiind un factor de creștere continuă a pregătirii artistice de specialitate, a înaltei performanțe a elevilor. Dorim pe această cale mult succes tuturor participanților în cadrul probelor de concurs, zile frumoase petrecute la Timișoara, iar colegilor noștri dascăli, membrii ai juriilor de specialitate le adresăm mulțumiri pentru efortul deosebit din aceste zile de concurs și îi încredințăm de toată aprecierea pentru nobila misiune, și în același timp, dificila sarcină ce le-a fost încredințată. Inspectoratul Școlar Județean Timiș, colegii mei, primesc cu brațele deschise echipele din județele participante, apreciind în egală măsură pasiunea, determinarea și chiar succesul tinerelor noastre talente, viitori mari artiști ai țării, aplaudând atât reușita copiilor, cât și munca îndrumătorilor lor!” transmite prof. Aura Codruţa Danielescu, Inspector Şcolar General (cuvânt adresat participanţilor la Olimpiadele Naţionale de Artă).

„Bun venit”, tuturor participanților!

Este o bucurie pentru Liceul de Artă „Ion Vidu” să fie partener al Inspectoratului Școlar Județean Timiș în găzduirea etapelor naționale ale Olimpiadei Naționale de Interpretare Vocală, Instrumentală, și Studii Teoretice Muzicale, ale Olimpiadei Naționale de Coregrafie și ale Olimpiadei Naționale de Arta Actorului.

Prezența în orașul de pe Bega, pe scenele importantelor lăcașe de cultură și artă, a celor mai talentați elevi este o oportunitate, pentru noi toți, de a asista la momente unice de exprimare artistică, de măiestrie și de transmitere a trăirilor și sentimentelor prin interpretarea scenică, muzicală și coregrafică.

Fie ca emoțiile constructive să se îmbine cu vibrațiile sunetelor, cu grația pașilor de dans și talentul interpretativ, pentru a încununa munca și pregătirea susținută spre înalta performanță.

Doresc mult succes tuturor participanților și zile frumoase petrecute în Timișoara!” gânduri de bun-venit din partea prof. Patricia Vlad, Director al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara.

“Dorim să pășim alături de dumneavoastră în aceste zile ale Olimpiadelor Naționale de Arte cu speranțe noi, cu certitudinea importanței muncii noastre, cu solidaritatea specifică dascălilor, având încrederea că arta interpretativă va fi mereu în mijlocul societății asemenea unui far dătător de lumină și încredere, și salutând această importantă zi, îndrăznim să urăm tuturor elevilor participanți, colegilor noștri profesori de pe cuprinsul întregii țări, dar și tuturor invitaților noștri, –Bine ați venit la Timișoara!

Un amplu aparat organizatoric a solicitat atenția și sprijinul celor mai importante instituții de cultură și artă locale, Filarmonica de Stat „Banatul”, Opera Naţională Română și Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely, Teatrul Merlin Timișoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara, Biblioteca Centrală Universitară, Casa Tineretului, cu sprijinul direct al Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, un eveniment atent monitorizat de presa scrisă și vorbită, locală și națională.

Pe cele 12 scene de concurs pregătite de organizatori se vor prezenta în fața juriului și a publicului meloman elevii claselor liceale ale învățământului de muzică specializată, reprezentând cei mai buni interpreți vocali, instrumentiști și teoreticieni din cele 39 de unități de învățământ vocațional artistic de la nivel național pentru specializările: pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat de lemn și de alamă, percuție, instrumente tradiționale, canto clasic, canto tradițional și studii teoretice muzicale.

Elevii secțiilor de teatru din liceele vocaționale de artă de la nivel național, doresc să își reafirme crezul artistic, speranța în revenirea la normalitatea unei stări de spirit constructive, să revină pe scenă în fața publicului cu cele mai fascinante interpretări ale lumii teatrale.

Teatrul, după cum știm, nu operează cu instrumentele unei științe exacte, elementele care intră în ecuația percepției unui act artistic sunt extrem de variate, de o mare finețe spirituală și psihologică și se întind pe mai multedomenii și zone de interes. De la bagajul de cunoștințe generale pe care îl solicită și până la inteligența emoțională, de la capacitatea de concentrare, la permeabilitatea pentru transmiterea unui mesaj anume, de la psihologia sau experiențele personale de viață, la talentul interpretării unui text în lumina, timbrul, tonul, vocalitatea sau verva cea mai potrivită, teatrul este în realitate o sursă inepuizabilă de creație, interpretare și energie fluidă în stare pură. Variabilele unei asemenea condiții sunt atât de fascinante și individualizante, încât orice interpretare beneficiază de prezumția verosimilității, a eu-lui propriu, de conștiința și amprenta unei vieți, a unor experiențe sau chiar a unor ample trăiri umane. Nu întâmplător, una dintre cele mai frumoase definiții ale artei teatrale vorbește despre întânlirea cu teatrul ca lucrul cel mai magic și  fascinant care ți se poate întâmpla, dar care, într-o ultimă instanță, reprezintă de fapt, întâlnirea cu umanitatea în sensul cel mai larg al experienței și exprimării sale.

Adresăm tuturor loturilor participante succes deplin în interpretarea repertoriilor de concurs, mulțumiri colaboratorilor, sponsorilor și organizatorilor direcți ai acestui important eveniment, alături de mesajul de bine adresat tuturor participanților olimpici de la Timișoara, locul în care în aceste zile muzica și arta interpretativă dețin principalul mijloc de comunicare și relaționare.” transmite prof. dr. Dan Aurel Băcilă, Inspector de specialitate – Arte (cuvânt adresat participanţilor la Olimpiadele Naţionale de Artă).

Elevii din toată ţara, sosiţi la Timişoara, vor avea parte şi de momente de relaxare, iar organizatorii au pregătit: tururi ghidate în centrul istoric al Timișoarei (Piața Operei, Piața Libertății, Piața Unirii, Bastionul Theresia), vizite la Muzeul Național al Banatului (Expoziția de obiecte de patrimoniu despre Egiptul Antic din colecția muzeului), plimbări în parcurile din zona centrală a orașului, de-a lungul malului Begăi.

Festivitatea de premiere a olimpicilor de la Actorie este programată vineri, 22 aprilie 2022, ora 10, în Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara.

Gala laureaților și Festivitatea de premiere a olimpicilor muzicieni vor avea loc sâmbătă, 23 aprilie 2022, ora 11, la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timişoara.

(sursa informare: Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, caiete program participanţi, Olimpiade)

 

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor
Cultură vineri, 17 mai 2024, 16:16

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor

Muzeul Național de Artă din Timișoara a anunțat că refuză să organizeze evenimentul Noaptea Muzeelor, din cauza nemulțurilor salariale. Nici...

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor
Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”
Cultură vineri, 17 mai 2024, 12:57

Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”

Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică și Teatru organizează, pe parcursul lunii mai 2024, Festivalul Muzicii de Cameră,...

Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”
Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa
Cultură vineri, 17 mai 2024, 06:00

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai și va cuprinde diverse activități și ateliere...

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa
„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”
Cultură joi, 16 mai 2024, 14:11

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala „Capitol”,...

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”
Cultură miercuri, 15 mai 2024, 13:15

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie a Festivalului și Concursului Internațional „Alma Cornea...

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21
Cultură miercuri, 15 mai 2024, 07:00

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla povestea neamului Corvinilor....

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor
Cultură marți, 14 mai 2024, 19:49

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la prețuri accesibile. Președintele de onoare al acestei...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea
Cultură marți, 14 mai 2024, 19:46

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în data 18 mai, nemulțumiți de nivelul...

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor