Vioara lui Enescu, concerte extraordinare la Bucureşti

Punctul culminant al Turneului Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada 9 septembrie – 1 octombrie, este momentul sosirii la Bucureşti, unde vor avea loc două concerte excepţionale. Pe 18 septembrie legendara vioară se va auzi la Sala Teatrelli, acest recital fiind organizat cu sprijinul creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti. Pe 19 septembrie, la Sala Radio, va avea loc concertul de gală. Până acum, cei doi muzicieni, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, au dus muzica de calitate în mai multe localităţi urbane şi rurale din Transilvania, Constanţa, Olt şi Dâmboviţa.

Turneul a fost un succes până acum , lucru demonstrat de reacţiile spectatorilor din sate: „O oază de cultură, o surpriză pentru noi să prindem un aşa spectacol cu cei doi artişti, de muzică clasică. Mi-a plăcut în primul rândBalada lui Ciprian Porumbescu.” „Extraordinar. Emoţionant. Pe viu, nu prea am avut ocazia să ascultăm aşa ceva. Mai ascultăm muzică clasică, dar astăzi, când am auzit, am plecat cu o oră mai devreme de la serviciu, ca să vin să nu pierd niciun minuţel”. „Mi se pare o iniţiativă foarte bună, mai ales că în mediul rural de obicei nu se întâmplă astfel de evenimente. Noi suntem din Constanţa, suntem studenţi la Universitatea maritimă şi am auzit de pe internet de acest eveniment şi am zis să vedem cum este să vii la un concert simfonic în mediul rural.”

Dată fiind misiunea educativă a turneului, la fel ca la ultimele ediţii, la recitalul de la Sala Radio, accesul studenţilor şi elevilor va fi gratuit, pe baza carnetelor de student sau elev, în limita locurilor disponibile.

Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu).

 

Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru împărtăşeste impresii din turneu: „Până acum a fost foarte frumos, am avut parte de public deosebit de receptiv peste tot, fie sate sau oraşe, el a fost dornic de a asculta genul nostru muzical, chiar dacă mulţi dintre spectatori, sunt convins, n-au mai avut tangenţă cu vreo sală de concerte. Peste tot au fost foarte mulţi copii, ceea ce ne bucură foarte mult.”

Programul din cele două seri este deosebit de atractiv cuprinzând pagini speciale din repertoriul pentru vioară semnate de Debussy, Prokofiev, Ravel, Chausson, Saint-Saëns.

Articole asemănătoare

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

7 minute ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

9 minute ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

2 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

8 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

8 ore ago

SCM Timișoara încheie turul pe primul loc / AUDIO

SCM Timișoara a jucat pe teren propriu etapa a V-a, ultima din turul Ligii de…

9 ore ago