Categorii: Fapt divers

Exploring Dacia, aplicație mobilă pentru turiștii care vizitează Sarmizegetusa Regia

O aplicaţie informatică îi ajută pe turişti şi pe iubitorii de istorie să afle informaţii detaliate despre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Aplicaţia permite utilizatorilor să vadă şi cum arătau unele piese antice, reconstituite virtual. Proiectul, intitulat Exploring Dacia însumează sute de ore de muncă ale specialiștilor din mai multe domenii, de la istorie până la informatică. Totul este disponibil prin simpla scanare a unui cod QR, după cum explică Alin Henț, inspector de specialitate în cadrul Direcției de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara.
“Trăim cu toții în era digitală sau mare parte dintre noi. Turiștii care vor vizita Sarmizegetusa Regia vor descoperi mai multe detalii despre monumente cu ajutorul unei aplicații, o aplicație disponibilă pe telefoane mobile, pe tabletă sau pe orice dispozitiv inteligent. Vor descoperi mai multe informații despre monumentele din zona sacră, de la Grădisitat de Munte sau Sarmizegetusa Regia, precum și o serie de artefacte digitizate și scanate de către colegii noștri de la Universitatea Tehnică din Cluj”, spune Alin Henț.
Unele piese descoperite la Sarmizegetusa Regia pot fi văzute după ce au fost scanate. Coloanele templelor din sit au fost reconstituite virtual și pot fi vizionate și ele. Toate informațiile pot fi accesate prin scanarea codurilor QR afișate lângă monumente sau pe site-ul exploringdacia.ro.
“Consiliul Județean, administratorul acestui sit, pune la dispoziția tuturor informații necesare pentru a cunoaște mai bine edificiile de cult și pentru a vizualiza artefactele care au fost descoperite aici în Sarmizegetusa Regia. Este la îndemâna tuturor ca să poată observa aceste detalii, aceste artefacte pe care specialiștii le-au scanat și le-au transpus în imagini tridimensionale”, spune Radu Barb, directorul Direcției de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara, beneficiarul acestui proiect.
Proiectul Exploring Dacia își propune să crească vizibilitatea monumentului istoric din Munții Orăștiei, după modelul unor obiective similare din lume.
Aplicația a fost realizată în cadrul unei colaborări derulate între Direcţia de Monumente şi Promovare Turistică Hunedoara şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Articole asemănătoare

Povestea globe-trotterului timișorean care a străbătut pe bicicletă aproape jumătate din țările lumii

În tinerețe Arnold Gozo a practicat ciclismul la nivel profesionist. De aici pasiunea pentru sportul…

26 de minute ago

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile

Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor pe parcursul…

o oră ago

Cinci transporturi agabaritice traversează vestul țării

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că cele cinci transporturi agabaritice vor…

o oră ago

Începe o nouă etapă de dezinsecție în Timișoara

Acțiunea de dezinsecție este programată în perioada 3 – 10 iunie și se va desfășura…

o oră ago

Suporterii Corvinului cer ca data de disputare a Supercupei să nu se modifice

FCSB - Corvinul Hunedoara este primul meci al noului sezon și contează pentru Supercupa României.…

7 ore ago

România s-a calificat la turneul final al Golden League

Naţionala feminină de volei a României s-a calificat la turneul Final Four al Golden League,…

11 ore ago