Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Fructele din 2015: dulci, dar inutile pentru sănătate

Fructele din ziua de astăzi se pare că au o valoare nutritivă de 100 de ori mai mică decât în 1950. O serie de studii ale universităţilor canadiene, americane şi britanice, publicate din 1997 până în prezent, au relevat declinul concentraţiei de nutrienţi din alimentele zilelor noastre. Lucrările, rezumate în studiul ‘Still No Free Lunch’ de Brian Halweil, cercetător la Worldwatch Institute, confirmă dezvoltarea ‘caloriei vide’: grasă şi dulce, dar inutilă pentru sănătate, se arată într-un articol publicat online de ziarul Le Soir, citat de Agerpres.

Fructele din 2015: dulci, dar inutile pentru sănătate

Articol de Carla Chiu, 31 ianuarie 2015, 09:00

În timp ce în ţările dezvoltate aportul de calorii creşte, majoritatea alimentelor nemodificate pe care le consumăm – fructe, legume şi cereale – devin nişte cochilii goale pe plan nutriţional. Chiar şi în alimentele considerate sănătoase, vitaminele A şi C, proteinele, fosforul, calciul, fierul şi alte minerale sau oligoelemente s-au redus cu 25, 50 sau 100%. Pentru a găsi calităţile nutriţionale ale unui fruct sau legume din anii ‘ 50, ar trebui să mâncăm azi o jumătate de ladă.

Vitamina C : un măr de ieri = 100 de mere de azi. Pentru a găsi vitamina C din mărul de acum 50 de ani ar trebui să mâncăm 100 de mere în zilele noastre. Un măr din soiul Croncels consumat de bunicii noştri conţinea 400 de mg de vitamina C, indispensabilă pentru întreţinerea pielii şi a oaselor. Astăzi supermarketurile ne propun lăzi de mere Golden standardizate care au fiecare un aport de doar 4 mg de vitamină C. De o sută de ori mai puţin.

Vitamina A : o portocală de ieri = 21 de portocale de azi. Preţioasă pentru vedere şi pentru apărarea imunitară, vitamina A este în cădere liberă în 17 din 25 dintre fructele analizate de cercetătorii canadieni. Declinul este total pentru cartofii şi ceapa care sunt azi total lipsite de vitamina A. Acum jumătate de secol o portocală acoperea necesarul zilnic de nutrienţi recomandat în privinţa vitaminei A. Azi trebuie să mâncăm 21 de portocale pentru aceeaşi cantitate de vitamina A. La fel cum o piersică din anii 50 este egală cu 26 de piersici de azi.

Fier : carnea din zilele noastre conţine de două ori mai puţin fier. Friptura din zilele noastre conţine mai puţin micronutrienţi decât acum 50 de ani, se arată în studiul cercetătorului american David Thomas, publicat în revista Nutrition & Health. La fel se întâmplă şi cu cerealele şi cu laptele, care şi-a pierdut ‘acizii graşi esenţiali’.

Calciu : de patru ori mai puţin prezent azi în broccoli. În timp ce ruda conopidei venită din sudul Italiei conţinea 12,9 mg de calciu pe gram în 1950 – indispensabil construcţiei osoase şi coagulării sângelui – această legumă nu mai conţinea decât circa 4,4 mg în 2003, potrivit unui studiu al Universităţii din Texas; de patru ori mai puţin. Ar trebui să punem de şase ori mai mult broccoli în mâncare azi pentru a obţine acelaşi efect ca acum 50 de ani. Din 25 de legume studiate de echipa de cercetători canadieni, la 80% s-a constatat un declin total la valorile de fier şi calciu.

Factorii acestui declin sunt multipli. Solul mai sărac, legume culese prea timpuriu, tratamente de conservare mai frecvente, creşteri forţate, dopate cu îngrăşăminte şi o diminuare a diversificării în funcţie de creşterea lor rapidă, sau de rezistenţa la paraziţi.

Agricultura bio ar putea fi soluţia la această problemă, notează Brian Halweil în acest studiu. ‘Alimentele bio conţin semnificativ mai multă vitamină C, fier, magneziu, fosfor şi alţi nutrienţi. Totuşi dacă agricultorii bio dezvoltă un sistem cu un randament comparabil exploatărilor convenţionale, avantajele nutriţionale ale produselor se vor reduce’, a avertizat el. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă produsele bio sunt culese înainte de a fi coapte. Singura strategie pentru a avea cât mai mulţi nutrienţi în farfuriile noastre este alegerea unor produse devenite mature în mod natural, nu forţat, şi să pornim în căutarea soiurilor vechi şi uitate. O adevărată epopee, conchide ziarul.

Foto: eatermagazine.ro

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii
Fapt divers joi, 24 aprilie 2025, 07:48

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii

Peste 100 de automobile de epocă vor fi expuse sâmbătă în Piața Unirii din Timișoara. Retroparada Primăverii aduce la Timișoara vehicule...

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii
Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 19:10

Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara

O nouă ediție a Concursului Gastronomic Internațional are loc sâmbătă în comuna timișeană Otelec. Timișorenii pot ajunge cu bicicletele sau...

Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara
Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu
Fapt divers marți, 22 aprilie 2025, 07:10

Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu

Domeniul Regal de la Săvârșin găzduiește o nouă ediție a festivalului “Suflet de România”. Pe lângă meșteșugari, producători și...

Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu
Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 10:52

Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată

Învierea lui Hristos aduce cu sine o simbolistică deosebită în credința colectivă din satul arhaic românesc. Oamenii au asociat învierea lui...

Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 10:09

Majestatea Sa Margareta semnează o nouă carte de bucate regale

Noua carte de bucate regale „Patru castele în patru anotimpuri”, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, a apărut deja în...

Majestatea Sa Margareta semnează o nouă carte de bucate regale
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 06:45

Tradiții de Paști în Țara Zarandului

Sărbătoarea Paștelui marchează o perioadă de liniște pentru oierii din Țara Zarandului. Oamenii se retrag pe la casele lor, iar gospodinele au...

Tradiții de Paști în Țara Zarandului
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 13:54

Direcția 5, în Bastionul Theresia. Opera în aer liber, concerte cu Holograf și Damian Drăghici la Târgul de Paști

Consiliul Județean Timiș a dat startul sezonului de evenimente culturale în aer liber în Bastionul Theresia. În fiecare weekend, pe scena din...

Direcția 5, în Bastionul Theresia. Opera în aer liber, concerte cu Holograf și Damian Drăghici la Târgul de Paști
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 11:53

Vânătoarea de ouă roșii de la Basilica Papală Maria Radna

Cel mai așteptat moment de către copiii care merg la Basilica Papală Maria Radna este vânătoarea de ouă de Paști, care se desfășoară...

Vânătoarea de ouă roșii de la Basilica Papală Maria Radna