Ascultă Radio Timișoara Live

FOTO / Comuna Traian Vuia a găzduit “Lada cu zestre”, prima competiţie a secţiunii “Zestrea Timişului”

Împreună cu echipa Centrului de Cultură şi Artă Timiş am poposit sâmbătă în comuna Traian Vuia, primul centru zonal din această ediţie a Festivalului “Lada cu zestre”. Finanţată de Consiliul Judeţean Timiş, manifestarea nu s-ar putea desfăşura fără sprijinul Primăriilor şi Consiliilor Locale. Ne-au întâmpinat gazde primitoare în comuna din zona Făgetului. Însuşi domnul Vasile Petruescu, primarul care se dovedeşte a preţui tradiţiile bănăţene, ne-a condus în sala Căminului Cultural proaspăt renovată, încălzită, ne-a prezentat clădirea nouă alăturată, construită printr-un proiect destinat unor activităţi legate de şcoală. Totul este nou, modern, cu utilităţile necesare, doar copiii să vină să profite de ele, să nu părăsească satul, aşa cum se cam întâmplă în zilele noastre.

FOTO / Comuna Traian Vuia a găzduit “Lada cu zestre”, prima competiţie a secţiunii “Zestrea Timişului”

Articol de Daniela Bacila, 5 martie 2018, 21:34 / actualizat: 9 martie 2018, 8:11

Înainte de începerea spectacolului-concurs ne-am întâlnit cu ascultători ai noştri fideli, Vetuţa şi Ioan Pintea, veniţi de la Bethausen să ne vadă. Sunt zeci de ani de când ne ascultă, ne solicită cântece la dedicaţii muzicale, iar noi le cerem sugestii în alcătuirea programelor muzicale pentru că s-au dovedit a fi cunoscători ai muzicii de calitate. Mai mult, prin ei, astfel de oameni împătimiţi, aflăm din timp de anumite sărbători ale satelor sau de hramuri ale mănăstirilor.

După ce am admirat şi am fotografiat standurile expoziţiilor şi cele gastronomice etalate până la începerea spectacolului, ne-am aşezat la masa juriului.

Managerul Centrului de Cultură, Liliana Laichici, primarul comunei Traian Vuia, Vasile Petruescu şi Adela Popa, şef serviciu Invăţământ, Cultură şi Sport din cadrul Consiliului Judeţean Timiş au salutat participanţii, publicul şi juriul. La secţiunile coregrafie, muzică, poezie dialectală, gastronomie şi expoziţii colecţii au fost notate apoi localităţile participante.

Comuna Dumbrava a prezentat o suită de dansuri maghiare, trei copii au adus poezii în grai, iar în final am urmărit o suită de dansuri din zona satului Răchita. Doi copii talentaţi în costume minunate au reprezentat comuna Fârdea la secţiunea muzică: Denisa Gavriluţ Pârvoni, la categoria 9-12 ani şi fratele ei, Dorinel Gavriluţ Pârvoni, la categoria 13-18 ani.

Comuna Găvojdia a cuprins mai multe secţiuni: recitatori dialectali, solişti instrumentişti, solişti vocali şi coregrafie, remarcându-se cu cele două formaţii pe categorii de vârstă ale Ansamblului “Bănăţanul”. În cadrul programului a evoluat şi cunoscuta interpretă  Dana Gruescu.

Juriul de la secţiunea coregrafie a aşteptat cu interes formaţia de dansuri tradiţionale de la Pietroasa care însă nu s-a mai prezentat.

Localitatea Margina a adus peste 20 de copii, concurenţi la secţiunea recitatori dialectali. Ca o părere personală, nu ar fi rău ca pe viitor îndrumătorii să recurgă la o selecţie mai profundă şi să le dea posibilitatea copiilor să concureze în ediţii diferite. “Noi dacii” este numele Ansamblului din Margina care a  participat la secţiunile –Ansambluri de obiceiuri şi Grupuri de dubaşi. De la Margina am remarcat şi expoziţiile “Sinteşti – un vechi sat românesc”, “Opinca – încălţămintea tradiţională a românului” şi “Olăritul”.

Secţiunea corală a avut un singur reprezentant prin Corul de fete al Liceului “Traian Vuia” din Făget. Profesorul Mircea Sturza s-a dovedit a fi şi de această dată la înălţime, ştiind să aleagă un repertoriu potrivit manifestării, să prezinte publicului şi juriului un grup omogen, de mare fineţe şi bine lucrat.

În programul Ansamblului “Făgeţeana” din Făget, coordonat de Mircea Cârţişorean au atras atenţia câteva momente: o micuţă solistă de nici 6 ani, Theea Patricia Ploscariu, frumuseţea festivalului, cu un costum superb, o voce frumoasă, un simţ ritmic şi artistic care parcă-i depăşesc vârsta. Ea şi-a luat în serios rolul de concurent atât ca solistă cât şi ca membru în grupul vocal sau în Ansamblul “Făgeţeana”, care a adus în scenă un fragment din Obiceiul de nuntă din Ţara Făgetului.

La secţiunea Expoziţii diverse, Mircea Cârţişorean a prezentat o colecţie impresionantă de discuri vinyl cu folclor muzical din toate zonele etnografice ale ţării aducând şi un pick-up de colecţie dar funcţional, la care se puteau asculta aceste discuri. Arta populară făgeţeană i-a avut ca exponenţi pe Eugen Bărbos, 60 de ani – Sculptură şi crestături în lemn şi meşterul olar de la Jupâneşti, Trandafir Velcu, de 85 de ani.

Impresionantă participarea făgeţenilor şi la secţiunea Gastronomie. Numim câţiva dintre ei lăsând juriul să vă prezinte pe site-ul CCAJT şi în Revista “Timisiensis” rezultatele manifestării: Emanuela Magyar – produse de patiserie tradiţională, Voichiţa Lupulescu – plăcintă cu brânză, urdă, cartofi şi altele, Ioan Beschiu – tocană de miel şi bulz tradiţional.

Centrul de Cultură Coşteiu a selectat grupuri de dansatori, solişti vocali şi recitatori, instructorul, ing. Liliana Carebia ocupându-se şi de partea expoziţională şi gastronomie.

Spectacolul-concurs, care a durat în jur de 5 ore, a fost încheiat de gazdele manifestării, Ansamblul “Bujoreana” din Traian Vuia. Dansatori talentaţi şi bine pregătiţi, îmbrăcaţi în costume frumoase ce respectă modelul, desenul şi croiul tradiţional, au evoluat în diferite categorii ale secţiunii coregrafie: dansuri de băieţi, dansuri de fete, dansuri mixte, incluzând în program şi o solistă de 16 ani, Andreea Farcaş şi pe Teodora Covaci, la secţiunea poezie dialectală.

Sarmale de post, colivă, păsulă bătută, steluţe cu brânză, crovne, plăcintă cu mac şi nucă, scoverzi cu dulceaţă, răchie de prună, au pregătit locuitori ai comunei Traian Vuia: Emauela Jurji, Daniela Lera, Raluca Farcaş, Maria Todirică, Melisa Stoica, Sonia Olariu, Denis Gheju, Răzvan Olariu şi Brutăria Sudriaş şi alţii.

Următoarea etapă a Festivalului “Lada cu zestre” se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. Sâmbătă, 10 martie, la Sânnicolau Mare unde sunt aşteptaţi concurenţi din Saravale, Lovrin, Tomnatic, Dudeştii Vechi, Periam, Sâmpetru Mare, Cenad, Beba Veche, Biled, Becicherecu Mic, Şandra, Pesac, Variaş, Gottlob.

Duminică, 11 martie, la Jimbolia: Teremia Mare, Uivar, Cenei, Sânmihaiu Român, Cărpiniş, Iecea Mare, Lenauheim (Grabaţ, Bulgăruş), Beregsău (Săcălaz), Otelec, Valcani, Comloşu Mare, Jimbolia.

 

A consemnat Daniela Băcilă

Bunatati de Rudaria
Folclor și tradiţii joi, 9 mai 2024, 12:58

Tradiții în zona morilor de apă de la Rudăria | AUDIO-VIDEO & FOTO

Săptămâna mare și  Paștele la Rudăria Zona Rudăria atrage turiștii interesați de cel mai mare complex mulinologic din Europa de est,...

Tradiții în zona morilor de apă de la Rudăria | AUDIO-VIDEO & FOTO
Mirela Pistrilă şi Florin Pistrilă – poveşti muzicale de familie la Radio Timişoara | VIDEO-LIVE
Folclor și tradiţii luni, 29 aprilie 2024, 19:43

Mirela Pistrilă şi Florin Pistrilă – poveşti muzicale de familie la Radio Timişoara | VIDEO-LIVE

Mirela Pistrilă Mirela Pistrilă, o slujitoare a cântecului popular de peste 35 de ani, vine dintr-un “colţ de rai”, de acolo de unde Moşul...

Mirela Pistrilă şi Florin Pistrilă – poveşti muzicale de familie la Radio Timişoara | VIDEO-LIVE
Festivalul “Drăgan Muntean”, în plină desfășurare la Deva
Folclor și tradiţii vineri, 19 aprilie 2024, 14:41

Festivalul “Drăgan Muntean”, în plină desfășurare la Deva

Concursul ediției a XI-a s-a desfășurat în ziua în care Drăgan Muntean, numit pe bună dreptate doinitorul Ardealului, ar fi împlinit 69 de...

Festivalul “Drăgan Muntean”, în plină desfășurare la Deva
Ansamblul National Românesc ”Valahia” din Montreal își spune povestea
Folclor și tradiţii marți, 16 aprilie 2024, 22:58

Ansamblul National Românesc ”Valahia” din Montreal își spune povestea

Povestea  Ansamblului  Naţional Românesc “Valahia” din Montreal – Canada, dezvăluită de creatorul său:  reşiţeanul Marius Boblea...

Ansamblul National Românesc ”Valahia” din Montreal își spune povestea
Folclor și tradiţii luni, 1 aprilie 2024, 13:42

Timișul în sărbătoare: “Lada cu Zestre” își deschide competiția ediției a XVII-a

Toate secțiunile Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” aduc în atenția publicului un patrimoniu viu și prețios din întreg teritoriul...

Timișul în sărbătoare: “Lada cu Zestre” își deschide competiția ediției a XVII-a
Folclor și tradiţii miercuri, 20 martie 2024, 14:05

Trofeul Festivalului „Gelu Stan” ajunge în Țara Moților – FOTO

O ediție plină de emoție și trăiri intense în acest an la Festivalul “Gelu Stan”, atât în prima parte, rezervată concursului, cât și...

Trofeul Festivalului „Gelu Stan” ajunge în Țara Moților – FOTO
Folclor și tradiţii luni, 18 martie 2024, 13:48

Înscrieri pentru Festivalul-Concurs “Drăgan Muntean” de la Deva

Ediția a XI-a a Festivalului prin care este omagiat doinitorul pădurenilor, Drăgan Muntean, se va desfășura în perioada 17-19 aprilie....

Înscrieri pentru Festivalul-Concurs “Drăgan Muntean” de la Deva
Folclor și tradiţii luni, 11 martie 2024, 14:06

Festivalul-Concurs „Gelu Stan”, ediția a VI-a, la Sala Capitol

Tineri interpreți din 12 județe ale țării vor intra în competiția Festivalului-Concurs prin care este omagiat muzicologul și dirijorul Gelu...

Festivalul-Concurs „Gelu Stan”, ediția a VI-a, la Sala Capitol