Reîntoarcerea la obârșii cu magistratul Ioan Ionescu
Joi, 17 iulie, la emisiunea “Din suflet pentru tine” vă invităm să urmăriți reportajul realizat cu juristul și omul de cultură, Ioan Ionescu.

Articol de Daniela Bacila, 16 iulie 2025, 13:12
Prin natura activității noastre intrăm în contact cu oameni de diverse profesii, cu vârste și din medii sociale diferite, cu toții acaparați de viața folclorică în esența și vasta ei arie de desfășurare. Informațiile sunt menite să circule, cultura tradițională, atât cea rurală cât și cea etnografică, permite disocieri și nuanțări multiple.
În acest context, al schimbului de informații, de cunoaștere, l-am întâlnit pe domnul Ioan Ionescu. Preocupările domniei sale la vârsta senectuții stârnesc admirația oricui ajunge să-l cunoască. A fost judecător la Tribunalul Timiș aproape 20 de ani.
După pensionare, preocupările sale aveau să-i aducă împliniri spirituale nebănuite. Urmând învățătura părintească, atașat credinței și tradițiilor creștine, cu înțelepciune și blândețe, se întoarce în timp pentru a evoca amintiri, a contabiliza împliniri și neîmpliniri. O face scriind versuri, cărți inspirate de evenimente istorice, adunând mituri și expresii religioase, file monografice ale satului natal, lăsându-se cucerit de portul popular. Două volume (al treilea în lucru) dedicate unor personalități ale Banatului arată o documentare temeinică a juristului împătimit.
Ioan Ionescu: repere biografice
Născut în localitatea Babșa, comuna Belinț din județul Timiș, la 29 aprilie 1948, Ioan Ionescu a îndrăgit muzica și dansul încă din copilărie. Școala primară a urmat-o în satul natal, pentru gimnaziu ajunge la Ghizela. A absolvit Liceul “Eftimie Murgu” din Timișoara, iar în 1980 își ia licența la secția juridică a Facultății de Drept din București. Fiul Flavius Adelin și nepoata Cora Antonia au îmbrățișat și ei cariera juridică, dar admiră și preocupările tatălui, respectiv bunicului, în ale scrisului, pasiunea cu care a colecționat obiecte diverse, biblioteca impresionantă ce numără peste 4000 de volume. O parte dintre ele le dăruiește periodic în acțiuni caritabile. Ne-am bucurat și noi de această dărnicie care se îndreaptă și înspre ascultătorii Postului de Radio Timișoara.
Să mai precizăm și o altă legătură cu domeniul nostru: fiul domnului Ionescu a fost elev al domnului profesor Ovidiu Papană la Palatul Copiilor, învățând acordeonul. Nepoata a urmat cursuri de pian și de dans popular la Școala de Arte prin grija directorului Ciprian Cipu.
Ioan Ionescu este membru al Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat. Activează la Asociația Istoricilor Bănățeni, face parte din Asociația “Constantin Brâncuși” și din Asociația Cadrelor Militare în rezervă și retragere în grad de căpitan. A publicat la Editura Mirton și la alte edituri, 20 de volume.
Cărțile sale de poezii sunt apreciate pentru versificația corectă, lirismul direct și discret, pentru cromatica și spectrul coloristic.
“Dicționarul de mituri și expresii religioase” este numit de ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, un bun instrument de lucru atât pentru cercetătorii din domeniu, cât și pentru ceilalți.
Iubitorii de istorie vor găsi în cărțile domnului Ioan Ionescu o multitudine de informații adunate într-un singur loc, bibliografii consistente pentru aprofundarea oricărui subiect.
“Suntem datori să-i mulțumim autorului pentru acribia documentării și să lecturăm bibliografia care ne permite să adâncim această imensă galerie de personalități bănățene” (Dr. Ioan Hațegan în prefața primului volum Personalități ale Banatului).
“Eu știu cum se ară pământul, cum se strujește o piesă, dar și rigorile vieții intelectuale” (Ioan Ionescu)
Nu de mult am poposit în casa domniei sale pentru a admira Muzeul “Ionuț”. Așa l-a denumit după numele său alintat de părinții și bunicii care i-au insuflat mândria de a fi un fiu al satului, să fie om la casa lui, să păstreze și să înmulțească agoniseala familiei. “Ionuț a lui Păsulă” era porecla celui care a devenit un magistrat nonconformist, dar respectuos și dibaci, căruia îi plăcea să și cânte.
Într-un spațiu relativ mic pentru sutele de obiecte de toate felurile adunate în zeci de ani, te lași transportat în lumea plină de culoare, trăiri și sentimente pe care ți le inspiră. Parcă fiecare vrea să-și spună povestea, să țină timpul pe loc, să te determine să nu-ți uiți originile, obârșia, în lumea asta în care totul se derulează într-o viteză amețitoare.
Vă așteptăm pe AM 630 kHz, joi, 17 iulie, de la ora 10:00.
Daniela Băcilă