Vreme caldă, dar şi intervale de instabilitate atmosferică. Prognoza pentru două săptămâni

Vremea se anunţă caldă, în general, în următoarele două săptămâni, însă pe parcursul intervalului (între 17-21 iunie) valorile termice vor coborî sub mediile multianuale ale lunii iunie, iar instabilitatea atmosferică va fi din ce în ce mai prezentă, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabilă pentru perioada 15-28 iunie, publicată luni.

În Banat, intervalul va debuta cu o vreme călduroasă. Temperatura va marca, însă, o scădere semnificativă în perioada 17-21 iunie, când valorile termice se vor situa uşor sub mediile multianuale, respectiv o medie regională a maximelor de 24-26 de grade şi minime în jurul a 12 grade. Încălzirea estimată pentru a doua săptămână de prognoză va însemna maxime de 29-30 de grade şi minime de 15-16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată în intervalul 15-18 iunie, când vor fi averse ce pot avea şi caracter torenţial, astfel că pe arii restrânse vor fi cantităţi de apă mai importante. Probabilitatea de apariţie a fenomenelor asociate instabilităţii atmosferice va creşte şi după data de 23 iunie.

În Crişana, după o primă zi călduroasă cu maxime de 31-32 de grade, temperaturile vor coborî uşor sub normele climatologice ale perioadei între 17 şi 21 iunie, când valorile termice maxime se vor situa între 22 şi 25 de grade, iar cele minime vor fi de 11-12 grade. Temperatura va fi în creştere după data de 22 iunie şi se va ajunge la o medie regională a valorilor maxime în jurul a 28 de grade şi a minimelor de 14-15 grade, caracterizând o vreme normală sub aspect termic. În intervalul 15-17 iunie vor fi averse, iar cantităţile de precipitaţii pot fi, izolat, importante. În a doua săptămână de prognoză, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere, cantităţi mai însemnate fiind posibile în ziua de 23 iunie.

În Transilvania, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că valorile termice vor fi apropiate de normele multianuale ale perioadei, iar mai ales în zilele de 17 şi 20 iunie vor caracteriza o vreme răcoroasă pentru această dată. Se vor înregistra medii regionale ale maximelor de 21-24 de grade şi minime în jurul a 10 grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o revenire a regimului termic în limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 26-27 de grade şi ale celor minime de 12-13 grade. În intervalul 15-17 iunie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, astfel că pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi importante de apă. Ulterior, ploile vor fi pe arii mai restrânse şi în general slabe, cantităţi mai însemnate fiind posibile în jurul datei de 23 iunie.

Pentru zona Maramureş, vremea va intra mai întâi într-un proces de răcire, astfel că în intervalul 17-21 iunie valorile termice se vor situa, în general, sub normalul climatologic al perioadei. Vor fi medii regionale ale maximelor între 21 şi 24 de grade şi ale minimelor în jurul a 10 grade. Temperatura va creşte în a doua săptămână de prognoză, când se va ajunge la maxime, în medie regională, de 27 de grade şi la minime nocturne de 13-14 grade. Între 15 şi 17 iunie instabilitatea atmosferică va fi accentuată, astfel că pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial. După acest moment, ploile vor fi pe arii mai restrânse şi în general slabe, cantităţi mai însemnate fiind posibile în jurul datei de 23 iunie.

În Moldova, după o primă zi cu temperaturi maxime de 33-35 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 22-23 de grade în jurul datei de 17 iunie, valori ce se vor situa uşor sub normele specifice acestei perioade din an. După această dată, tendinţa va fi de încălzire treptată, mai evidentă în a doua săptămână de prognoză, când media regională a maximelor va fi de 27-28 de grade. Valorile nocturne vor avea o tendinţă asemănătoare, coborând de la 18 de grade, până spre 12 grade în intervalul 18-21 iunie, ulterior urmând să crească la 15-16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15-17 iunie, când vor fi averse torenţiale, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. În a doua săptămână de prognoză, sunt de aşteptate ploi, în general slabe cantitativ.

În toată regiunea Dobrogei, vremea se anunţă mai călduroasă în primele două zile ale intervalului, cu o medie regională a maximelor de 30 de grade şi a minimelor de 19-20 de grade. Ulterior, vremea se va răcori, urmând a se înregistra maxime, în medie regională, de 24-26 de grade şi minime în jurul a 16 grade. În a doua săptămână de prognoză, temperatura va creşte uşor, spre medii ale valorilor diurne ce vor ajunge la 28 de grade şi minime de 18 grade, caracterizând o vreme normală sub aspect termic.
Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar, cu excepţia intervalului 15-18 iunie când vor fi averse, posibil torenţiale şi punctiform se vor acumula cantităţi de apă însemnate.

În Muntenia, după o primă zi în care temperaturile vor fi de 33 – 36 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, local caniculară în zonele de câmpie, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 24 de grade, în jurul datei de 18 iunie. După această dată, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel că, în a doua parte a intervalului, media regională a maximelor va fi de 30-31 de grade. Temperaturile minime vor scădea de la o medie regională de 18 grade, la 13-14 grade în intervalul 18-22 iunie, iar ulterior vor creşte la 15-16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15-18 iunie, când vor fi averse, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. Ploi locale sunt posibile în a doua săptămână de prognoză, în special după data de 23 iunie.

În Oltenia, intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, caniculară în zonele de câmpie, valorile termice maxime urmând a fi în jur de 34 de grade. Spre mijlocul primei săptămâni de prognoză, temperatura va scădea semnificativ, până la o medie regională a maximelor de 22-23 de grade, valori ce se vor situa sub normalul climatologic al perioadei. După această dată, se va încălzi treptat, până la maxime în medie de 29-30 de grade. Temperaturile minime vor avea aproximativ aceeaşi evoluţie, de scădere până la 12-13 grade în intervalul 19-22 iunie, apoi de creştere spre 15-16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi în creştere, astfel că, mai ales în zilele de 17 şi 18 iunie, sunt posibile, pe arii restrânse, cantităţi de apă mai importante. Ploi locale sunt de aşteptat şi după data de 23 iunie, mai ales în zonele de deal.

La munte, temperatura va înregistra o scădere semnificativă în prima săptămână de prognoză, astfel că în intervalul 17-21 iunie vremea va deveni răcoroasă, media valorilor diurne urmând a fi cuprinsă între 14 şi 16 grade, iar a celor minime între 6 şi 8 grade. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o revenire a regimului termic în limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 20-21 de grade şi ale celor minime de 10-11 grade. Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată până în data de 17 iunie, timp în care local se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. În restul intervalului, averse se vor semnala pe arii mai restrânse, în principal în orele după-amiezelor.

Articole asemănătoare

Vremea în Banat și Crișana, la final de săptămână

Astăzi, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în prima…

3 ore ago

De 1 Iunie, copiii din Arad vor “inspecta” dotările M.A.I.

Copiii vor putea vedea aparatele de termoviziune, cum se face amprentarea în laboratorul mobil de…

10 ore ago

Poliţia Locală Timişoara apelează la cetăţeni să nu le ofere bani cerşetorilor, întrucât în acest fel sunt încurajaţi să rămână în stradă.

Noul sezon estival s-a deschis în staţiunea balneo-climaterică Geoagiu Băi. Ștrandurile termale din Complexul “Băile…

10 ore ago

S-a deschis sezonul estival în stațiunea Geoagiu Băi

Noul sezon estival s-a deschis în staţiunea balneo-climaterică Geoagiu Băi. Ștrandurile termale din complexul “Băile…

10 ore ago

Cel mai lung traseu feroviar în miniatură, în expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”

De la vagoane, locomotive, șine, gări, felinare, tuneluri și până la orașe, localnici, copaci, cladiri,…

11 ore ago

Anca Todoni învinge un fost număr 23 WTA pentru a urca în semifinale

Jucătoarea timișoreană de tenis Anca Todoni s-a calificat în semifinalele turneului de la Troisdorf, Germania.…

12 ore ago