Ascultă Radio Timișoara Live

Se pregătește coșul cu vitamine arădean. Gospodarii se asociază ca să producă adevăratele alimente sănătoase

Se pregătește coșul cu vitamine arădean. Gospodarii se asociază ca să producă adevăratele alimente sănătoase

Articol de Radio Timișoara, 2 august 2019, 10:41

Este o realitate faptul că produsele alimentare tradiționale, adevăratele alimente bio sunt din ce în ce mai rare. Din acest motiv, orice inițiativă legată de producerea unor fructe sau legume cu adevărat sănătoase este binevenită.

Coșul cu vitamine este ideea unor gospodari arădeni care încă mai produc bunătăți în sistem tradițional, fie că este vorba despre legume și fructe, sucuri naturale, fie produse de altă natură, respectiv plăcinte și prăjitură de casă, preparate din carne, miere de albine, dulcețuri și compoturi sau conserve de legume făcute acasă. Este o idee care are la bază principiul asocierii și care își propune să dea o șansă micului producător să rămână pe piață.

Un coș cu produse de casă nu este o idee nouă pentru România, însă este una care prinde tot mai bine și câștigă tot mai mulți adepți în rândul orășenilor, care vor să mănânce mai sănătos, spune Marinela Petran, managerul Grupului de Acțiune Locală Lunca Mureșului de Jos. De altfel, GAL-ul este instrumentul prin care gospodarii arădeni speră să își pună ieea în practică.

“De fapt, aducem în actualitate tot ceea ce ne-au învățat bunicii și străbunicii noștri. Țăranul român prin bunul simț al său mânca sănătos. Noi, românii, avem produse de calitate, avem produse de top, știm să le producem, hai să ni le punem în evidență. Dar numai împreună și asociați am putea să facem acest lucru. Ideea de bază este să asociem, atât producătorii cât și produsele lor”, spune Marinela Petran.

În acest coș cu vitamine își pot pune produsele lor producători din toată aria GAL-ului Lunca Mureșului de Jos, însă primul care a sesizat necesitatea lui a fost Marian Rotaru din Curtici, oraș care nu face parte din GAL.

Marian Rotaru este un producător de fructe proaspete și sucuri naturale. El și-a dat seama că nu poate răzbate singur pe piață și a căutat soluții. Astfel a apărut ideea coșului cu vitamine.

“În urmă cu opt ani de zile am înființat o livadă superintensivă. În momntul în care livada a început să producă am întâmpinat o mică problemă. M-am gândit ce să fac să nu rămân cu producția de fructe în curte. M-am gândit că trebuie să fac și procesare. În colaborare cu un partener care avea linia de suc, eu am venit cu fructele și am făcut suc natural. De un an de zile mi-am cumpărat și un cuptor pentru deshidratat fructe, prune uscate, caise, că am văzut că se cere pe piață”, spune Marian Rotaru.

 

Marinela Petran spune că potențialii beneficiari ai coșului arădean vor fi în special familiile cu copii, pentru că, spune ea, nu gândim pentru noi, gândim pentru viitor. În primă instanță, coșul cu vitamine va conține fructe și sucuri naturale din gospodăria lui Marian Rotaru. Cel mai probabil, primul coș își va găsi destinatarul anul viitor. Până atunci însă se rezolvă problemele de marketing, se testeză piața, se consturiește și se etichetează brandul astfel că, la momentul ieșirii pe piață, coșul cu vitamine arădean, să fie o alternativă serioasă și sănătoasă pentru cumpărători.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Agricultură marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA
Agricultură sâmbătă, 6 aprilie 2024, 12:26

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA

Peste 17.500 de fermieri din județul Hunedoara sunt aşteptaţi să depună cereri de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în...

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA
Agricultură vineri, 5 aprilie 2024, 07:15

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice

Sezonul fotografiilor în lanurile cu rapiță s-a deschis deja în județul Timiș. Vremea caldă din februarie și din luna martie a dus la o...

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Agricultură joi, 28 martie 2024, 19:32

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină

Aceasta este soluția ministrului Agricuturii pentru salvarea sectorului atât de afectat de pesta porcină africană. Prezent, astăzi, la Arad,...

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină
Agricultură sâmbătă, 23 martie 2024, 21:25

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș

Invitații emisiunii “Diminețile satului” vor fi directorul general al Cominatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, și directorul...

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș
Agricultură joi, 14 martie 2024, 19:40

Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare

Tot mai mulți oameni de afaceri din mediul rural doresc să își deschidă silozuri sau linii de fabricare a berii artizanale. Reprezentanții...

Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare