Ascultă Radio Timișoara Live

Proiectul „Case de muzicieni Timiş” se lansează de Ziua Internaţională a Muzicii, la Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă Timişoara

Proiectul Case de muzicieni Timiş” prezintă, în premieră, casele unor muzicieni importanţi din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare (Tiberiu Brediceanu, György Kurtág, Béla Bartók, Ion Vidu, Iosif Ivanovici, Filaret Barbu, Traian Grozăvescu, Richard Oschanitzky), dar și săli istorice din Timișoara și Lugoj, în care au susținut recitaluri mari muzicieni ai lumii, precum: Franz Liszt, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Pablo Casals, Johann Strauss-fiul, Béla Bartòk, Cella Delavrancea, Silvia Șerbescu și George Enescu.

Proiectul „Case de muzicieni Timiş” se lansează de Ziua Internaţională a Muzicii, la Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă Timişoara

Articol de Simona Stoița, 1 octombrie 2022, 00:35 / actualizat: 24 ianuarie 2024, 13:07

În contextul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, proiectul „Case de muzicieni” s-a extins către zona Banatului după ce, din anul 2021, a adus în atenţie casele unor mari muzicieni care au locuit în Bucureşti, din secolul al 19-lea şi până aproape de prezent.

Evenimentul de lansare a proiectului Case de muzicieni Timiş” va avea loc astăzi, 1 octombrie 2022, ora 18, printr-un recital găzduit de Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara (locul în care a cântat şi Franz Liszt), susținut de pianistul Mihai Ritivoiu și de duo-ul format din Natalia Pancec (vioară) și Adriana Toacsen (pian).

Cu acest prilej va fi lansat site-ul  www.timis.casedemuzicieni.ro, precum şi harta ilustrată Timişul muzical, în format print.

Gânduri din partea echipei de realizatori (înregistrări Radio România Timișoara):

„Sunt architect și cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Particip la acest proiect, în vederea elaborării textelor descriptive, din dorința de a cunoaște orașul și împrejurimile din punct de vedere al istoriei muzicii. Prin urmare, am avut bucuria să descopăr cât de frumos se poate îmbina arhitectura cu muzica și cu ritmul notelor, iar scrierea acestor texte, ascultând în fundal melodiile unora dintre acești compozitori și artiști remarcabili, a fost o plăcere! Sper ca acest proiect să se extindă și să aducă bucurie celor ce vor citi, asculta și înțelege împletirea dintre arhitectură și muzică.” (Gabriela Domokos – Pașcu, arhitect)

 

„Din punct de vedere al arhitectului consider că e importantă această realizare a unei conexiuni dintre obiectul construit, o casă aflată într-un context urban, și povestea sa, modul în care de fapt e relaționat cu oameni, în special cu personalități din lumea muzicii, sau conectat cu diferite evenimente din trecut. Consider că această conexiune îmbogățește prezența obiectului construit și e cea care îi dă pe termen lung substanță, inclusiv îi dă sens, în raport cu lumea actuală.” (Maja Bâldea, architect)

 

„Proiectul Case de muzicieni Timiș, elaborat, în premieră, de Asociația Opus, își propune reconstituirea unei epoci, având ca punct de plecare cadrul ambiental, arhitectural, din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare, în care au trăit și au creat muzicieni din toposul cultural bănățean – Tiberiu Brediceanu, György Kurtág, Béla Bartók, Ioan Vidu, Iosif Ivanovici, Filaret Barbu, Traian Grozăvescu, Richard Oschanitzky – dar și consemnarea localităților în care au concertat mari maeștri de pe cuprinsul întregii Europe – Franz Liszt, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Pablo Casals, Béla Bartòk. Totodată, vor fi evocate și descrise, într-o viziune sincretică, sălile sau instituțiile care au găzduit evenimente concertistice – Teatrul Comunal și Sala de festivități a Cazinoului Militar-Civil din Timișoara, Teatrul orășenesc și Sala festiva a Hotelului “Regele Ungariei” din Lugoj, Castelul Nakó din Sânnicolau Mare. O arhitectură neobarocă ante sau interbelică, o “muzică înghețată” (în accepțiunea lui Goethe), aflată în comuniune cu spiritul vremii, în sincronie cu arabescurile unei muzici izvodite într-un spațiu multicultural și plurietnic. Melomanii, dar și membrii unui public larg, cultivat, vor putea intra în rezonanțe cu epoci istorice și artistice, unele revolute, dar care încă pulsează cu ingenuitate, cu tentante chemări spre publicul contemporan, conservând viu spiritul unei epoci care a definit un ținut binecuvântat cu opulentele daruri ale lui Euterpe. Un demers binevenit, generos, în întâmpinarea unui eveniment de excepție – atribuirea Timișoarei, în 2023, a titlului de Capitală Culturală Europeană.” (Constantin Tufan-Stan, muzicolog, membru UCMR)

Proiectul Case de muzicieni Timiș este propus de Asociația Opus și co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de proiecte.

Parteneri: Ordinul Arhitecților din Timișoara, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Muzeul Național de Artă Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara.

Coordonator al proiectului: Monica Isăcescu Lup, muzicolog, realizator de emisiuni Radio România Muzical.

Finalizarea activităților (realizarea site-ului www.timis.casedemuzicieni.ro, a hărții digitale și a hărții ilustrate printate) va fi marcată de un recital la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara (locul în care a cântat şi Franz Liszt), susținut de pianistul Mihai Ritivoiu și de duo-ul format din Natalia Pancec (vioară) și Adriana Toacsen (pian). Recitalul cuprinde lucrări interpretate la Timișoara de Franz Liszt (2 noiembrie 1846), Joseph Joachim și Johannes Brahms (15 septembrie 1879) și la Lugoj de George Enescu și Nicolae Caravia (7 octombrie 1937).

Programul recitalului de la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, din 1 octombrie 2022, ora 18.00:

Franz Liszt – Réminiscences de Norma

Franz Schubert / Franz Liszt – Ave Maria și Regele ielelor

Franz Liszt – Rapsodia ungară nr.15 Marșul Rákóczi

Franz Schubert – Două Scherzo-uri D.953

Camille Saint-Saëns – Introducere și Rondo Capriccioso pentru vioară şi pian

Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 8 în Sol major pentru pian și vioară

Laureat al Concursului Internaţional George Enescu (în anul 2011) şi câştigător al Concursului Naţional Zilele Lipatti de la Bucureşti (în 2010), Mihai Ritivoiu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Viniciu Moroianu, perfecţionându-se apoi la Guildhall School of Music and Drama din Londra, cu Joan Hevill. Pianistul este stabilit şi în prezent la Londra, acolo unde activează ca profesor de pian şi desfăşoară o carieră concertistică notabilă: a evoluat până acum pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Centre sau St. Martin in the Fields. De asemenea, a susţinut recitaluri şi concerte în săli importante din Japonia şi Europa. În anul 2018, a lansat albumul său solo de debut, care cuprinde piese de César Franck, George Enescu şi Franz Liszt, un disc apreciat de critica internaţională.

Ascultați invitația lansată de Mihai Ritivoiu, pianist (înregistrare Radio România Muzical):

 

Şef de partidă la Vioara I în Orchestra Filarmonicii George Enescu din București, Natalia Pancec a susţinut numeroase concerte în calitate de concert-maestru al acestui prestigios ansamblu. A câştigat concursuri de interpretare muzicală, precum Remember Enescu, Paul Constantinescu şi Jeunesses Musicales şi a obţinut titlul de doctor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, instituţie în cadrul căreia a studiat vioara cu Daniel Podlovschi. Natalia Pancec cântă pe o vioară Gennaro Vinaccia (1770), dată în folosinţă de Filarmonica George Enescu şi a evoluat ca solistă a unor importante orchestre filarmonice din ţară, precum şi în festivaluri din Germania, Franţa, Japonia şi România. Este profesoară de vioară şi colaborează cu ansamblul de muzică contemporană devotion Moderna, Cvartetul Arco, Orchestra Simfonică Bucureşti şi în multe alte proiecte.

Ascultați invitația lansată de Natalia Pancec, violonistă (înregistrare Radio România Muzical):

 

Adriana Toacsen a studiat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, instituţie în cadrul căreia este cadru didactic din anul 2003. A beneficiat de îndrumarea profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popișteanu, Dan Grigore și Delia Pavlovici şi deţine titlul de doctor în muzică. A obţinut premii în concursurile Jeunesses Musicales şi Mihail Jora de la Bucureşti, Mozart de la Cluj-Napoca şi în Concursul de muzică de cameră de la Salonic, Grecia. Adriana Toacsen a participat la simpozioane şi comunicări ştiinţifice şi a apărut în faţa publicului în diverse ipostaze: în concerte cu orchestra, în formaţii camerale sau în recitaluri solo, pe care le-a susţinut în săli importante, precum Filarmonicile din Piteşti, Satu Mare şi Craiova, în festivaluri internaţionale şi pe scene din afara României, la Washington, Hartford şi Bruxelles.

Ascultați invitația lansată de Adriana Toacsen, pianistă (înregistrare Radio România Muzical):

 

Sursa info: Case de Muzicieni , Asociația Opus. Sursa foto: facebook Case de muzicieni, pagina web Ana Banica Illustration.

Fragment muzical, durata 1’21 – Franz Liszt: Rakoczy March from Hungarian Rhapsody No. 15 in A Minor. Interpret: Lang Lang. Album: My Piano Hero. Sonny Classical, 2011.

Fragment muzical, durata 1’54 – Camille Saint- Saëns: Introducere și Rondo capriccioso op.28. Interpreți: Ioana Cristina Goicea (vioară) și Andrei Banciu (pian). Album: Moștenitorii României Muzicale. Editura Casa Radio, 2019.

Fragment muzical, durata 1’40 – Camille Saint- Saëns: Introducere și Rondo capriccioso op.28. Interpreți: Ioana Cristina Goicea (vioară) și Andrei Banciu (pian). Album: Moștenitorii României Muzicale. Editura Casa Radio, 2019.

Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator, Radio România Timișoara

 

 

Festivalul “Timișoara Muzicală” continuă cu spectacolul de operetă “Bal la Savoy”
Cultură marți, 7 mai 2024, 19:47

Festivalul “Timișoara Muzicală” continuă cu spectacolul de operetă “Bal la Savoy”

Opereta “Bal la Savoy”, de Paul Abraham, continuă seria evenimentelor propuse anul acesta în cadrul Festivalului Internațional “Timișoara...

Festivalul “Timișoara Muzicală” continuă cu spectacolul de operetă “Bal la Savoy”
Turneul național ICONS se deschide la Timișoara, de Ziua Europei. Interviuri cu protagoniștii proiectului
Cultură marți, 7 mai 2024, 06:12

Turneul național ICONS se deschide la Timișoara, de Ziua Europei. Interviuri cu protagoniștii proiectului

Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai virtuozi flautiști ai momentului, lansează publicului proiectul ICONS, o nouă provocare muzicală, un...

Turneul național ICONS se deschide la Timișoara, de Ziua Europei. Interviuri cu protagoniștii proiectului
Tinerețe și echilibru într-un an plin de provocări, obiectivele Radio Timișoara la aniversare
Cultură duminică, 5 mai 2024, 15:39

Tinerețe și echilibru într-un an plin de provocări, obiectivele Radio Timișoara la aniversare

Radio Timișoara își păstrează tinerețea și echilibrul, într-un nou an plin de provocări, spune managerul postului regional, Aurelian...

Tinerețe și echilibru într-un an plin de provocări, obiectivele Radio Timișoara la aniversare
Percuție de Ziua Europei, în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”
Cultură miercuri, 1 mai 2024, 17:58

Percuție de Ziua Europei, în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”

SANTANGELO PERCUSSION ENSEMBLE, condus de Claudio Santangelo (Italia), solist virtuoz de marimbă, concertează de Ziua Europei, la invitația...

Percuție de Ziua Europei, în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”
Cultură luni, 29 aprilie 2024, 17:37

Filarmonica Banatul prezintă singurul oratoriu compus de Ludwig van Beethoven, înaintea sărbătorilor pascale

Cu câteva zile înainte ca ortodocșii să celebreze Paștele, melomanii vor intra în spiritul sărbătorilor pascale prin oratoriul „Iisus pe...

Filarmonica Banatul prezintă singurul oratoriu compus de Ludwig van Beethoven, înaintea sărbătorilor pascale
Cultură vineri, 26 aprilie 2024, 19:24

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” a ajuns la cea de-a 48-a ediție și propune, anul acesta, 19 spectacole operă, operetă și...

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”
Cultură joi, 25 aprilie 2024, 14:20

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara, se va...

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad