Ascultă Radio Timișoara Live

Opereta „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, cu studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara

Opereta-feerie „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, va fi prezentată, în premieră, de studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, vineri, 10 martie 2023, începând cu ora 11.

Opereta „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, cu studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara

Articol de Simona Stoița, 4 martie 2023, 23:54 / actualizat: 6 martie 2023, 8:08

Libret după Iosif Maria Bâta și Marinela Fleșeriu.

Regia spectacolului: Nicolae-Mihai Brânzeu.

Conducerea muzicală: Hermann Szabolcs.

Detalii despre spectacolul de operetă „Scufița Roșie”, care va fi prezentat, în premieră, de studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, în interviul acordat de Nicolae-Mihai Brânzeu, regizorul spectacolului (în exclusivitate pentru Radio Timișoara):

 

„Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru, în parteneriat cu Clubul Rotary Opera Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara și Liceul de Artă „Ion Vidu”, prezintă zilele viitoare, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, opereta-feerie „Scufița Roșie”.

„Scufița Roșie”, operetă în două acte, a fost compusă de Nicolae Brânzeu, în anul 1948.

Cred cu tărie că în lumea actuală, înțesată de tehnologie, de evenimente „brutalizante” care ne fac de fapt să fugim de emoție, trebuie să găsim și un loc pentru o primenire în visare. Este o datorie a noastră, cei care știm ceea ce înseamnă pentru copii magia, visarea, speranța, imaginația.

Feeria muzicală a prins contur datorită soliștilor, Corului și Orchestrei Facultății de Muzică și Teatru, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Lor li s-a alăturat un număr de șapte eleve, de la Liceul de Artă „Ion Vidu” – secția Coregrafie.

Lucrarea lui Nicolae Brânzeu se compune din douăzeci de numere muzicale, o Nocturnă orchestrală pe post de Uvertură și un libret care abundă în scene pline de haz, cu foarte multe elemente comice, spumoase, vivace. Totul se desfășoară într-o atmosferă a unei „păduri muzicale”.

Vă mărturisesc faptul că libretiștii au înstrăinat oarecum subiectul poveștii „Scufița Roșie”, prin plăsmuirea unei întâlniri a mai multor personaje de poveste care nu fac altceva decât să o salveze pe Scufița Roșie, din ghearele lupului. Întâlnim personaje precum Motanul Încălțat, Greierele din „Balada greierului” de George Topârceanu, păsărelele din „Somoroase păsărele” de Mihai Eminescu, „Ursul păcălit de Vulpe” de Ion Creangă, iată doar câteva exemple de text, ce întregesc acest univers de poveste, creat de autorii libretului.

Este un spectacol despre inocența copilăriei, despre neascultare și, evident, despre o aventură cu iz de „călătorie” inițiatică.

Eu cred cu tărie în povești, în teatru, în muzică, pentru că toate au această capacitate de a deschide în noi un spațiu de frumusețe și de bunătate. Reușesc cumva să ne pună în legătură cu Universul, printr-o visare pe care ne-o prilejuiesc.

Corul este foarte solicitat din punct de vedere actoricesc. Trebuie să aibă reacții, acțiuni, comentează, se implică.

Soliștii au fost deosebit de dedicați și au răspuns tuturor exigențelor de ordin muzical și actoricesc. Se remarcă Maria Boldan și Denis Matei, cuplul comic al operetei, în rolul vulpii, respectiv al lupului. Gheorghe Cibotaru face impresie prin glasul său calitativ. Andreea Cipleu mă face să cred într-un greiere timorat. Apreciez implicarea Mariei Busuioc, în rolul iepurelui, și tălmăcirea lui Alexandru Ticula. O figură frumoasă face și David Hirsch, în rolul motanului. Cu glas promițător, o bunică este întruchipată de Roxana Nica. Rolul Scufiței este dus cu cinste de Ilinca Manole. Predecesoarele ei au fost Ildikó Szabó Raimondi, solistă la Opera din Viena, și Paula Iancic, nume de rezonanță în opera românească. Dacă ele au debutat cu acest rol, poate va reuși și Ilinca. De ce nu? Eu îi doresc.

Ca de fiecare dată, și la montarea acestui spectacol am avut parte de suportul profesionist al doamnei lect. univ. dr. Dianna Vasiu. Am conlucrat în cele mai bune condiții cu domnul lect. univ. dr. Darius Divian Iordănescu, maestru de cor, cu doamna lect. univ. dr. Gabriela Diana Matei, de care mă leagă atâtea proiecte muzicale! Un nume nou în panoplia „diriguitorilor de vise” este cel al doamnei Adina Gheorghiu, un coregraf deosebit. A crezut și a intrat în „visul” meu, maestrul Hermann Szabolcs, care din acest an este asistent universitar doctorand, la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. Lui trebuie să-i mulțumesc pentru toate subtilitățile muzicale pe care le face audibile. Câtă magie degajă muzica tălmăcită de domnia-sa! Propun să veniți, să auziți, să vedeți spectacolul, iar dacă nu e așa să veniți să mă trageți de mânecă.

Orchestra facultății noastre răspunde la superlativ atâtor provocări muzicale, încât nu ar fi cinstit să nu îi amintesc strădania.

Corul este cel mai solicitat, provocat, cuprins de poveste.

Momentele noastre de visare au fost sprijinite de doamna prof. univ. dr. Violeta Zonte, Decan al Facultății de Muzică și Teatru – UVT, de domnul Cristian Rudic, Manager-Director General al Operei Naționale Române din Timișoara, de domnul prof. dr. Daniel Zah, Director adjunct al Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, și de doamna Melania Boncea, secretar al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.

Trebuie să le mulțumesc și profesorilor de Canto, Mariana Șarba, Simona Negru, Mia Iuga, Sorina Munteanu, care au contribuit activ la punerea rolurilor muzicale în vocile studenților.

Vă invit vineri, 10 martie 2023, de la ora 11, în Sala Operei Naționale Române din Timișoara, să ne bucurăm împreună, să cântăm împreună, să visăm împreună. Haideți să o salvăm pe Scufiță!” (Nicolae-Mihai Brânzeu, regizorul spectacolului, lect. univ. dr., FMT-UVT)

„Din punct de vedere al scriiturii muzicale, „Scufița Roșie” scoate în evidență simplitatea, naivitatea și gingășia, specifice copilăriei, dar și complexitatea care se naște, în această lume plină de fantezie, din mintea copiilor. Povestea este adusă în spațiul românesc prin introducerea unor motive muzicale cu iz folcloric, dar și datorită libretului care conține rime și momente de umor.

Opereta debutează cu o Nocturnă, un moment muzical absolut feeric, prin care se creează atmosfera de poveste. Personajele sunt multe: Scufița Roșie, mama acesteia, bunica, pădurarul, motanul, greierele, iepurele, ursul, vulpea și, desigur, lupul. Fiecare personaj are momentul său muzical, cu o scriitură din care reies trăsăturile sale esențiale. Astfel veți înțelege din muzică faptul că Scufița Roșie este un copil curios și un pic distrat care iubește natura și crede în toată lumea, că bunica este bătrână și nostalgică, motanul – viteaz și loial, pădurarul – curajos, ursul – mare și gras, greierele – săltăreț, iepurele – zăpăcit și confuz, vulpea – șireată, lupul este fioros, dar și puțin cam „greu de cap”. Pe parcursul  poveștii, Scufița Roșie este în permanență înconjurată de prietenii săi – florile, fluturii, gâzele, iar momentele muzicale ale acestora revin Corului, cu care personajul Scufița Roșie este în dialog.

Indiferent de vârstă, vă invităm să fiți cu toții copii, timp de o oră, și să zâmbim relaxați știind că totul se termină cu bine în opereta-feerie „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, pusă în scenă de Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. Vă așteptăm cu drag!” (lect. univ. dr. Dianna Vasiu, corepetitor, FMT-UVT; interviu pentru Radio Timișoara)

„Pentru mine a fost o surpriză plăcută când am început studiul partiturii corale a acestei opere. Am descoperit melodii foarte frumoase, cantabile, încărcate de lirism. Bucuria că studenții Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara vor prezenta o operă pentru copii este amplificată și datorită faptului că Nicolae Brânzeu, compozitorul acestei lucrări, este de aici din vestul țării, dar el este și bunicul talentatului nostru coleg, Nicolae-Mihai Brânzeu, care semnează regia acestui spectacol. Sunt convins că pentru studenți este o experiență absolut utilă. Operele pentru copii nu sunt lucrări simple. Dificultățile sunt atât la nivelul melodiei și al ritmului, cât și al ambitusului sau al frazării. Și mai sunt sigur că feedbackul pe care îl vor primi de la micuții noștri spectatori le va aduce studenților-artiști mare bucurie și satisfacție. Îmi doresc ca acest spectacol să aibă parte de cât mai multe reprezentații, pentru că eu consider că trebuie să ne educăm copiii cu muzică bună și cu basme frumoase.” (lect. univ. dr. Darius Divian Iordănescu, maestru de cor, FMT-UVT; interviu pentru Radio Timișoara)

Distribuția spectacolului de operetă „Scufița Roșie”, 10 martie 2023, ora 11, Sala Operei Naționale Române din Timișoara:

SCUFIȚA ROȘIE – Ilinca Manole

LUPUL – Denis Matei

VULPEA – Maria Boldan

BUNICA – Roxana Nica

URSUL – Gheorghe Cibotaru

MOTANUL – David Hirsch

GREIERELE – Andreea Cipleu

PĂDURARUL – Darius Gruița

IEPURELE – Maria Busuioc

MAMA – Anamaria Ștefea

DEMIURGUL – Alexandru Ticula

Maria Vărzaru, Maria Sitariu, Maia Icobescu, Karina Vermeșan, Iulia Creangă, Alice Stina, Daiana Berecici – secția de coregrafie a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Corul și orchestra Facultății de Muzică și Teatru – UVT.

Dirijor: Hermann Szabolcs.

Regia: Nicolae-Mihai Brânzeu.

Maestru de cor: lect. univ. dr. Darius Divian Iordănescu.

Mișcare scenică: Adina Gheorghiu.

Corepetitor: lect. univ. dr. Dianna Vasiu.

Profesor coordonator: lect. univ. dr. Gabriela Diana Matei.

 

Sursa foto: Nicolae-Mihai Brânzeu, FMT-UVT. Autor foto: David Jurjița.

Pagină realizată de Simona Stoița, Radio Timișoara.

Concertul dedicat eroilor de la Păuliș, amânat din cauza vremii nefavorabile
Cultură joi, 12 septembrie 2024, 08:42

Concertul dedicat eroilor de la Păuliș, amânat din cauza vremii nefavorabile

Centrul Cultural Județean Arad a anunțat că, în condițiile în care au fost anunțate precipitații în următoarea perioadă, spectacolul...

Concertul dedicat eroilor de la Păuliș, amânat din cauza vremii nefavorabile
Noua stagiune a Teatrului Clasic din Arad se deschide odată cu împlinirea a 150 de ani de la inaugurarea clădirii
Cultură joi, 12 septembrie 2024, 08:37

Noua stagiune a Teatrului Clasic din Arad se deschide odată cu împlinirea a 150 de ani de la inaugurarea clădirii

Stagiunea 2024-2025 a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad se deschide joi seara, la ora 19.00, când publicul este invitat, la spectacolul...

Noua stagiune a Teatrului Clasic din Arad se deschide odată cu împlinirea a 150 de ani de la inaugurarea clădirii
Documentare despre campioni şi sporturi, la festivalul de film fARAD
Cultură miercuri, 11 septembrie 2024, 19:47

Documentare despre campioni şi sporturi, la festivalul de film fARAD

Documentare despre campioni din tenis, precum Ilie Năstase, Boris Becker, John McEnroe, box – Muhammad Ali, dar şi despre fotbal sau...

Documentare despre campioni şi sporturi, la festivalul de film fARAD
orasul paralel bilete
Cultură marți, 10 septembrie 2024, 13:17

Teatrul Maghiar din Timișoara a pus în vânzare biletele pentru o serie maraton de reprezentații ale ”Orașului Paralel”

Spectacolul „Orașul Paralel: Party în Elisabetin” vorbește despre Timișoara, folosindu-se de povești adevărate cu locuitorii din cartierul...

Teatrul Maghiar din Timișoara a pus în vânzare biletele pentru o serie maraton de reprezentații ale ”Orașului Paralel”
Cultură duminică, 8 septembrie 2024, 16:10

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, prezentat în premieră națională aseară la TIFF Timișoara, a câștigat secțiunea Orizzonti la Veneția | VIDEO

Premiera națională a filmul „Anul Nou care n-a fost” a avut loc aseară, la la Cinema Timiș, în cadrul primei ediții a TIFF...

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, prezentat în premieră națională aseară la TIFF Timișoara, a câștigat secțiunea Orizzonti la Veneția | VIDEO
Cultură vineri, 6 septembrie 2024, 11:32

Corul Comunitar performează în “Carmina Burana”

Corul Comunitar va evolua în două concerte vocal-simfonice extraordinare, astăzi și mâine, pe scena în aer liber din Parcul Rozelor, începând...

Corul Comunitar performează în “Carmina Burana”
Cultură luni, 2 septembrie 2024, 08:39

Număr record de vizitatori în muzee și de spectatori la teatru și operă în anul Capitalei Culturale Europene

Numărul vizitatorilor care au trecut pragul muzeelor din județul Timiș a înregistrat o creștere spectaculoasă în anul în care Timișoara a...

Număr record de vizitatori în muzee și de spectatori la teatru și operă în anul Capitalei Culturale Europene
Cultură sâmbătă, 31 august 2024, 11:23

Eufonia Festival 2024 | Chasing Dreams, la ediția a șaptea

Eufonia Festival | Chasing Dreams propune, în perioada 3 – 8 septembrie și 19 – 22 septembrie 2024, șapte concerte extraordinare, la...

Eufonia Festival 2024 | Chasing Dreams, la ediția a șaptea