Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Un diplomat culinar explică gustul specific bănățean. “Cârnații bănățeni trebuie să fie cât mai cunoscuți”

Foto: Facebook-Romana Rista

Un diplomat culinar explică gustul specific bănățean. “Cârnații bănățeni trebuie să fie cât mai cunoscuți”
Foto: Facebook-Romana Rista

Articol de Radio Timișoara, 13 martie 2023, 07:00 / actualizat: 13 martie 2023, 11:23

Banatul multietnic și intercultural ne-a lăsat moștenire rețete de mâncăruri delicioase și variate. Iar unul dintre produsele specifice zonei este cârnatul, produs în moduri diferite în gospodăriile etniilor care trăiesc în această regiune. Care ar fi gustul Capitalei Culturale Europene, răspunde diplomatul culinar Romana Rista, într-un interviu realizat de Adrian Ardelean.
Radio Timișoara: Ce înseamnă să fii diplomat culinar?
Romana Rista: În primul rând, înseamnă să recunoști că autenticul și să transmiți cum se valorizează rețetele tradiționale din fiecare zonă țării, din fiecare etnie. Înseamnă să cunoști bucătărie, să fii pasionați de un gust autentic și rafinat și să transmiți acea bucurie de a avea oameni la masă, care să deguste și să prețuiască valorile culinare românești. Dacă vorbim despre România.
Radio Timișoara: Cum este gustul Capitalei Culturale Europene 2023?
Romana Rista: Mă feresc încă să îți răspund la această întrebare. Cred că vom cunoaște mult mai bine acest gust peste doi sau ani, când se vor așeza lucrurile în Banat și în Timișoara, dar ține foarte, foarte mult de noi să ne prezentăm autentic, să ne prezentăm tradițiile în acest an, când foarte mulți sunt așteptați să ne viziteze și se întreabă ce este bucătăria bănățeană, cu ce se mănâncă, ce înseamnă să fii gost în Banat. Aici cred că trebuie să ne exercităm din nou ospitalitatea. Am pierdut foarte, foarte mult în acești ani, pentru că ne-am dezis de tradiții. Avem o moștenire etnică foarte bogată, dar, iar din păcate, am pierdut o mare parte din comunitatea șvăbească din Banat sau a francezilor din Banat. Sper ca lucruile acestea, peste ani, să se regăsească în gustul bucatelor de pe mesele bănățelilor din nou. Cârnații bănățeni, în primul rând trebuie să fie cât mai cunoscuți. Dincolo de Carpați, dacă mergem și întrebăm ce se mănâncă în Banat, nu se prea știe care este mâncarea tradițională a bănățeanului. Și aici cu toții trebuie să lucrăm, să transmitem că este o bucătărie bogată în gusturi, cu foarte multe sosuri. Fiecare carne și specific de mâncare are sosul ei. Cârnați bănățeni care au secretele lor bine păzite de toate comunitățile și nu vei afla niciodată cum este făcută o rețetă de cârnat și asta este specificul Banatului, pentru că noi ne-am păstrat foarte mult închiși dincolo de acele porți, cu fala aceasta bănățeană, poate e momentul să venim în față și să dăruim mai mult ca lumea să ne cunoască și să ne deschidem sufletul și să arătăm cât de bogată este în bucătăria bănățeană.
Ascultați interviul realizat de Adrian Ardelean.

Etichete:
Prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un polițist de frontieră la Stamora-Moravița
Social luni, 28 aprilie 2025, 13:05

Prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un polițist de frontieră la Stamora-Moravița

Un albanez a fost prins în flagrant în timp ce încerca să ofere mită unui poliţist de frontieră din Timiș. Suspectul s-a prezentat,...

Prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un polițist de frontieră la Stamora-Moravița
Incendiu într-un bloc cu şase etaje din Arad
Social luni, 28 aprilie 2025, 07:50

Incendiu într-un bloc cu şase etaje din Arad

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc de pe Calea Victoriei din Arad. Potrivit...

Incendiu într-un bloc cu şase etaje din Arad
Medicii arădeni atrag atenţia că a început sezonul căpuşelor
Social duminică, 27 aprilie 2025, 19:54

Medicii arădeni atrag atenţia că a început sezonul căpuşelor

Medicii arădeni atrag atenţia că sezonul căpuşelor a început și multe persoane înţepate în ultimele zile s-au prezentat la unităţile de...

Medicii arădeni atrag atenţia că a început sezonul căpuşelor
Elevii revin de luni la școală
Social duminică, 27 aprilie 2025, 19:30

Elevii revin de luni la școală

Elevii și preșcolarii se întorc de luni la ore, după vacanța de Paști, pentru ultimul modul al acestui an școlar. În prima săptămână...

Elevii revin de luni la școală
Social duminică, 27 aprilie 2025, 19:05

Tot mai mulți străini aleg Timișul: peste 1.800 de permise de ședere emise în primele trei luni ale anului

Peste 1.800 de permise de şedere a emis, în primul trimestru al acestui an, Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Timiş. În total, Serviciul...

Tot mai mulți străini aleg Timișul: peste 1.800 de permise de ședere emise în primele trei luni ale anului
Social duminică, 27 aprilie 2025, 18:55

Provocările viitorului Papă: între modernism, tradiție și chemarea la pace

După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește pentru unul dintre cele mai importante momente de tranziție: alegerea unui nou...

Provocările viitorului Papă: între modernism, tradiție și chemarea la pace
Social duminică, 27 aprilie 2025, 18:21

Aproximativ 100 de gospodării afectate de o viitură în Dalboşeţ. Începe estimarea pagubelor

Aproximativ 100 de gospodării au fost afectate de aluviunile aduse de o viitură care s-a produs, în cursul nopţii trecute, în localitatea...

Aproximativ 100 de gospodării afectate de o viitură în Dalboşeţ. Începe estimarea pagubelor
Social sâmbătă, 26 aprilie 2025, 18:01

Moment de reculegere pe Domeniul Regal Săvârșin. Copac plantat în amintirea Papei Francisc

În ziua funeraliilor Papei Francisc, la Castelul Săvârșin a fost plantat un copac în memoria Sfântului Părinte, de către Majestatea Sa...

Moment de reculegere pe Domeniul Regal Săvârșin. Copac plantat în amintirea Papei Francisc