Ziua Mondială a Apei. Malurile râurilor din Banat, în continuare sufocate de deșeuri
Articol de Radio Timișoara, 22 martie 2023, 11:04
Ziua Mondială a Apei (World Water Day) este marcată în fiecare an în data de 22 martie. În prezent, este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenţiei diferite aspecte.
Una dintre problemele stringente o reprezintă malurile râurilor din Banat. Cu toate că Administrația Bazinală de Apă Banat și ONG-urile din regiune spun că desfășoară periodic igienizări, apele și albiile sunt sufocate de mizerie și deșeuri.
Pe malul Begăi, zona fostului port al Timișoarei este una care atrage oamenii la plimbare, într-o zi însorită. Priveliștea poate fi încântătoare, dacă zona ar fi îngrijită. Din păcate, se văd o mulțime de deșeuri în zona pontonului și nu numai.
“Mizerie. Nu vedeți și în jos, încolo, e mai mizerie. Niciodată n-am văzut pe nimeni să strângă, că dacă strângeau nu era așa”, spune un timișorean.
“Cred că este o agenție a apelor Banatului, dar care nu se ocupă absolut deloc de curățenia de pe Bega. Păcat, pentru că s-au investit niște bani în pista de biciclete, care merge până la sârbi, deși acolo nu s-a realizat încă trecerea de la români la sârbi. Asta e o chestie care poate să întârzie. Problema cea mai gravă este curățenia de pe malurile Begăi, care nu se face”, spune un alt timișorean.
“Se poate mai bine. Îngrijire mai multă. Fiecare om care a ieșit din țară știe despre ce vorbește. Te uiți la vecini și e dezamăgitor”, constată un alt trecător.
Nici malurile Bârzavei nu arată mai bine, se plâng câțiva dintre reșițenii care locuiesc în preajma apei.
“Bârzava este murdară, atât apa, cât și malurile. În zona unde locuim noi se găsește chiar un cauciuc mare de tractor, în apă”, atrage atenția un reșițean.
“E murdară. Sunt multe peturi în ea. Autoritățile tot ne promite că vin să curețe malurile, dar nu am mai făcut treaba asta”, se plânge un vârstnic din Reșița.
14 tone de deșeuri au fost adunate anul trecut de pe cursurile râurilor din spațiul hidrografic gestionat de Administrația Bazinală de Apă Banat. Igienizările sunt cuprinse în planul de gospodărire a apelor, spune purtătorul de cuvânt al instituției, Sorina Neaga.
“Am igienizat 151 de kilometri de cursuri de apă și am strâns deșeuri, din care 85% le-au reprezentat masele plastice. În 2023, vom curăța apele aflate în extravilanul localităților și am și început anul cu asemenea igienizări. Este vorba despre Nodul Hidrotehnic Topolovăț, care a reținut, în urma creșterilor de debite deșeurile aruncate pe malurile râului Bega, Golful Cernei, la Orșova. Chiar săptămâna aceasta, ecologizăm râul Timiș în zona extravilan Dragșina. Chiar dacă, în interiorul și în jurul localităților, responsabilitățile de salubrizare a apelor aparțin autorităților locale, cu toții trebuie să păstrăm apele curate”, spune Sorina Neaga.
Acțiuni periodice de ecologizare desfășoară și asociațiile și ONG-urile din zonă. Una dintre aceste organizații este Asociația Verde de Banat, care invită școlile să se implice în astfel de acțiuni.
“În fiecare lună, Verde de Banat are o acțiune de ecologizare. Am început să curățăm izvoarele Begăi, de la cascada Șopot până la Mănăstirea Românești. Apoi, lună de lună, ecologizăm, de regulă în jurul cursurilor de apă sau în zone unde și plantăm. Vom curăța îndeosebi cu școlari. Provocăm, pe această cale, școlile, unde, mai ales, și-au fixat Săptămâna verde în această primăvară, să facem acțiuni educative”, spune Iosif Martinescu, președintele Asociației Verde de Banat.
Acțiunile instituțiilor și organizațiilor nonguvernamentale rămân însă insuficiente, astfel încât este nevoie de implicarea tuturor.
Mesajul din acest an, de Ziua Mondială a Apei,este “Fii schimbarea pe care tu dorești să o vezi în lume, fiecare picătură contează”. Prin acest mesaj, Organizația Națiunilor Unite încearcă să atragă atenția opiniei publice asupra problemelor legate de necesitatea protejării apelor. Datele centralizate de ONU arată că în întreaga lume trăiesc aproape 800 de milioane de oameni care nu au acces la surse de apă curată.
Ascultați reportajul realizat de Daniela Decean.