Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Akademika Market, noul concept de magazin lansat de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Akademika Market, noul concept de magazin lansat de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 7 aprilie 2023, 08:14

Universitatea de Științele Vieții din Timișoara a lansat un nou concept, Akademika Market, o băcănie unde se găsesc produse proaspete ori preparate de micii artizani ai bucătăriei tradiționale.
Claudiu este un student care face practică în microexploatația care se ocupă de produse de panificație.
„Sunt încântat deoarece chestiile teoretice pe care le-am învățat în școală pot să le aplic în practică. Învăț lucruri noi, de la cele teoretice, am văzut cum merge un flux tehnologic și pot să calculez randament, pierderi, totul”, spune Claudiu.
Înscrisă la doctorat, Cristina Dragomir coordonează echipa de panificație. Academica Market este un concept bun, spune tânăra cercetătoare.
“Profesional pot să spun că a început ca o pasiune. Sunt absolventă a Universității. Este un concept să mâncăm mai sănătos, fără amelioratori, fără tot felul de adaosuri, grăsimi și sperăm să fie pe placul tuturor. Producem, momentan, pentru cantină pâine și oricum o să producem și pentru magazin”, spune Cristina Dragomir.
Cu specialități din lapte, mezeluri, conserve, legume de sezon, ouă proaspete și pește viu, magazinul de prezentare are produse variate. Toate însă stau puțin pe raft, pentru că sunt făcute fără adaosuri, iar produsele tradiționale ecologice sunt foarte perisabile.
“După cum vedeți, avem destul de multe produse bio, avem produse naturale, toate sunt ale producătorilor locali. Se comercializează paste făinoase, mezeluri, brânzeturi, gemuri, murături, miere, patiserie, panificație. Avem pește din producție proprie, la piscicultură, cegă și somn, brânzeturi, telemea de vacă, telemea de oaie. Toate sunt produse din Banat, Timiș, Caraș-Severin și Arad”, spune responsabilul Academica Market, Alexandru Făgăraș.

Microexploatațiile pot servi drept model de business pentru studenții practicanți, subliniază profesorul Ioan Dumitrescu.
“Din brânză sunt diferite variante cu măsline, cu mărar, cu chimen, este ambalată, produsă la noi. Important este că în hrana vacilor de lapte, furajele de volum, care prezintă 70-80% din rație, sunt furaje bio. Nu utilizăm insecticide, erbicide, îngrășăminte. Singurul îngrășământ utilizat este gunoiul de grajd. Noi avem centre de microproducție, care servesc a modele pentru studenți, dacă vor să deschidă o afacere”, spune Ioan Dumitrescu.
Magazinul este oficial deschis publicului începând de astăzi. Galantarele și rafturile vor oferi mereu ceva diferit, mai ales la capitolul legume-fructe, având în vedere caracterul lor sezonier.
În viitor, reprezentanții universității intenționează să cumpere o moară pentru măcinat grâu, dar și o linie de producere a sucurilor naturale.

Ascultați reportajul realizat de Ioana Sapianu.

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 17:00

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș

13 porci dintr-o gospodărie trebuie sacrificați, după ce unul dintre animale a murit. Focarul a fost descoperit în urma măsurilor de...

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Agricultură miercuri, 19 noiembrie 2025, 19:29

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină

Pesta porcină africană face ravagii în județul Arad, dar acest lucru nu-i împiedică pe crescătorii de suine să publice, zilnic, zeci de...

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Agricultură marți, 18 noiembrie 2025, 16:38

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad

Focarul de pestă porcină africană confirmat în ferma cu aproximativ 6.000 de capete din comuna arădeană Olari s-a extins, astfel că toţi...

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad
Agricultură sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 19:02

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad

Cel mai nou focar de pestă porcină africană din județul Arad a fost confirmat într-o fermă din comuna Olari. Potrivit Direcției...

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad
Agricultură sâmbătă, 8 noiembrie 2025, 14:39

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 9 noiembrie, difuzată între orele 7 și 9, este dedicată în întregime înregistrărilor...

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit
Agricultură joi, 6 noiembrie 2025, 13:21

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Arad, într-o gospodărie din comuna Şiclău. Cazul afectează şi...

Un nou focar de pestă porcină în județul Arad aduce restricţii la o fermă cu 8.000 de animale
Agricultură joi, 9 octombrie 2025, 19:50

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni

Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Arad, la şase luni de la închiderea ultimului focar, în prezent fiind afectate două...

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
Agricultură marți, 30 septembrie 2025, 20:30

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile

În județul Timiș continuă evaluarea pagubelor provocate culturilor de înghețul târziu și de seceta severă din acest an. Potrivit Direcției...

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile