Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Brânza de Caransebeș, un sortiment aparte mai puțin cunoscut

Brânza de Caransebeș, un sortiment aparte mai puțin cunoscut

Articol de Radio Timișoara, 9 ianuarie 2024, 10:59

Din zestrea culinară a Banatului Montan, brânza de Caransebeș este un potențial brand care ar putea avea un succes real de piață, pe măsura istoriei sale.

Toată lumea cunoaște și apreciază, desigur, telemeaua de Sibiu, un brand care a depășit granițele României și care se bucură, mai nou, de statutul de produs cu indicație geografică protejată la nivelul Uniunii Europene. Puțin știu însă că în Banatul de Munte, în zona Caransebeșului, se produce o brânză maturată aparte.

Rețeta nu diferă cu mult de cea a brânzei clasice, dar are câteva secrete care îi conferă specificitate, spune Ioan Bona de la Ilova, unul dintre crescătorii de oi cărășeni care respectă în continuare rețetarul tradițional.

Brânza, în zona de munte, se pregătește după mulsul oilor, se strecoară frumos, se încălzește, dacă-i mai rece afară. și se dă cheag, cheagul natural. Se face o diferență enormă între cheagul natural și cheagul la sticlă, cheagul din prafuri, care se comercializează. Are alți fermenți în ea, când îi produs natural. Fiind laptele cum trebuie, cheagul natural, iasă o brânză de calitate”, spune Ioan Bona.

Brânza de Caransebeș, mare și rotundă precum roata de la roabă, se poate depozita pe o perioadă lungă de timp și face parte din meniul aproape zilnic al cărășenilor.

Brânza maturată, când o pui în tigaie se faci așa de crocantă de n-ai mai vrea să pleci de lângă tigaie. Brânza proaspătă și grasă să întinde ca un cașcaval. Noi avem altă strategie la saramură, după ce am făcut-o, noi o fierbem. Saramura fiartă ține brânză așa cum o pui. Brânză făcută din 2022 nu devine iute, pentru că e lapte 100% numai de oaie”, explică Ioan Bona.

Din păcate, cei care respectă rețeta tradițională sunt din ce în ce mai puțini.

“Nu se produce, pentru că mulți au decis să dea laptele și apoi atunci, X sau Y, nemaiavând, își fac pentru ei”, mai spune Ioan Bona.

Chiar dacă nu are mucegai care să o înnobileze sau alte particularități care țin de rafinamentul gustului, brânza de Caransebeș are o istorie îndelungată. Crearea unui brand, măcar zonal, i-ar putea asigura și un viitor pe măsură.

 

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Agricultură luni, 12 mai 2025, 21:21

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă

Înscrierea în programul “Rabla pentru tractoare”a fost anulată de Administația Fondului pentru Mediu din cauza problemelor tehnice din timpul...

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă
Agricultură duminică, 11 mai 2025, 20:26

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare

Producătorii agricoli se pot înscrie, începând din 12 mai, de la ora 10.00, în programul Rabla pentru tractoare. Producătorii trebuie să...

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare
Agricultură sâmbătă, 10 mai 2025, 18:30

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime înregistrărilor de la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă. De Mihai...

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă