Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Brânza de Caransebeș, un sortiment aparte mai puțin cunoscut

Brânza de Caransebeș, un sortiment aparte mai puțin cunoscut

Articol de Radio Timișoara, 9 ianuarie 2024, 10:59

Din zestrea culinară a Banatului Montan, brânza de Caransebeș este un potențial brand care ar putea avea un succes real de piață, pe măsura istoriei sale.

Toată lumea cunoaște și apreciază, desigur, telemeaua de Sibiu, un brand care a depășit granițele României și care se bucură, mai nou, de statutul de produs cu indicație geografică protejată la nivelul Uniunii Europene. Puțin știu însă că în Banatul de Munte, în zona Caransebeșului, se produce o brânză maturată aparte.

Rețeta nu diferă cu mult de cea a brânzei clasice, dar are câteva secrete care îi conferă specificitate, spune Ioan Bona de la Ilova, unul dintre crescătorii de oi cărășeni care respectă în continuare rețetarul tradițional.

Brânza, în zona de munte, se pregătește după mulsul oilor, se strecoară frumos, se încălzește, dacă-i mai rece afară. și se dă cheag, cheagul natural. Se face o diferență enormă între cheagul natural și cheagul la sticlă, cheagul din prafuri, care se comercializează. Are alți fermenți în ea, când îi produs natural. Fiind laptele cum trebuie, cheagul natural, iasă o brânză de calitate”, spune Ioan Bona.

Brânza de Caransebeș, mare și rotundă precum roata de la roabă, se poate depozita pe o perioadă lungă de timp și face parte din meniul aproape zilnic al cărășenilor.

Brânza maturată, când o pui în tigaie se faci așa de crocantă de n-ai mai vrea să pleci de lângă tigaie. Brânza proaspătă și grasă să întinde ca un cașcaval. Noi avem altă strategie la saramură, după ce am făcut-o, noi o fierbem. Saramura fiartă ține brânză așa cum o pui. Brânză făcută din 2022 nu devine iute, pentru că e lapte 100% numai de oaie”, explică Ioan Bona.

Din păcate, cei care respectă rețeta tradițională sunt din ce în ce mai puțini.

“Nu se produce, pentru că mulți au decis să dea laptele și apoi atunci, X sau Y, nemaiavând, își fac pentru ei”, mai spune Ioan Bona.

Chiar dacă nu are mucegai care să o înnobileze sau alte particularități care țin de rafinamentul gustului, brânza de Caransebeș are o istorie îndelungată. Crearea unui brand, măcar zonal, i-ar putea asigura și un viitor pe măsură.

 

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Agricultură luni, 8 septembrie 2025, 17:11

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș

18 porci au fost sacrificați în Timiș, după ce a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană. Inspectorii sanitari veterinari și...

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Focar de pestă porcină africană în Timiș
Agricultură sâmbătă, 6 septembrie 2025, 17:05

Focar de pestă porcină africană în Timiș

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Timiș. Direcția Sanitară Veterinară a anunţat că e vorba de o...

Focar de pestă porcină africană în Timiș
Un nou an apicol dificil în Banat
Agricultură marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat
Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Agricultură luni, 28 iulie 2025, 06:52

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații

Ministerul Agriculturii anunță măsuri concrete pentru extinderea sistemelor de irigații. Declarația vine în contextul în care sudul României...

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Agricultură duminică, 27 iulie 2025, 14:32

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate

Seceta creează mari probleme in România și în acest an. În lipsa sistemelor de irigații, în județul Arad există agricultori care reclamă...

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum