Tech Talks by UPT 2025; o privire spre lumea de mâine
S-a lăsat cortina peste o nouă ediţie Tech Talks by UPT, conferinţa de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timişoara.

Articol de Radio Timișoara, 17 mai 2025, 16:17
Cele 900 de bilete gratuite puse la dispoziţie pentru ediția a patra a Tech Talks by UPT s-au epuizat încă din prima zi. Lista lungă de aşteptare a dovedit interesul timişorenilor pentru tehnologie, mai ales că şi tema aleasă pentru acest an a fost una provocatoare – “Supremaţia Cuantică”.
Michio Kaku a ridicat sala în picioare
Speakerul central de la Tech Talks a fost Michio Kaku – una dintre cele mai strălucite minţi ale ştiinţei contemporane.
Fizician, autor şi profesor emerit la City College of New York, Michio Kaku a transformat conceptele ştiinţifice complexe în poveşti accesibile, inspirând milioane de oameni prin cărţile sale şi apariţiile la BBC, CBS şi Discovery Channel.
Absolvent summa cum laude al Harvard şi doctor în fizică la Berkeley, Kaku este astăzi una dintre cele mai respectate voci ale ştiinţei moderne, un ambasador al viitorului în care inteligenţa artificială şi computaţia cuantică se îmbină pentru a redefini societatea.
Michio Kaku a vorbit despre felul în care inteligenţa artificială, computerele cuantice şi neuroştiinţele vor redesena complet economia, medicina, educaţia, dar şi aproape toate celelalte domenii în următoarele două decenii. Publicul a fost electrizat de claritatea cu care a făcut accesibile idei complexe şi de optimismul său contagios.
Richard Quest, de la CNN la Timișoara
Evenimentul a inclus un panel central ce a captivat publicul, cu subiecte provocatoare.
Invitații au fost Sacha Dragic, fondatorul Superbet, un fenomen antreprenorial care a transformat o companie românească într-un jucător global cu operaţiuni în 12 ţări, Valentin Mureşan, de la Equal-1, absolvent al Universităţii Politehnica Timişoara şi lider în ecosistemul tehnologic al României şi Gerhard-Paul Diller, crescut în localitatea timişeană Sânandrei, în prezent directorul Centrului Naţional pentru Cardiopatii Structurale şi Congenitale din Munster, un cardiolog de renume mondial recunoscut pentru integrarea tehnologiilor digitale avansate în cercetarea şi practica medicală.
Dialogul a fost moderat de nimeni altul decât celebrul Richard Quest, prezentator CNN International, cunoscut pentru stilul său electrizant. Patru puncte de vedere diferite, care au antrenat publicul şi au împins discuţiile şi înspre zona eticii în dezvoltarea tehnologiei, dar şi a responsabilităţii şi curajului de a lua decizii într-un viitor incert.
Reporter: Ioana Sapianu