Via Transilvanica, drumeție prin peisaje pitorești cu cetăți istorice
Via Transilvanica traversează județul Hunedoara pe o distanță de 140 de kilometri.

Articol de Radio Timișoara, 25 mai 2025, 14:15
Via Transilvanica este un traseu submontan pe tronsonul care străbate județul Hunedoara. Traseul poate fi parcurs la pas în mai multe etape, fiind într-o stare foarte bună, cu indicatoare.
Turiștii pot campa sau se pot caza la diverse pensiuni care se găsesc pe internet sau în ghidul Via Transilvânica. Dincolo de peisajele de vis, drumeții pot degusta din gastronomia locală, explică șeful serviciului public Salvamont, Hunedoara, Ovidiu Bodean.
“În zona județului Hunedoara are aproximativ 140 de kilometri, începe de la Romoșel, deci este intrarea de la Cugir spre județu Hunedoara din Alba și se terminp la porțile Transilvaniei, și se termină la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, pe vechiul traseu al căi ferate cu cremalieră. Traseul din județul nostru are 8 sau 9 etape de parcurs, fiecare de câte 15-20 de kilometri, poate nici atât, în unele porțiuni, traseu ușor și mediu, însă el poate fi parcurs și pe porțiuni mai scurte. Trebuie să te uiți pe hartă să vezi ce porțiune îți alegi”, spune Ovidiu Bodean.
Tradiții, peisaje și istorie
Turistul care urmează via Transilvanica va rămâne uimit de peisaje, dar și de monumentele istorice pe care le va întâlni pe traseu.
„Atinge foarte multe puncte extrem de importante și de interesante din județul nostru, cum ar fi Ciungul Mare, un peisaj extraordinar cu case, cu poieni, să vezi un pic cum este interpretată și tradiția locală. Pe urmă trece pe la Sarmizegetuza Regia, cetățile dacice, de acolo sus la Târșa, unde este din nou un peisaj extraordinar, Fundătura Ponorului, ceea ce ar trebui să vadă cam toată lumea, e o zonă extraordinară. De acolo se coboară în Ponor, pe urmă se trece pe sub poalele Retezatului. De la Hobita spre Mălăiești, Cetatea Mălâiești, Râu de Mor, cu cetatea și mănăstirea de la Suseni, după care finalul este Clopotiva-Hobița-Sarmisegetuza Ulpia Traiana, cu ieșire spre Bucova pe traseul căii ferate cu cremalieră”, mai spune Ovidiu Bodean.
Via Transilvanica se poate străbate și cu bicicleta, traseul fiind unul abordabil pentru cicliști.