„Diminețile satului” la Festivalul vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin | GALERIE FOTO
Emisiunea difuzată duminică, 5 octombrie, între orele 7 și 9, vă invită la evenimentul de la Bozovici !

Articol de Mihai Anghel, 4 octombrie 2025, 16:09
În emisiunea de duminică, 5 octombrie, difuzată între orele 7 și 9, vă invităm la Bozovici, unde vineri, 26 septembrie, a avut loc Festivalul vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin, supranumit şi „Festivalul ceaunelor”. Am trecut pe la fiecare participant, deci în acest amplu fotoreportaj se regăsesc majoritatea participanților.
Deschiderea festivalului a aparţinut fanfarei din Bănia, iar startul la momentele artistice l-au dat copiii din Bozovici. La finalul episodului artistic vânătorii s-au prins în tradiţionalul brâu.
Gazdele de anul trecut, Oraviţa, au venit cu o echipă puternică şi cu bucate pe măsură, aşa cum puteţi vedea şi dumneavoastră. Dacă mai adăugăm că au avut şi păstrăv afumat şi trei ceaune, cu mistreţ, căprior şi sarmale, şi răchie bună, şi mulţi goşti la masă, am spus cam destul.
Clubul de la Băile Herculane a pregătit trei ceaune, dar până să fie gata şi-a întâmpinat oaspeţii şi cu alte bunătăţi, printre care minilangoşii cu brânză din imagine care, vă mărturisesc, au fost delicioşi.
De la clubul din Moldova Nouă nu a lipsit decât secretarul pe care toţi îl ştiu drept Giani, dar au făcut şi ciorbă de peşte şi peşte fript, iar grupa de pe Valea Liubcovei a venit cu întărituri şi cu gustări gustoase şi frumos aranjate, după cum puteţi vedea în imagini.
Tot din Clisură, grupa Bigăr-Berzasca, a venit cu un ceaun de căprior, că pădurea coboară până la Dunăre, dar şi cu peşte fript, pregătit la ceaunul de aur, iar noi am surprins exact momentul când peştele era pus la fript. Unele voci răuvoitoare au spus că a durat mai mult frigerea peştelui decât mâncarea lui. Nu putem confirma, când am revenit nu mai era deloc peşte fript.
Clubul din Reşiţa l-a avut în prim plan, ca de fiecare dată, pe marele campion Francisc Vaştag. Cum forţa a venit de la inegalabilul, deocamdată, boxer, fineţea şi delicateţea a fost adusă de cei din grupa Lupac-Soceni.
S-au împuţinat şi viezurii. Dacă cei din Bocşa veneau în anii anteriori cu mici din viezure, anul acesta au venit doar cu cârnaţi în care doar un sfert mai era carne de viezure. Au compensat lipsa micilor cu un ceaun cu carne de mistreţ. Unii pun împuţinarea populaţiei de viezuri pe seama şacalilor. Înseamnă că trebuie să ne orientăm spre mâncăruri din şacal. Dacă nu ştim, apelăm la chinezi.
Din zona Caransebeşului au venit cei de la Poiana, dar şi cei de la Borlova. Preparatele vânătoreşti ca preparatele vânătoreşti, dar răchia… . Cei de la Borlova au adus şi căzănarul. Pentru reclamaţii! N-au fost! Cei de la Poiana, pe lângă un ceaun de mistreţ, au făcut şi un ceaun de oaie. Au fost singurii. Şi n-au făcut-o de oaie. Dimpotrivă. Au avut mare căutare şi parte de laude.
Clubul din Oţelu Roşu a fost reprezentat şi la nivel gastronomic şi la nivel artistic. Oamenii şi-au încântat papilele gustative cu un cazan de căprior, vedeţi în imagine unul dintre beneficiari, dar şi ochii cu lucrările în os ale artistului Grigore Drăgan, care a învăţat acest meşteşug în Spania, unde a locuit peste 20 de ani.
Cei de la Teregova au apelat la întăriri. Petru Erdos din Silagiu, urmaşul regretatului nostru povestitor Uica Mihai, singurul care a ştiut să facă un ceaun de mistreţ cu găluşte. Cu cartofi ştie toată lumea. Să mai spunem că pâinea pe care o vedeţi pe masă a fost mai lungă de un metru, iar mălaiul, brânza şi caşul au competat o ofertă de-ţi venea să te lingi pe degete.
Cu preparate cu specific de Valea Almăjului a venit clubul din Bozovici, că doar erau gazde. Ca o curiozitate pentru un festival al vânătorilor şi pescarilor, primele care au dispărut au fost prăjiturile. Trebuie să recunoaştem, arată bine. Despre gust nu vă pot spune, că n-am apucat să le încerc.
Sper că v- am trezit interesul. Ascultaţi emisiunea, veţi afla şi mai multe!