„Atmosfera SoNoRo poate mișca munți, poate crea punți și atinge inimile de fiecare dată” spune Răzvan Popovici, violist
Interviu cu Răzvan Popovici, violist, fondator SoNoRo.

Articol de Simona Stoița, 1 iulie 2025, 19:13
𝐂𝐢𝐭𝐲 𝐢𝐧 𝐅𝐨𝐜𝐮𝐬 @𝐀𝐫𝐚𝐝, î𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐭𝐮𝐫𝐧𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒𝐨𝐍𝐨𝐑𝐨 𝐂𝐨𝐧𝐚𝐜
Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus, încă de la început, asocierea muzicii de cameră cu diverse opere arhitecturale emblematice din România.
În cele douăsprezece ediții anterioare, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 130 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din România, dar a atras atenția și publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice din țara noastră.
Ultima parte a proiectului SoNoRo Conac, ediția a XIII-a (2025), a adus o nouă perspectivă turneului: focus pe arhitectura de patrimoniu a unui oraș. Întâiul oraș ales a fost Arad.
La Arad a fost creat primul Conservator de pe teritoriul României și al șaselea din Europa, în anul 1883.
Acest oraș este și locul în care s-a născut Jacques Faix – primul constructor de piane din România și unul dintre cei mai valoroși fotografi amatori ai începutului de secol XX. (info/ SoNoRo)
𝐂𝐢𝐭𝐲 𝐢𝐧 𝐅𝐨𝐜𝐮𝐬 @𝐀𝐫𝐚𝐝, î𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐭𝐮𝐫𝐧𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒𝐨𝐍𝐨𝐑𝐨 𝐂𝐨𝐧𝐚𝐜, a inclus trei concerte SoNoRo și masterclassuri dedicate tinerilor muzicieni în devenire, de la Arad și Timișoara.
Concertele și masterclassurile au fost susținute de violoniștii Tatiana Samouil și Jesús Reina, violistul Răzvan Popovici, violoncelistul László Fenyö, pianiștii Ioan-Dragoș Dimitriu și Cristiana Mihart.
Concerte:
- TOUJOURS PARIS (27 iunie, Pinacoteca Arad)
- LA GRANDE BELLEZZA (28 iunie, Palatul Marii Uniri – Sala Marii Uniri, Arad)
- FINALE (29 iunie, Sala Palatului Cultural Arad)
Masterclass-urile au avut loc la Casa Pianului „Jacques Faix”, Arad.
Interviu / Răzvan Popovici, violist, fondator SoNoRo
Încep cu bucuria muzicii, pe care ați transmis-o publicului.
„Un concert așa frumos, încheiat cu marele Cvintet al lui Antonín Dvořák!
În splendida sală din Arad, în Filarmonică, aici în Palatul Cultural, au răsunat armoniile acestea ale Boemiei, pe care Antonín Dvořák le-a cules și le-a transpus în acest Cvintet absolut splendid.
Este finalul unui weekend sonor, un weekend SoNoRo Conac cu numărul 13, când am introdus noul nostru concept muzical și arhitectural, în care am decis ca în fiecare an, în cadrul turneului SoNoRo Conac, să onorăm un oraș și să-i onorăm patrimoniul, cu ajutorul muzicii. Aradul a fost alesul în acest an!”
Focus pe oraș, focus pe patrimoniul arhitectural, dar focus pe acustică! Trei experiențe în popasul arădean – Pinacotecă, Sala Marii Uniri și Palatul Cultural.
„Extraordinar! Acolo, în primul concert, la Pinacotecă, între tablouri, ce minune a fost!
Aseară, sala aceasta de reuniuni de fapt, care a fost transformată în sală de concert. Am putut să facem un pic de magie cu sunetele și instrumentele noastre. O acustică minunată!
Iar sala Palatului Cultural din Arad este una dintre sălile cu cele mai bune acustici din Europa, nu doar din România. E o mare bucurie să cânți aici!”
Fiecare seară de concert, un alt program. O muncă enormă.
„Da, suntem obișnuiți!
Nu e prima dată când facem așa ceva.
Sunt muzicieni fantastici, din mai multe țări. Suntem foarte bucuroși că am putut să îi aducem aici!
Noi toți ne putem baza unii pe ceilalți.
E un nivel extrem de înalt de a face muzică.
În contextul acesta, în fiecare zi alt program, am reușit “con brio”, aș zice.
Un pic de provocare este întotdeauna o „distracție” suplimentară.”
Care au fost argumentele în alegerea acestor lucrări?
„A fost gândit, ca de obicei, ca un puzzle.
Totdeauna când facem un festival SoNoRo sau un mini-festival, încercăm să invităm publicul să ne urmeze în cât mai multe locuri, să asculte cât mai multe concerte, iar la sfârșit să știe ce a dorit SoNoRo să facă în acel weekend, acea săptămână, în acele două săptămâni…
Piesele le-am ales depinzând și de muzicieni, pentru că împreună cu Diana Ketler, Director artistic al Festivalului SoNoRo, căutăm un repertoriu care să se potrivească cu fiecare muzician. Avem anumite afinități.
Tatiana Samouil, fiind cu rădăcini moldovenești, evident că a cântat piesa lui Mieczysław Weinberg (Rhapsodie sur des thémes moldaves, op. 41 pentru vioară și pian).
Eu mi-am dorit foarte mult să când piesa lui Stan Golestan (Arioso e allegro de concert pentru violă și pian), această „reuniune” a Horei cu Doina, „à la française”.
La sfârșit am dorit o mare piesă care să răsune bine aici în sală.
Ieri fiind LA GRANDE BELLEZZA, ne-am gândit ce Cvintet s-ar potrivi cu titlul, deci sunt anumite considerente.”
Acest „concept SoNoRo” are un sunet atât de special, deși formulele diferă de la proiect la proiect.
„După atâția ani de experiență (împlinim 20 de ani), am dezvoltat un anumit standard estetic și o anumită dorință de a crea aceste „castele din sunet”.
Însă din proporțiile care trebuie, adică dacă știm ce violoniști cântă, selectăm piesa, cum se potrivește viola cu violoncelul, împreună cu pianul, acustica locului, arhitectura.
Ne străduim întotdeauna să facem mici “Gesamtkunstwerk”, cum zicea Richard Wagner, mici opere totale, în ceea ce privește toate ingredientele care duc la un concert reușit, de calitate și foarte bun.
Adică un concert care să emoționeze și să atingă oamenii acolo unde trebuie, în inimă, direct. Asta ne dorim întotdeauna.”
Cum se comunică în „fenomenul SoNoRo”?
„Fiind și buni prieteni între noi muzicienii, gândiți-vă că luăm parte la un festival.
Festivalul creează o atmosferă unică.
Este ceva festiv pe parcursul a câtorva zile, unei săptămâni, sau două săptămâni.
De exemplu, aici, la Arad, s-a creat o comunitate în jurul Casei Pianului – „Jacques Faix”, unde bunul nostru prieten Mihai Săcui a creat această atmosferă extraordinară care poate fi interbelică, antebelică, imperială, modernă, unde s-a reunit o anumită parte a comunității locale de oameni pentru a viziona, fani, susținători.
Muzicienii s-au potrivit foarte bine în acest „tablou social” să spunem, această „lume” nou creată pe parcursul acestor patru-cinci zile.
Sunt fericit că integrarea diverselor componente umane a dus la acest concert final, pentru noi chiar foarte reușit.
Ați văzut că suntem fericiți! Reacția publicului a fost foarte bună.
Deci da, e prietenie, convivialitate, înțelegere, armonie și desigur toți cei care au luat parte la această aventură SoNoRo, la Arad, sunt pasionați de ceea ce fac.”
SoNoRo are și o componentă educațională, masterclassuri pe care le-ați dedicat artiștilor în devenire, micilor instrumentiști.
„Noi toți fiind profesori la diverse Conservatoare ale Europei, ne-am zis că ar fi frumos să dăm mai departe un pic din ceea ce facem de obicei, cum predăm și ce învățăm.
Am fost foarte bucuros să introducem aceste șase cursuri.
Două zile de masterclass, șase artiști, practic fiecare a avut doi tineri talentați pe care i-a „păstorit” într-un curs.
Nivelul a fost diferit, unii extraordinari, alții mai pe la început.
Feedbackul nostru este unul pozitiv și cu siguranță, dacă revenim aici, vom mai dedica tinerilor câteva ore din lumea sonoră, ei fiind veniți din Arad, sau din Timișoara.
Veniți la concertele noastre și lăsați-vă entuziasmați de această „atmosferă SoNoRo” care poate mișca munți, poate crea punți și care, zic eu, o să vă atingă inimile de fiecare dată.” (Răzvan Popovici, violist, fondator Asociația SoNoRo; interviu realizat la finalul turneului, 29 iunie 2025, Arad)
Galerie foto / 𝐂𝐢𝐭𝐲 𝐢𝐧 𝐅𝐨𝐜𝐮𝐬 @𝐀𝐫𝐚𝐝, î𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐭𝐮𝐫𝐧𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒𝐨𝐍𝐨𝐑𝐨 𝐂𝐨𝐧𝐚𝐜 (Palatul Marii Uniri – Sala Marii Uniri, 28 iunie 2025; Palatul Cultural Arad, 29 iunie 2025):
Din anul 2006, Asociația Sonoro organizează evenimente dedicate muzicii de cameră în România.
Încă de la debut, a reușit să includă Festivalul SoNoRo într-o rețea de festivaluri din întreaga lume: Germania – „Chiemgauer Musikfrühling”, Austria – „Festivalul Gmunden”, Anglia – “Music at Plush”, Slovenia – “Festivalul „Tartini”, sau Japonia – “Kobe International Arts Festival”, cu unele dintre ele concepând programe artistice comune.
Platforma culturală SoNoRo include:
- SoNoRo On Tour – Celebrăm 20 de ani de existență
- Festivalul SoNoRo
- SoNoRo Conac – o serie anuală de concerte estivale găzduite în clădiri de patrimoniu din România
- SoNoRo Musikland – un festival anual dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al Transilvaniei
- SoNoRo Interferențe – un program anual de burse pentru tineri muzicieni
- SoNoRo Arezzo
- L’heure bleue
- Sonoro Strings – Premiera Concertului de Anul Nou și lansarea oficială a Orchestrei SoNoRo Strings
Asociația Sonoro este membră a European Festivals Association.
Sursă info/facebook SoNoRo; sonoro.org
Foto/Simona Stoița, Radio Timișoara.