„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică 9 noiembrie este dedicată evenimentului care s-a desfăşurat la Timișoara, între 29-31 octombrie.
Articol de Mihai Anghel, 8 noiembrie 2025, 14:39 / actualizat: 8 noiembrie 2025, 17:35
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 9 noiembrie, difuzată între orele 7 și 9, este dedicată în întregime înregistrărilor realizate la cea de a IV-a ediţie Timişoara Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp de trei zile, de miercuri până vineri, în mai multe locaţii din capitala Banatului.
Marele absent a fost profesorul Valeriu Tabără, președintele Academiei de științe agricole și silvice a României, cel care în aprilie s-a ridicat la ceruri, dar care va fi prezent în emisiune printr-o înregistrare realizată la Timişoara Food Summit în urmă cu doi ani.
Prima zi, sau mai corect seară, Club Leader Space, cu lideri cunoscuţi, foştii miniştri Adrian Chesnoiu şi Varujan Vosganian, vesticii Cosmin Alin Popescu, rector USVT, Sorina Ciurlea, Simona Neumann, Cosmin Micu, Ben-Oni Ardelean, dar şi ziariştii Dan Andronic şi Răzvan Savaliuc. Gazdă, Bogdan Popovici, cel care împreună cu colegul său Leontin Dinulescu, în 2022 a pus Timişoara pe harta evenimentelor Food.
Universitatea de Ştiinţele Vieţii Regele Mihai I din Timişoara a fost gazda dezbaterilor şi prezentărilor din ziua a doua a Timişoara Food Summit. Lume bună, probleme la zi, vom vedea dacă soluţiile propuse vor fi agreate şi de către decidenţi. După cum vedeţi, printre partenerii media, Radio Timişoara.
La Universitatea Politehnică din Timişoara tematica a fost adaptată: drone, inteligenţă artificială, soluţii tehnice pentru viitorul agriculturii. Vorbitori pe măsură, de la stânga la dreapta: Adrian Chesnoiu, fost ministru al agriculturii, un invitat din Australia, Varujan Pambuccian, parlamentar, Florin Drăgan, rector UPT, Cornelia-Elena Micicoi, prefect Timiş şi colega noastră Lia Lucia Epure, conducătoarea publicaţiei Ziua de Vest, iar Constantin Duma stă în genunchi din motive profesionale. Nici nu se roagă, nici nu se închină.
La standul gazdelor – USVT, Cosmin Alin Popescu, rector, şi Ileana Cocan, prodecan, au de ce să fie mândri de realizările echipei. Tot felul de produse şi frumoase, şi arătoase şi cu gust. Iar aranjamentul de toamnă trebuie să recunoaşteţi că e foarte inspirat.
Cu noutăţi au venit cei de la Mirdatod, dar au adus şi de această dată celebra lor telemea de Ibăneşti, pe lângă alte bunătăţi ale locului. Butoiul cu brânză de burduf îţi vine să îl iei acasă. Dacă nu te opreşti mai întâi la telemeaua cu dop, cum a făcut o clientă care nu a găsit dopul. Apoi s-a lămurit că era vorba despre Denumire de Origine Protejată. Adică un dop mai deosebit. Pentru prima dată la Timişoara Food Summit, Mihai, nepotul lui David Todoran, pentru că ştafeta trebuie pregătită din timp.
Trecem munţii şi ne oprim la popas La Cimpoeşu, în localitatea Mirceşti, judeţul Iaşi, lângă casa memorială Vasile Alecsandri. La Timişoara au venit doar cu produse din porc, dar mai au şi produse din vită, oaie şi pasăre. În fundal, robotul de la Eutron , viitorul nostru coleg de muncă, dar şi binecunoscutele aparate pentru compost.
Serele SupeR de la Biled au ajuns la 5 hectare, iar promisiunea este că nu se vor opri până la 15. Hectare de sere. Nu îşi fac reclamă pentru că oricum nu produc cât au cerere. Sloganul lor are acoperire în fapte: Roşii cu gust de roşii! Poate aşa se mai împuţinează roşiile turceşti din magazine.
De la vest la sud, de la Biled la Deta. Pentru că părinţii tânărului din imagine, Andrei Kiss, cu mai bine de 10 ani în urmă, când se aflau la muncă în străinătate, au fost nemulţumiţi de ce au primit din ţară să pună în supă, au hotărât să se întoarcă acasă şi să producă ei paste făinoase. Aşa au apărut tăiţeii Andreea. Şi de atunci se tot dezvoltă.
Rămânem la supă! Cei de la Familia teszta au tot ce ne trebuie. Ce tăiţei subţiri pentru supă! Dar şi macaroane şi alte cele. Cu 4 ouă sau cu 8 ouă. Gospodinele au de unde alege pentru a-şi pune în practică ideiile gastronomice. De ce să fie numai italienii specialişti în paste?!
Patiseria Hadasa din Timişoara ne tentează cu bunătăţi şi sărate, dar şi dulci, autentice, tradiţionale. O oportunitate pentru această firmă este Via Profi, un program prin care binecunoscutul retailer sprijină producătorii locali.
Celor din Cuvin putem spune că li se cuvin toate aprecierile noastre. Familia Culda a hotărât să îşi hrănească sănătos cei trei copii, aşa că au mizat pe budinci fără adaus de zahăr, fără conservanţi, totul natural, hrănitor şi gustos. Dar trebuie mâncate repede, pentru că nu rezistă prea mult.
În final, un îndemn marca Timişoara Food Summit :
Consumaţi produse româneşti!
Sper că v- am trezit interesul. Ascultaţi emisiunea, veţi afla şi mai multe!