Categorii: Legislație

Juridic | În ce situații un angajat poate fi concediat?

Bine v-am regăsit, dragi ascultători, în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice!

Astăzi voi raspunde unui ascultător din Oradea care ne roagă să îl sfătuim cu privire la următoarea situație: „ Ajungând la serviciu săptămâna aceasta, am fost anunțat că sunt cercetat disciplinar. Nu am înțeles despre ce este vorba, am sunat șefa să îmi explice de ce sunt cercetat disciplinar, m-a chemat în birou și m-a pus să semneze niste acte că accept ceea ce mi se imputa și m-a trimis acasă. Nici nu stiu ce am semnat, pentru că am fost speriat, iar după ce am plecat mi-am dat seama că nu trebuia să semnez. Eu cred că cercetarea s-a făcut pentru că eu am început să pun întrebări, dacă se plătesc contribuțiile la stat pentru salarii, să îmi cer fluturașii, pentru că alt motiv nu aveau. Vă rog să îmi spuneți cum să procedez mai departe. Credeți că mă vor da afară?”

Se impune să precizam încă de la început că situația prezentată, așa cum a fost descrisă de ascultătorul nostru, reprezintă o încălcare a prevederilor Codului Muncii de către angajator, care permite salariatului să se îndrepte împotrivă acestuia în fata instanței de judecată, solicitând anularea actelor nelegal întocmite și repararea prejudiciului cauzat.

Din descrierea făcută, nu rezultă dacă salariatul a fost doar cercetat disciplinar și i s-a aplicat o sancțiune disciplinară, sau dacă a fost concediat disciplinar.

Se impune să precizăm însă că unul dintre principalele drepturi ale salariatului este dreptul la protecție în caz de concediere, aceasta însemnând că orice concediere trebuie făcută cu respectarea strictă a prevederilor Codului Muncii, raportat la motivul care a condus angajatorul la luarea acestei măsuri.

Conform art. 61 din Codul Muncii, una dintre situațiile în care salariatul poate fi concediat este aceea în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, că sancțiune disciplinară.

În aceste situații însă, concedierea poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile și în termenele stabilite de Codul Muncii. Mai mult, conform art.62 al.3 din Codul Muncii, concedierea nu se poate face decât prin decizie scrisă a angajatorului, care, sub sancțiunea nulității absolute, trebuie să fie motivată în fapt și în drept și să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată și la instanță judecătorească la care se contesta.

De asemenea, Codul Muncii prevede expres atât cazurile în care un contract individual de muncă poate fi desfăcut, cât și cerințele formale de motivare și comunicare în scris a deciziei angajatorului în acest sens, astfel încât orice concediere făcută cu încălcarea acestor norme imperative este nelegală.

Recomandăm, așadar, ascultătorului nostru că, în cazul în care nu i s-a comunicat o decizie de încetare a contractului de muncă, să se prezinte în continuare la locul de muncă, deoarece în caz contrar se vă face vinovat de absențe nemotivate care, la rândul lor, vor îndreptăți angajatorul la desfacerea contractului individual de muncă. În cazul în care angajatorul nu îl vă primi în incinta în care își desfășoară activitatea curentă, recomandăm ascultătorului nostru să solicite chiar prin cerere scrisă înregistrată la secretariatul societății comunicarea deciziei de concediere, pe care o vă putea contesta ulterior în instanță în cadrul termenului legal.

Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumnavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str. Pestalozzi nr. 14A.

Vă mulțumesc!

 

 

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

2 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

3 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

3 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

3 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

3 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

3 ore ago