Legislație

Juridic | Rezilierea contractului de arendă

Avocatul Florentina Folea răspunde unui ascultător din Timișoara care deține în proprietate o suprafață de teren agricol ce formează obiectul unui contract de arendare și dorește să cunoască în ce condiții poate rezilia acest contract având în vedere faptul că arendașul nu și-a onorat obligația de plată a arendei în cuantumul și la termenul convenit.

Un prim aspect care trebuie analizat este perioada pentru care contractul de arendare a fost încheiat, fiind incidente dispozițiile art.1848 Cod Civil potrivit cărora «contractul de arendare se reînnoiește de drept, pentru aceeași perioadă, dacă niciuna dintre părți nu a comunicat cocontractantului, în scris, refuzul sau cu cel puțin 6 luni înainte de expirarea termenului, iar în cazul terenurilor agricole cu cel puțin 1 an».

Prin urmare, recomandăm verificarea perioadei pentru care contractul a fost încheiat și notificarea refuzului prelungirii acestuia pentru o perioadă ulterioară expirării duratei inițiale.

În cazul în care contractul se aflaîn derulare, iar ascultătorul nostru, în calitate de arendator, nu dorește să aștepte încetarea contractului prin expirarea perioadei pentru care a fost încheiat, este necesară transmiterea unei notificări scrise prin care să comunice arendașuluiintenția de reziliere unilaterală a contractului de arendare, data de la care rezilierea produce efecte, precum și eventualele sume solicitate cu titlu de arenda neplatită.

În ceea ce privește recuperarea efectivă a diferenței dintre contravaloarea arendei prevăzută în contractul de arendare și cea plătită sau propusă spre plată de către arendaș, sunt relevante dispozițiile art.1845 Cod Civil potrivit cărora contractele de arendare încheiate în forma autentică, precum și cele înregistrate la consiliul local constituie în condițiile legii titluri executorii pentru plata arendei la termenele și în modalitățile stabilite în contract.

În cazul în care încheierea contractului de arendare nu a fost formalizată într-una dintre modalitățile mai sus enunțate, ascultătorul nostru trebui se adreseze instanței judecătorești competente pentru recuperarea sumelor ce îi sunt datorate de arendaș, pe calea unei acțiuni în pretenții înregistrată la instanță judecătorească competenta (respectiv judecătorie, în cazul pretențiilor cuantificate la o valoare sub 200,000 lei și tribunal, pentru pretențiile situate valoric peste acest nivel).

Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str. Pestalozzi nr. 14A.

mulțumesc pentru mesajele transmise și asigur în cadrul întâlnirilor noastre săptămânale vom răspunde tuturor întrebărilor care ne sunt adresate.

Articole asemănătoare

România, finalistă la Jocurile Mediteraneene

Echipa națională de handbal juniori a României a făcut o figură foarte frumoasă la Jocurile…

38 de minute ago

Radu și Ilie Vincu – simboluri ale artei instrumentale tradiționale / VIDEO-LIVE

Violoniștii Radu şi Ilie Vincu şi-au făurit de-a lungul anilor un loc binemeritat printre instrumentiștii…

5 ore ago

Anca Todoni, două victorii în calificări

Anca Todoni a acces pe tabloul principal al turneul challenger de tenis de la Madrid.…

10 ore ago

Povestea Antoniei, eleva din Timișoara care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Științele Pământului

Antonia Ioana Balcu este unul din cei patru liceeni români care se vor întrece cu…

11 ore ago

Sute de slujbe disponibile la Bursa Locurilor de Muncă de la Timișoara

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează, marți, Bursa Locurilor de Muncă. Evenimentul va…

11 ore ago

Se oprește apa caldă în mai multe zone ale Timișoarei

Consumatorii care locuiesc în zona de nord a Timișoarei vor rămâne fără apă caldă din…

12 ore ago