Ascultă Radio Timișoara Live

Ordonanța Militară nr. 9. Se prelungește suspendarea zborurilor din și spre zece țări. Este permis exportul de grâu

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, i-a îndemnat pe români să evite aglomerările dacă merg la cumpărături, dar şi interacţiunea cu alte persoane, să nu meargă în vizită şi să nu primească invitaţi de Paşte.

Ordonanța Militară nr. 9. Se prelungește suspendarea zborurilor din și spre zece țări. Este permis exportul de grâu

Articol de Radio Timișoara, 16 aprilie 2020, 18:58

Vela a prezentat prevederile Ordonanţei Militare nr. 9, potrivit căreia a fost prelungită suspendarea zborurilor din şi înspre România cu zece ţări.

“Astăzi, am semnat şi am prezentat spre aprobare şi avizare domnului prim-ministru Ludovic Orban Ordonanţa militară numărul 9. În această ordonanţă, am prelungit suspendarea zborurilor din şi înspre România cu următoarele state: Marea Britanie, Irlanda de Nord, Statele Unite ale Americii, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franţa şi Germania”, a declarat Marcel Vela.

Marcel Vela a mai anunțat că este permis exportul de grâu şi de produse derivate. Aceasta este una dintre prevederile Ordonanţei militare nr. 9.

‘Un alt punct important al acestei ordonanţe se referă la interzicerea exportului de grâu şi a produselor derivate, interzicere care a fost precizată şi impusă în ordonanţa militară anterioară. Prin această ordonanţă, articolele care interzic acest export îşi încetează aplicabilitatea. În urma discuţiilor purtate la nivel guvernamental cu comercianţii de produse cerealiere, s-a reuşit perspectiva şi s-a clarificat achiziţia necesară pentru completarea rezervelor de stat, astfel încât un subiect care preocupă Guvernul României – securitatea alimentară să fie asigurată până la următoarea recoltă. Din acest moment, anunţ producătorii şi comercianţii că nu mai este interzis acest export”, a declarat Marcel Vela,

Ministrul de Interne i-a avertizat pe cei care doresc să vină în ţară de Paşte că nu vor sta în autoizolare la domiciliu, ci în carantină instituţionalizată, fiind disponibile peste 13.000 de locuri.

Redăm textul integral al noului act normativ:

 

Ordonanță militară

Art. 1. – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 aprilie 2020.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 aprilie 2020.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 aprilie 2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin.(1) și (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care
asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 2. – (1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Bulgaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.

(2) Prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-bulgare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână.

(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prin care se permite intrarea în România în condițiile alin. (1) sunt următoarele: Giurgiu-Ruse și Calafat Vidin.

(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prevăzute la alin.

(3) se permite și intrarea/ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu mașini și utilaje agricole.

(5) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu
carantinarea lor.

(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. – (1) La efectuarea schimbului de echipaj, la bordul navelor de navigație interioară care arborează pavilion român și la bordul navelor maritime indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să prezinte autorităților competente „certificatul pentru lucrătorii din
transportul internațional” stabilit de către Comisia Europeană în anexa nr.3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Libere (Green Lanes) în cadrul
Liniilor directoare referitoare la măsurile de management al frontierelor pentru protecția sănătății și asigurarea disponibilității bunurilor și serviciilor esențiale –
C(2020) 1897 din 23.03.2020.

(2) Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, nu se supune măsurilor de carantinare în spații special amenajate sau la bordul navei ori măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția
asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la
locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

(3) La efectuarea schimbului de echipaj la bordul navelor maritime, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant
trebuie să fie în prealabil testat pentru COVID-19, indiferent de zona din care acesta provine, de personalul direcției de sănătate publică ce își desfășoară activitatea în portul respectiv.

(4) Personalul navigant maritim, prevăzut la alin.(3), care nu prezintă simptome asociate COVID-19, va fi transportat dinspre/spre punctele de trecere a frontierei, indiferent de mijlocul de transport utilizat, pe ruta cea mai scurtă și fără întreruperi. Personalul navigant maritim și cel care îi asigură transportul trebuie să folosească
echipamente individuale de protecție împotriva COVID-19.

(5) În vederea efectuării schimbului de echipaj, agentul navei maritime sau angajatorul personalului navigant maritim, după caz, are obligația să asigure personalului navigant, următoarele:
a) testarea pentru COVID-19;
b) echipamentul individual de protecție împotriva COVID-19, pe timpul transportului prevăzut la alin.(4);
c) certificatul prevăzut la alin.(1).

(6) Personalul navigant român, maritim și fluvial, care se repatriază și care la intrarea în țară nu prezintă simptome asociate COVID-19, se supune măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a unei declarații pe propria răspundere, al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, privind utilizarea continuă a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19 pentru
deplasarea de la navă la locația unde poate fi contactat în următoarele 14 zile.

(7) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 4. – Prevederile alineatului (2) al articolului 7 și ale articolului 9 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Art. 5. – Alineatul (1) al articolului 3 din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020 se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Pe perioada stării de urgență piețele agroalimentare rămân deschise, cu obligația administratorilor de a organiza activitățile în baza actelor normative incidente, prin adoptarea de măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, care să se refere cel puțin la purtarea de mănuși și măști, precum și la păstrarea distanței sociale, atât la intrarea în piață, cât și în interiorul acesteia.”

Art. 6. – Prevederile alineatului (2) al articolului 3, articolelor 7 și 8, literei d)a alineatului (1) al articolului 21, precum și anexa nr.2 la Ordonanța militară nr.8/2020
privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Art. 7. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:
a) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru măsurile prevăzute la art.1;

b) Poliția de Frontieră Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.2;
c) Autoritatea Navală Română şi direcțiile de sănătate publică, pentru măsurile prevăzută la art.3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 8. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin două zile de la data publicării, despre
conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul Afacerilor Interne

Juridic | Predarea permisului de conducere după respingerea plângerii contravenționale
Administrație & politică miercuri, 9 octombrie 2024, 15:16

Juridic | Predarea permisului de conducere după respingerea plângerii contravenționale

”Există vreo posibilitate de amânare a predării permisului în cele 30 zile de la afișarea pe portal? Sau dacă se face cerere de...

Juridic | Predarea permisului de conducere după respingerea plângerii contravenționale
Tarabe și chioșcuri fără autorizație din Piața Aurora, demolate de echipele primăriei
Administrație & politică marți, 8 octombrie 2024, 17:26

Tarabe și chioșcuri fără autorizație din Piața Aurora, demolate de echipele primăriei

Echipele primăriei Timișoara au revenit în piața Aurora din zona Dâmbovița pentru a demola alte zeci de construcții șubrede. Astăzi a...

Tarabe și chioșcuri fără autorizație din Piața Aurora, demolate de echipele primăriei
CJ Timiș preia taberele școlare din județ pentru a le moderniza
Administrație & politică marți, 8 octombrie 2024, 16:54

CJ Timiș preia taberele școlare din județ pentru a le moderniza

Cinci tabere şcolare din judeţul Timiş vor fi preluate de Consiliul Județean, în urma votului aleşilor judeţeni. Transferul este necesar...

CJ Timiș preia taberele școlare din județ pentru a le moderniza
Investiţie de 50 milioane de euro pentru retehnologizarea sistemului de încălzire din Timișoara
Administrație & politică luni, 7 octombrie 2024, 18:40

Investiţie de 50 milioane de euro pentru retehnologizarea sistemului de încălzire din Timișoara

Magistrala care pleacă de la CET Sud și care distribuie agent termic în toată Timișoara urmează să intre în reabilitare. Primăria Timișoara...

Investiţie de 50 milioane de euro pentru retehnologizarea sistemului de încălzire din Timișoara
Administrație & politică luni, 7 octombrie 2024, 18:27

Noua conducere a PNL Timișoara anunță revenirea unor foști membri în partid

Noul lider interimar al PNL Timișoara, Marilen Pirtea, a anunțat revenirea în partid a unor foști membri. În rândul liberalilor există și...

Noua conducere a PNL Timișoara anunță revenirea unor foști membri în partid
Administrație & politică luni, 7 octombrie 2024, 17:41

Proiect pentru un aquapark la Sânnicolau Mare

Un aquapark, care să le concureze pe cele din Ungaria, ar putea fi construit în localitatea timișeană Sânnicolau Mare. Firma care a proiectat...

Proiect pentru un aquapark la Sânnicolau Mare
Administrație & politică luni, 7 octombrie 2024, 17:31

Golul administrativ de la Lugoj lasă angajații primăriei fără salarii

Angajații Primăriei Lugoj nu își vor primi salariile în această lună pentru că nu există primar sau viceprimar care să semneze statele de...

Golul administrativ de la Lugoj lasă angajații primăriei fără salarii
Administrație & politică luni, 7 octombrie 2024, 17:25

Termenul până la care timișorenii pot plăti impozitele restante pentru a scăpa de penalități

Timișorenii care vor să beneficieze de amnistia fiscală și să fie scutiți de penalitățile de întârziere pentru impozitele pe care le...

Termenul până la care timișorenii pot plăti impozitele restante pentru a scăpa de penalități