Ascultă Radio Timișoara Live

Restauante, cafenele și săli de spectacole redeschise în Timiș, la o anumită capacitate în funcție de rata infectării cu coronavirus

Comitetul pentru Situații de Urgență Timiș a emis o nouă hotărâre privind măsurile impuse de necesitatea de a limita răspândirea infectărilor cu coronavirus.

Restauante, cafenele și săli de spectacole redeschise în Timiș, la o anumită capacitate în funcție de rata infectării cu coronavirus
Foto: Sursa foto: pixabay.com

Articol de Radio Timișoara, 16 octombrie 2020, 05:34 / actualizat: 16 octombrie 2020, 6:41

În Timiș rămâne obligatorie purtarea măștii de protecție pe toată durata stării de alertă în spațiile publice deschise. Masca trebuie purtată neaparat: pe o rază de 50 m de intrarea în perimetrul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

În localitările în care s-a depășit pragul de 3 la mia de locuitori, masca se poartă în toate spațiile publice deschise, timp de 14 zile.

De astăzi, se vor redeschide restaurantele și cafenelele și în județul Timiș, însă doar în localitățile în care rata de infectare cu coronavirus este sub 1,5.

În localitățile în care aceasta este de 3 la mie sau mai mult, localurile vor rămâne închise. Se încadrează în această categorie localitățile: Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Foeni, Giroc, Jebel și Pesac.

În celelalte localități din județ, inclusiv în Timișoara, restaurantele și cafenelele vor funcționa la doar 30 la sută din capacitate, iar programul cu publicul va fi între orele 6,00 și 23,00.

Cinematografele și instituțiile de spectacole se pot redeschide la capacitate de 50% acolo unde rata de infectare este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Acolo unde rata de infectare depășește 1,5/1.000, capacitatea sălilor de spectacole disponibilă va fi de 30%. În toate localitățile în care rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori, sălile rămân închise.

Unitățile administrativ teritorialecu rata de infectare este peste 1,5 la mia de locuitori sunt: Timișoara – 2,25, Buziaș – 2,86, Făget – 1,58, Sânnicolau Mare -2,41, Brestovăț 1,50, Coșteiu- 2,06, Găvojdia – 1,74, Ghiroda 2,53, Iecea Mare – 2,58, Jamu Mare – 1,66, Moșnița Nouă – 2,56, Nițchidorf – 1,85, Pișchia – 2,18, Remetea Mare – 1,83, Sânandrei – 1,99, Saravale – 2,34, Secaș – 2,87, Variaș – 1,83.

Unitățile administrativ teritoriale cu rata de infectare este peste 3 la mia de locuitori sunt: Dudeștii Noi – 4,37, Dumbrăvița 3,27, Foeni – 6,88,Giroc – 3,29, Jebel – 4,89, Pesac – 3,82.

 

 

Citiți textul integral al Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș:

Ca urmare a emiterii Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 49/13.10.2020 și a Hotărârii Guvernului României nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor epidemiei de COVID – 19, prefectul Liliana Oneț a convocat astăzi o ședințăextraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În cadrul acestei ședințe a s-a aprobat o nouă Hotărâre privind instituirea măsurii de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV – la nivelul județului Timiș, având în vedere prevederile noilor acte normative și situația epidemiologică de la nivelul județului Timiș. Au fost stabilite măsuri la nivelul unităților administrative-teritoriale în funcție de rata de infectare, adică mai mică de  1,5/1000 locuitori, între 1,5 și 3/1000 de locuitoriși peste 3/1000 de locuitori .

Conform acestei Hotărâri:

Art. 1. (1) Pe întreg teritoriul județului Timiș se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 50 m de intrarea în perimetrul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

(2) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise prevăzute la alin 1. afișarea la loc vizibil  a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.

(3) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice  deschise, pe o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

 

Art.2. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:

–  fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrative teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

–  fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară astfel:

–  fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori,

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

–  doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrative teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

(3) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin. 1 și alin.2 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

(4)Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor.

 

Art.3. Activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt  permise cu participarea publicului astfel:

–              până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

–              până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

 

Art. 4. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane.

Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

 

Art. 5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din în unitățile administrativ teritorială este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

 

Art. 6. În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentere) târguri și oboare.

 

Art. 7.  Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

Unitățile administrativ teritorialecu rata de infectare estepeste 1,5 la mia de locuitori sunt: Timișoara – 2,25, Buziaș – 2,86, Făget – 1,58, Sânnicolau Mare -2,41, Brestovăț 1,50, Coșteiu- 2,06, Găvojdia – 1,74, Ghiroda 2,53, Iecea Mare – 2,58, Jamu Mare – 1,66, Moșnița Nouă – 2,56, Nițchidorf – 1,85, Pișchia – 2,18, Remetea Mare – 1,83, Sânandrei – 1,99, Saravale – 2,34, Secaș – 2,87, Variaș – 1,83.

Unitățile administrativ teritoriale cu rata de infectare este peste 3 la mia de locuitori sunt: Dudeștii Noi – 4,37, Dumbrăvița 3,27, Foeni – 6,88,Giroc – 3,29, Jebel – 4,89, Pesac – 3,82.

Obs. Pentru unitățile administrativ-teritoriale Belinț, Dudeștii Vechi, Ghizela, Șag, Teremia Mare, Valcani – măsurile sunt aplicabile până la 21 octombrie 2020, dată la care se împlinește termenul de 14 zile de la adoptarea hotărârii CJSU în baza căreia s-au luat restricțiile pe aceste UAT-uri. În acestea UAT—uri a scăzut rata de infectare sub 1,5/1000 locuitori.

La Cenei măsurile  sunt aplicabile până la data de 26 octombrie, data la care se împlinește termenul de 14 zile de la adoptarea hotărârii CJSU în baza căreia s-au luat restricțiile pe aceste UAT-uri.

Prevederile prezentei Hotărâri devin obligatorii începând cu data de 16 octombrie 2020.

A fost analizată situația unităților administrativ teritoriale cu rata de infectare peste 3/1000 de locuitori și, conform analizei făcute de Direcția de Sănătate Publică  Timiș, în momentul de față nu se impune carantinarea acestora.

 

 

 

A treia rectificare bugetară din acest an la CJ Timiș. Cine primește bani în plus?
Administrație & politică miercuri, 29 mai 2024, 17:52

A treia rectificare bugetară din acest an la CJ Timiș. Cine primește bani în plus?

Veniturile au fost suplimentate cu 1,9 milioane de lei, reprezentând cote defalcate din TVA pentru drumurile județene. De asemenea, a fost semnat...

A treia rectificare bugetară din acest an la CJ Timiș. Cine primește bani în plus?
Principalul drum spre cetățile dacice a intrat în modernizare
Administrație & politică miercuri, 29 mai 2024, 07:09

Principalul drum spre cetățile dacice a intrat în modernizare

Constructorii au început modernizarea Drumului Judeţean 705A pe sectorul Orăștie – Costești. Drumul este important pentru că este principala...

Principalul drum spre cetățile dacice a intrat în modernizare
Poligon de pregătire pentru pompierii militari și voluntari, la Timișoara
Administrație & politică miercuri, 29 mai 2024, 06:00

Poligon de pregătire pentru pompierii militari și voluntari, la Timișoara

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș a lansat un proiect transfrontalier în colaborare cu autoritățile de...

Poligon de pregătire pentru pompierii militari și voluntari, la Timișoara
Nicolae Ciucă, la Timișoara: Decizia este luată pentru mărirea salariului minim, cu nevoie de sprijinire a mediului de afaceri
Administrație & politică marți, 28 mai 2024, 20:16

Nicolae Ciucă, la Timișoara: Decizia este luată pentru mărirea salariului minim, cu nevoie de sprijinire a mediului de afaceri

Salariul minim brut va crește de la 3.300 la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie 2024. Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, la...

Nicolae Ciucă, la Timișoara: Decizia este luată pentru mărirea salariului minim, cu nevoie de sprijinire a mediului de afaceri
Administrație & politică luni, 27 mai 2024, 15:10

Sistemul de bike-sharing, pus în funcțiune la Hunedoara

Locuitorii municipiului Hunedoara pot să folosească pentru transport, de astăzi, bicicletele primăriei, într-un proiect finanțat cu fonduri...

Sistemul de bike-sharing, pus în funcțiune la Hunedoara
Administrație & politică luni, 27 mai 2024, 14:37

Se caută firmă care să construiască Pasarela Îndrăgostiților din Timișoara

Primăria Timișoara a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor la noua Pasarelă a Îndrăgostiților, din Timișoara....

Se caută firmă care să construiască Pasarela Îndrăgostiților din Timișoara
Administrație & politică luni, 27 mai 2024, 11:30

Juridic | ”Înstrăinarea părintească”, în cazul divorțului, considerată formă a violenței domestice

O lege recentă, care modifică și completează Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, stabilește că distrugerea...

Juridic | ”Înstrăinarea părintească”, în cazul divorțului, considerată formă a violenței domestice
Administrație & politică duminică, 26 mai 2024, 14:36

IFAT 2024. Tehnologia în domeniul apei din România, la aceleași standarde cu țările occidentale

IFAT 2024 a reunit specialiști și companii din sectorul tratării și epurării apei și s-a bucurat de vizita a zeci de mii de persoane interesate...

IFAT 2024. Tehnologia în domeniul apei din România, la aceleași standarde cu țările occidentale