Eveniment de suflet în comuna Buceș din Județul Hunedoara: ”Întâlnirea moților cu istoria”
2 iulie 2016 – 3 iulie 2016 @ Toată ziua – În zilele de 2 și 3 iulie 2016, în Țara Moților, la După Piatră, în comuna Buceș, are loc tradiționala manifestare cultural–patriotică şi religioasă „Întâlnirea moților cu istoria” – eveniment de suflet pentru toți hunedorenii și nu numai. Sărbătoarea are loc în prima duminică din luna iulie, de mai bine de patruzeci de ani, la […]
Articol de Dana Florea, 2 iulie 2016, 00:00 / actualizat: 2 iulie 2016, 22:46

În zilele de 2 și 3 iulie 2016, în Țara Moților, la După Piatră, în comuna Buceș, are loc tradiționala manifestare cultural–patriotică şi religioasă „Întâlnirea moților cu istoria” – eveniment de suflet pentru toți hunedorenii și nu numai.
Sărbătoarea are loc în prima duminică din luna iulie, de mai bine de patruzeci de ani, la Cheia, un cătun aparținând de satul hunedorean După Piatră, din comuna Buceș și este legată de evenimentele petrecute între 1848 și 1849, când moții luptau conduși de “Craiul muntilor” Avram Iancu împotriva armatei maghiare condusă de Hatvany.
În memoria celor care au luptat a fost ridicat un monument, pe o stâncă pe partea dreaptă a văii. Placa comemorativă amintește de evenimentele luptei prin cuvintele: “Aici românii moți, sub conducerea lui Avram Iancu și a tribunilor săi, au luptat și au învins la 19 mai 1849. Honor et patria”
Ca în fiecare an, ziua de sâmbătă este dedicată în special tinerilor care sunt invitați, de la ora 18.00 la o seară distractivă în preajma focului de tabără, de la ora 22.30 și a focului de artificii, de la ora 23.30.
Duminică, 3 iulie, programul începe de la ora 10.00, în mod solemn, cu prezentarea onorului militar, depunere de coroane la monumentul „Crucea Iancului” și parastasul eroilor.
De la ora 11.00 are loc o evocare istorică, sub titlul „Contribuția moților la apărarea gliei strămoșești”, urmată, de la ora 12.00, de un Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul “Rapsozii Zarandului”, condus de prof. Petrică Paşca, cu soliştii Cornelia Căpraru Roman, Malvina Nagi, Tiberiu Crișan și Aura Bonchiș.
Invitatata specială a spectacolului este cunoscuta solistă de muzică popularĂ Irina Loghin. În spectacol va evolua și Ansamblul de cîntece şi dansuri populare “Cumetrtiţele” din Rogojeni, Republica Moldova .
Spectacolul folcloric va fi urmat de o horă mare, iar seara, de la ora 18.00, se pornește seara tinerilor, cu discotecă.
Ca în fiecare an, evenimentul este organizat de Prefectura Județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Centrul pentru Conservarea Artei și Culturii Tradiționale Hunedoara și Primăria și Consiliul Local al comunei Buceș.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.