Expoziția ”Mănăstirea Cisterciană de la Igriș” la Muzeul Național al Banatului
14 mai 2025 – 14 septembrie 2025 @ 16:30 –
Expoziția reunește aproape un deceniu de cercetări arheologice desfășurate în parteneriat cu Universitatea Catolică „Pázmány Péter” din Budapesta și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
Articol de Dana Florea, 14 mai 2025, 16:30

Muzeul Național al Banatului inaugurează expoziția „Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179–1500), din perspectiva cercetărilor arheologice”, amenajată în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia din Timișoara, miercuri, 14 mai 2025, de la ora 16:30, cu un tur ghidat cu echipa de cercetare.
Expoziția reunește aproape un deceniu de cercetări arheologice desfășurate în parteneriat cu Universitatea Catolică „Pázmány Péter” din Budapesta și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
Abația cisterciană de la Igriș, situată pe teritoriul actualei localități Igriș, comuna Sânpetru Mare, județul Timiș, a fost întemeiată în anul 1179 de regele Béla al III-lea al Ungariei și transformată în necropolă regală pentru Andrei al II-lea al Ungariei și regina Yolanda de Courtenay.
Expoziția include fragmente arhitecturale din gresie și marmură roșie, chei de boltă, coloane și capiteluri, obiecte de cult, piese de ceramică, echipamente militare, bijuterii și accesorii vestimentare din bronz, argint sau aur, precum și monede datând din secolele XII–XVI. Expoziția evidențiază și o groapă aparținând probabil perioadei invaziei mongole din 1241, în care au fost descoperite resturi osteologice umane alături de fragmente ceramice și diverse obiecte.
De interes sunt și vestigiile unor corpuri de clădire mănăstirești care dovedesc existența unor sisteme de încălzire prin pardoseală și a unor rețele sofisticate de aducțiune și evacuare a apei.
Dincolo de obiecte, expoziția reconstituie prin mijloace grafice și documentare momentele cheie din istoria mănăstirii: înmormântarea suveranilor, distrugerile provocate de invazia mongolă, adăpostirea coroanei regale și a trezoreriei în 1280, vizitele regelui Ladislau al IV-lea și transformarea treptată a mănăstirii în fortificație militară în secolul al XVI-lea.
Expoziția a fost concepută de arheolog dr. Daniela Tănase, coordonator științific al proiectului, în colaborare cu Zsuzsanna Kopeczny și Ștefan Popa. Designul expozițional este semnat de arhitect Mihai Moldovan, grafica de Lucian Popovici, iar traducerea materialelor explicative de Valentin Cedică.
Publicul va putea vizita expoziția din 15 mai până în 14 septembrie 2025, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00–18:00. Pentru grupuri organizate și solicitări de tururi ghidate, muzeul pune la dispoziție datele de contact disponibile pe website-ul oficial.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.