FEST – FDR 2020 / PROGRAM
30 septembrie 2020 @ 20:00 –
Selecția de anul acesta, realizată de teatrologul Oana Borș, aduce 15 spectacole ale unor teatre și companii independente din București, Cluj, Târgu Mureș, Reșița, Odorheiu Secuiesc și Râmnicu Vâlcea.
Articol de Dana Florea, 30 septembrie 2020, 20:00

Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festivalul Dramaturgiei Românești (FEST-FDR), organizat de Teatrul Național din Timișoara, intitulat anul acesta S.O.S. 2020, va avea loc în perioada 13-30 septembrie2020 pe Scena A ut DOR de la Sala 2.
Selecția de anul acesta, realizată de teatrologul Oana Borș, aduce la Teatrul Național din Timișoara 15 spectacole ale unor teatre și companii independente din București, Cluj, Târgu Mureș, Reșița, Odorheiu Secuiesc și Râmnicu Vâlcea.
În acest fel, în bulversantul context al acestui an, timp de aproape 3 săptămâni, FEST-FDR, eveniment susținut de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Timișoara, va transforma Naționalul din Timișoara în epicentrul teatrului românesc.
FEST-FDR s-a construit în jurul spectacolului pe text de teatru românesc, în cele două direcții ale sale. Astfel, selecția reflectă pe de o parte reîntoarcerea teatrelor și a companiilor de teatru către dramaturgia clasică sau către reinterpretări ale unor clasici ai literaturii române – Marin Sorescu, Tudor Mușatescu, Ion Creangă sau Urmuz, iar pe de altă parte, subliniază emergența unor noi nume ale dramaturgiei contemporane: Radu Iacoban, Catinca Drăgănescu, Csaba Sekely, Eugen Gyemant, Carmen Vidu, Hatházi András, Andreea Tănăsescu, Alexandru Popa sau Dan Druță.
Nu în ultimul rând, FEST-FDR va prilejui întâlnirea publicului cu numeroși artiști redutabili, prin creațiile lor recente: Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Alexa Visarion, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Ion Caramitru, Marius Bodochi, Marian Râlea, Radu Nica, Radu Iacoban, Nicu Mihoc, Nicoleta Lefter, Richard Bovnoczki, Cezar Antal, cărora li se alătură numeroși tineri artiști extrem de talentați.
Biletele pentru spectacolele FEST-FDR sunt disponibile online pe www.tntimisoara.com sau la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), deschise zilnic, de marți până duminică, între orele 11.00 și 19.00.
Accesul publicului în spațiul de spectacol se va face exclusiv cu respectarea Regulamentului afișat și publicat online pe site-ul www.tntimisoara.com și pe Eventim.
Programul FEST-FDR 2020
Duminică, 13.09
ora 20.00 , Sala 2 – Scena A ut DOR – Jurnal de România. 1989, un spectacol de Carmen Lidia Vidu; Teatrul Național București
Miercuri, 16.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR – Totul e bine când se termină de Andreea Tănăsescu, regia artistică Radu Nica; Reactor de Creație și experiment Cluj-Napoca
Vineri, 18.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR de la Sala 2 se va transforma într-un studio de radio din care o trupă de actori – cu visele lor, cu problemele lor, cu micile lor sarcasme, cu bucuriile și cu speranțele – vor transmite în eter, în tulburatul august ʼ44, celebra comedie Titanic Vals. Spectacolul Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Emisie: Titanic vals. În direct la microfon, după Tudor Mușatescu, regia artistică Matei Lucaci-Grunberg este o ingenioasă comedie despre o comedie.
Sâmbătă, 19.09
ora 20.00 , Sala 2 – Scena A ut DOR – Scene bizare un spectacol fascinant pe textele lui Urmuz, prezentat de Teatrul de Vest Reșița. Într-o lume pe care o etichetăm din ce în ce mai mult ca absurdă, chiar urmuziană, spectacolul Scene bizare, semnat de regizoarea Mihaela Panainte, se integrează, construind un univers fascinant și tulburător, într-o aglomerare de neașteptate cuvinte-sunete și de – la fel de stranii – personaje-ființe.
Duminică, 20.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR – Trupa Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc va prezenta un spectacol care transformă într-o poveste tragi-comică, plină de dinamism și de umor, un fapt de viață cu care, inevitabil, am avut sau vom avea de-a face – formalitățile funerare: Kovács János moare de Hatházi András, în regia lui Zakariás Zalán. Spectacolul este în limba maghiară, cu traducere la cască și e recomandat spectatorilor peste 12 ani.
Luni, 21.09
ora 20.00 – Aș vrea să-ți spun, recital de poezie Marius Bodochi, un spectacol al contemplației, al întoarcerii spre sine, spre afectivitate, spre emoție. În recitalul de muzică și poezie, actorul Marius Bodochi și muzicienii Alexandru Anastasiu și Lucian Maxim au construit, sub acest titlu extrem de personal, un spațiu al empatiei în care fragilitatea, speranța, tandrețea și iubirea își găsesc o expresie artistică desăvârșită.
Marți, 22.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR se transformă în lumea și, totodată, în oglinda istoriei unui important actor al României: Maia Morgenstern. Nu sunt eu, având ca subtitlu „Maia Morgenstern, o biografie”, spectacol semnat de doi mari artiști: scenografa Adriana Grand și regizorul Victor Ioan Frunză, este o incursiune duioasă și plină de umor prin viața, poveștile, cariera și sufletul artistei. Spectacolul este o producție a Teatrului Dramaturgilor Români. Recomandat spectatorilor peste 12 ani.
Miercuri, 23.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR găzduiește spectacolul Teatrului Dramaturgilor Români pe unul dintre cele mai tulburătoare texte ale dramaturgiei românești contemporane: Iona. În coordonarea scenică a lui Victor Ioan Frunză, Lari Giorgescu, actor cunoscut pentru extraordinara sa expresivitate, deține rolul titular, fiind secondat de Adrian Nour și Lucian Maxim, într-o formulă inedită a piesei lui Marin Sorescu, de spectacol – concert. Spectacol recomandat publicului peste 12 ani.
Joi, 24.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR – compania UNTEATRU prezintă Bad talks, un one-man show comic, dramatic, tulburător, fascinant în care actorul, dramaturgul și regizorul Radu Iacoban își spune poveștile, cu ajutorul unei întregi galerii de personaje ilare, ciudate, tragice – umane, în cel mai profund sens al cuvântului.
Vineri, 25.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR – compania unteatru prezintă Domeniul luptei, spectacol ale cărui text și regie artistică sunt semnate de Catinca Drăgănescu. Distribuția reunește câteva dintre numele eclatante ale noii generații de actori, ca și ale generației emergente – Nicoleta Lefter, Cezar Antal, Alex Popa, Alex Ștefănescu și Valentina Zaharia. Într-un echilibru fragil între tragic și comic, Domeniul luptei urmărește povestea unui tânăr asiatic aflat ȋn căutarea soluției pentru o viață mai bună în Europa. În viziunea Catincăi Drăgănescu, descoperim un basm urban, o invitaţie extrem de umană la reflecţie şi la empatie.
Sâmbătă, 26.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR – Întâlnire extraordinară cu trei artiști de excepție, reuniți de compania unteeatru. Regizorul Alexa Visarion și actorii Marian Râlea și Richard Bovnoczki își unesc forțele și deschid culisele teatrului, arătând spectatorilor lumea nevăzută a scenei în spectacolul Noaptea bufonilor, , un scenariu de Alexa Visarion pe texte de Shakespeare și Cehov.
Duminică, 27.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR -Spectacolul Iona, o coproducție a Teatrului Nottara și a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. În universul poetic al lui Gábor Tompa și interpretarea lui Gabriel Răuță, în spațiul sonor al Adei Milea, Iona lui Sorescu devine o superbă meditație asupra vieții și a morții. Iona vorbește, în ultimă instanță, despre libertate, despre creație și despre condiția artistului și, în același timp, este o discuție despre omul secolului 21 și „închisorile” lui.
Luni, 28.09
ora 20.00, Sala 2 – Scena A ut DOR – Teatrul ACT prezintă spectacolul Nu regret nimic de Csaba Székely, traducerea Izabela Varro, în regia lui Eugen Gyemant. Așa cum ne-a obșinuit, această voce importantă a dramaturgiei românești contemporane aduce în discuție o temă despre care pare că știm astăzi totul, dar, de fapt, știm foarte puțin. Povestea lui Székely Csaba, în interpretarea tinerilor actori Irina Antonie, Lucian Iftime și Dan Rădulescu, ne poartă – cu umor și cu luciditate – în subteranele unei epoci care a trecut peste noi și peste care ar trebui să trecem și noi. Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 16 ani.
Marți, 29.09
ora 20.00, Sala 2 – Teatrul ACT din București prezintă un spectacol marca Alexandru Dabija: Moș Nichifor, după Ion Creangă. Moș Nichifor este un spectacol despre întâlnirea dintre două generații și confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei. Cu umorul debordant care, de fiecare dată, lasă loc reflecției, regizorul face din nou echipă cu un mare actor – Marcel Iureș, căruia i se alătură actrița Ruxandra Maniu. Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 12 ani.
Miercuri 30.09
ora 20.00, Ultimul spectacol al FEST-FDR – S.O.S. 2020, programat la Sala 2 de la ora 20, este Constantin de Alexandru Popa, în regia lui Tudor Lucanu, o producție a Teatrului Național din Târgu Mureș. Așa cum declară însuși regizorul, spectacolul urmărește povestea lui Constantin Brâncoveanu dincolo de mit, într-o pendulare continuă între tragedia omului și comicul moravurilor, între atunci și acum, între lumea materială și cea spirituală. Spectacolul este, de asemenea, o ocazie de a aduce împreună pe scena festivalului doi actori care, în perioade diferite, au fost recompensați cu nenumărate aplauze de spectatorii Teatrului Național din Timișoara: Nicu Mihoc și Richard Balint. Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 14 ani.
Biletele se pot achiziționa online pe www.tntimisoara.com sau de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), al căror orar de funcționare este, pe întreaga durată a festivalului, zilnic între orele 11 și 19.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.