Începe Festivalul Internațional ”Timișoara Muzicală” la Filarmonica Banatul
1 aprilie 2016 @ 19:00 – Ziua de 1 aprilie marchează anul acesta deschiderea Festivalul Internațional ”Timișoara Muzicală” la Filarmonica Banatul. Aflat la a XLI-a ediție, festivalul se desfășoară la Filarmonica Banatul în perioada 1 aprilie – 13 mai 2016. Concertul inaugural care va avea loc vineri, de la ora 19.00, este realizat în colaborare cu Asociația Clubul economic german Banat. Orchestra […]
Articol de Dana Florea, 1 aprilie 2016, 19:00

Ziua de 1 aprilie marchează anul acesta deschiderea Festivalul Internațional ”Timișoara Muzicală” la Filarmonica Banatul. Aflat la a XLI-a ediție, festivalul se desfășoară la Filarmonica Banatul în perioada 1 aprilie – 13 mai 2016.
Concertul inaugural care va avea loc vineri, de la ora 19.00, este realizat în colaborare cu Asociația Clubul economic german Banat.
Orchestra Filarmonicii va fi dirijată de Walter Hilgers (Germania), solistă, soprana Sorina Silvia Munteanu.
În program, Uvertura operei „Idomeneo” de Wolfgang Amadeus Mozart, Ultimele patru lieduri de Richard Strauss şi Simfonia VII-a de Antonin Dvořak.
Karl Theodor, Elector de Bavaria, cu ocazia organizării unui mare carnaval la München în anul 1780, i-a comandat lui Mozart compunerea unei opere. Acesta, împreună cu Giambattista Varesco, libretist, au ales un subiect inspirându-se dintr-un text francez al lui Antoine Danchet — Idomeneo, Regele Cretei. Opera „Idomeneo” a avut premiera la 29 ianuarie 1781 la Teatrul Cuvilliés din München.
Trei dintre ”Ultimele patru lieduri” ale lui Richard Strauss sunt compuse după poezii ale lui Hermann Hesse: Primăvara, Septembrieşi La culcare, iar ultimul lied este după poezia lui Joseph von Eichendorff: În strălucirea purpurie a amurgului. Cel care a reunit cele patru lieduri într-o singură lucrare numită ”Ultimele patru lieduri”, era un foarte bun prieten al lui Strauss, Ernst Roth, şef editor la Boosey & Hawkes, o celebră editură de note muzicale. Strauss a compus liedurile în 1948, un an înainte de a muri (septembrie 1949).
Simfonia VII-a a lui Antonin Dvořak a fost terminată la 17 martie 1885, fiind executată în primă audiţie în aprilie, acelaşi an, la St.James`s Hall din Londra. A purtat şi numărul 2, fiind a doua publicată dintre simfoniile sale și s-a bucurat de un succes extraordinar.
Dirijorul Walter Hilgers, născut în 1959 în Germania, a studiat tubă, contrabas şi pian la Universitatea de Muzică din Aachen. În ultimii ani este cunoscut în calitate de solist, instrumentist de muzică de cameră, dirijor şi profesor în ţări din Europa, Asia, Australia, America de Sud şi în SUA. Din stagiunea 2007-2008 deţine postul de Dirijor principal invitat la Filarmonica „Banatul” din Timişoara. Printre orchestrele pe care le-a dirijat se numără Orchestra Radio din München, Orchestra Radio Bucureşti şi Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Filarmonica din Zagreb, Orchestra Filarmonicii din Montevideo, Orchestra Naţională a Argentinei din Buenos Aires, Frankfurt Brandenburg Orchestra şi Orchestra Filarmonicii din Nisa.
Biletele costă 20 de lei, 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi 30 de lei la lojele centrale şi se găsesc la casieria Filarmonicii. Orar: Luni-Miercuri-Vineri: 10.00-14.00; Marţi – Joi :14.00-19.00. Biletele pot fi cumparate şi cu o oră înainte de începerea fiecărui concert sau recital.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.
Sursa: filarmonicabanatul.ro.