Ascultă Radio România Timișoara Live • 

?? Povestea legumicultorului din Grădinari care a descoperit rețeta succesului: Este o afacere care se face cu zâmbetul pe buze

GALERIE FOTO:

?? Povestea legumicultorului din Grădinari care a descoperit rețeta succesului: Este o afacere care se face cu zâmbetul pe buze

Articol de Radio Timișoara, 8 martie 2017, 08:15

De șapte ani, familia Mateș din localitatea cărășeană Grădinari, trăiește din legumicultură. Este genul de afacere care se face cu zâmbetul pe buze, spune Marian Mateș. La început familia Mateș s-a ocupat de creșterea vacilor. Puțin știu că celebra înghețată de la Grădinari era făcută cu lapte de la vacile familiei Mateș. Mai apoi, din cauza problemelor cu vecinii și a desfacerii tot mai greoaie a produselor, s-au orientat către legume.

Afacerea familiei înseamnă aproape 850 de metri pătrați de solarii, în grădina din spatele casei. Este cel mai sigur loc, pentru că legumicultura practicată în câmp deschis, la Grădinari cel puțin deocamdată, înseamnă pierdere sigură din cauza hoților.

Iarna grea din acest an le-a dat serios de furcă legumicultorilor cărășeni. Cu toate acestea, până Paști, Marian Mateș speră să iasă pe piață cu primul ciclu de producție: ceapă, salată verde și ridichi. Urmează apoi legumele de vară care iau drumul Oraviției și de fapt aduc profitul afacerii.

Ascultați povestea familiei Mateș din Grădinari în reportajul realizat de Remus Nistoran:

GALERIE FOTO:

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Agricultură luni, 8 septembrie 2025, 17:11

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș

18 porci au fost sacrificați în Timiș, după ce a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană. Inspectorii sanitari veterinari și...

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Focar de pestă porcină africană în Timiș
Agricultură sâmbătă, 6 septembrie 2025, 17:05

Focar de pestă porcină africană în Timiș

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Timiș. Direcția Sanitară Veterinară a anunţat că e vorba de o...

Focar de pestă porcină africană în Timiș
Un nou an apicol dificil în Banat
Agricultură marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat
Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Agricultură luni, 28 iulie 2025, 06:52

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații

Ministerul Agriculturii anunță măsuri concrete pentru extinderea sistemelor de irigații. Declarația vine în contextul în care sudul României...

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Agricultură duminică, 27 iulie 2025, 14:32

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate

Seceta creează mari probleme in România și în acest an. În lipsa sistemelor de irigații, în județul Arad există agricultori care reclamă...

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum