Agricultură

A doua zi de proteste ale fermierilor în Piața Huniade

Pentru a doua zi consecutiv, zeci de fermieri protestează în Piața Huniade din centrul Timișoarei.

Fermierii, veniți încă de joi seara cu utilajele agricole în parcarea din Piața Huniade, se declară nemulțumiți de prețul mic al cerealelor și costurile ridicate de producție. Oamenii reclamă și nivelul scăzut al subvențiilor, comparativ cu vestul Europei. Protestul este autorizat până pe 24 ianuarie, însă, femierii amenință că vor mai rămâne în stradă, în cazul în care Guvernul și Ministerul Agriculturii nu vin cu soluții.

Fermierii spun că nu solicită privilegii speciale, așa cum au demnitarii sau alte categorii sociale. Oamenii subliniază că își doresc doar condiții egale și corecte de competiție pe piața agricolă comună a Europei, o piață dezechilibrată acum de prețul mic al cerealelor intrate din Ucraina, dar și de diferențele de subvenționare între fermierii est-europeni și cei din Vest.

Dacă se mai iau în calcul și dobânzile astronomice aplicate la creditele cu destinație agricolă, suprapuse și ele peste producții mici, dijmuite de vreme, dar realizate cu costuri mari, atunci avem aliniate toate coordonatele falimentului. Iar falimentul înseamnă, până la urmă, vânzarea.

Din aproximativ cele 10 milioane de hectare de teren agricol din România, deja 4,5 sunt vândute către investitorii străini sau fondurile de investiții.

Până acum, să vindea un hectar, două hectare, nu ferme, sute de ferme. Ai văzut frații ăia, indienii. 13.000 de hectare au cumpărat acum. Poți să treci prin fața pământului și o să zici frumos, cândva am lucrat și eu terenul aici. Ai lucrat, tată, când ei au stat pe terasă în centru, la cafă și la suc[…] Eu în 2017 m-am operat de hernie de disc. În 2023 m-am operat a doua oară de hernie și nu mă las de agricultură niciodată. La noi cât ești un kilogram de grâu, cât este un kilogram de pâine? 15 lei? Dacă ne-ai omorât pe noi, fermierii, i-ai omorât și pe orășeni, dacă le-ai ridicat prețul”, spune un protestatar.

La toate acestea se mai adaugă și lipsa de profesionalism, dar și cumetriile de prin ministere care nu fac altceva decât să susțină interese obscure de grup, acuză fermierii prin vocea lui Constantin Buzatu.

Stănescu și cu Barbu. 4 milioane de hectare. Au învățat peștii să mănânce stuful din Delta Dunării la pășunat. Și el zice că nu știe, <eu sunt un om onest>. Cum nu știi, conjudețeanul tău, că fiul său are firmă în Delta Dunării și cormoranii și toate păsările din Deltă pășunează stuful. Și tu ai luat patru milioane de euro de la ăsta și zice <eu sunt onest>. Unde e onestitatea? Minți o țară întreagă că nu știi că l-a luat banii? Pe ce? Eu sunt ministrul Agriculturii de aici, de la Timișoara. Și acum trimite Curtea de Conturi. Ăia care vorbesc acolo n-au lucrat în viața lor cinci hectare de pământ, pentru că sunt toți veniți. Actualul ministru al Agriculturii a funcționat la două primării, fraților. Contabil a fost la o primărie din județul Teleorman, într-un sat, după care a venit, a avansat la primăria din Slatina, după care director la ANIF și după aceea familia Stănescu, secretarul general al PSD, <Hai să-l facem ministru, >”, spune Constantin Buzatu.

Revendicările fermierilor, fără răspuns de la ministerul Agriculturii

Sunt multe ofurile fermierilor sintetizate pe o listă care până acum nu a ajuns pe masa de lucru a ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

 

Cosmin Micu, unul dintre inițiatorii protestului, spune că, în aceste condiții, fermierii vor rămâne în stradă și după data de 24 ianuarie.

Momentan nu avem niciun feedback, nu ne-a căutat nimeni. Avem o listă cu mai multe puncte pe care vrem să le discutăm și să avem termene clare stabilite. Ce se va întâmpla cu aceste probleme? În fiecare zi ne vom aduna aici. De luni o să cerem extindere a perioadei pentru a autoriza pe o perioadă mai îndelungată protestul și suntem dispuși să protestăm atâta timp cât este nevoie. Noi care suntem aici, toți suntem fermieri, reprezentăm în jur de 200.000 de hectare. (Reperter: Sunt anumite revendicări pe această listă care țin de felul în care s-a negociat la Comisia Europeană. Cum credeți că se va rezolva?) N-avem noi treabă cu cine a negociat, cum au negociat parlamentarii noștri. Ei sunt acolo, ei ne reprezintă, să-și asume pentru ce au negociat. Efectul este al nostru, dar problema este a lor, că au negociat prost. (Reperter: Cum se pot repara lucrurile?) Cine le-a creat le va și rezolva”, spune Cosmin Micu.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran

 

 

Foto: Remus Nistoran

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

8 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

10 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

10 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

10 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

11 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

15 ore ago