Categorii: Agricultură

Albinele din județul Hunedoara, afectate de un parazit

Primăvara a venit cu temperaturi plăcute, dar şi cu multă muncă. La sate se lucrează la igienizarea păşunilor, se plantează puieţi, apar primele flori. Deja, în zilele călduroase albinele ies din stup. Din păcate, pentru unii apicultori ieşirea din iarnă nu a venit tocmai cu veşti bune.
Apicultorii din județul Hunedoara, dar nu numai ei, trebuie să facă față problemelor apărute peste iarnă în stupine. Un parazit a afectat populațiile de albine acolo unde tratamentele nu au fost aplicate la timp și corect. Din păcate, foarte multe familii de albine au murit din cauza parazitului denumit Varroa jacobsoni, spune vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb.
“Din păcate avem probleme la nivel de județ și nu numai la nivel de județ. La nivel de țară, în primul rând, anul trecut a fost o infestație foarte mare cu Varroa jacobsoni. Apicultorii în, timpul verii, au susținut tare că nu există infestație, că familiile sunt foarte puternice și au minimalizat și tratamentele și le-au început târziu. Foarte multe familii la ora asta au dispărut, deci au murit foarte multe familii. Să manifestă prin faptul că dispare albina din ladă. Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat încă, până în aprilie mai pot fi surprize, adică mortalități”, spune Tiberiu Korb.
Soluția pentru stoparea infectării stupilor este folosirea tratamentelor, chiar și în această perioadă. Este nevoie de atenție și de utilizare a unor benzi speciale, avertizează reprezentantul apicultorilor din Hunedoara. De altfel, apicultorii pot solicita consultanță la sediul Asociației Crescătorilor de Albine.
:Ceea ce a mai rămas din familiile respective trebuie unificate și făcut de tratamente. Sunt foarte multe soluții de a face tratamente și trebuie puse aceste benzi pentru că albinele prin atingere își mai revin. Să știți că încurajez apicultorii, că vin la mine foarte supărat și le spun totuși, că să le pară bine pentru că am făcut niște cantități de miere. Faptul că cunosc o meserie este mare lucru.Să practice în continuare apicultura, să iubească albinele”, mai spune Tiberiu Korb.
În județul Hunedoara activează circa 1.000 de apicultori.

Articole asemănătoare

Forum internațional de afaceri cu sute de participanți la Timișoara

Firme din România, Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, discută astăzi și mâine,…

9 ore ago

Timișul pregătește candidatura la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

Documentația va fi realizată de Caius Ovidiu Merșa, antropolog culinar și expert în artele culinare,…

10 ore ago

Cuiburi artificiale pentru păsări, montate în Parcul Natural Lunca Mureşului

Specialiştii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului au montat 120 de cuiburi artificiale de păsări pentru…

10 ore ago

Rugby | SCM Timişoara, deplasare pe terenul Ştiinţei Baia Mare

Primele trei runde au lăsat urme în lot. Antrenorii Mugur Preda și Valentin Popârlan au…

10 ore ago

Una dintre cele mai frumoase picturi semnate de Nicolae Grigorescu, expusă la Arad

Mai multe opere rare ale pictorului Nicolae Grigorescu vor fi expuse timp de o lună…

10 ore ago

AUDIO | CSC Dumbrăviţa, un ultim meci, două variante pentru menţinerea în Liga 2

Timișenii au nevoie de victorie sau chiar egal pentru a se salva. Timișenii au 26…

10 ore ago