Ascultă Radio Timișoara Live

? Despre oameni și munca lor fără oprire în agricultură, duminică, la “Diminețile satului”

Pe malul Timișului, între Hitiaș și Topolovățu Mare, la stâna familiei Roșu. Bunicul Nicolae Roșu mână oile în timp ce feciorul și nepotul, Dorin și Dragoș, se ocupă cu mulsul. Oile, după muls, toropite de căldură, așteaptă răcoarea serii pentru a merge la păscut. Întreaga familie s-a strâns în jurul butoaielor cu laptele proaspăt muls, ce va lua drumul tancului de răcire și apoi tocmai spre Brașov, unde este fabrica ce-l va prelucra. Câinii mai prind și ei câte o gură de lapte, în timp ce baloții din prima lucernă sunt deja în așteptarea iernii.

? Despre oameni și munca lor fără oprire în agricultură, duminică, la “Diminețile satului”

Articol de Radio Timișoara, 24 iunie 2017, 20:24

Pe malul Timișului, între Hitiaș și Topolovățu Mare, la stâna familiei Roșu. Bunicul Nicolae Roșu mână oile în timp ce feciorul și nepotul, Dorin și Dragoș, se ocupă cu mulsul. Oile, după muls, toropite de căldură, așteaptă răcoarea serii pentru a merge la păscut. Întreaga familie s-a strâns în jurul butoaielor cu laptele proaspăt muls, ce va lua drumul tancului de răcire și apoi tocmai spre Brașov, unde este fabrica ce-l va prelucra. Câinii mai prind și ei câte o gură de lapte, în timp ce baloții din prima lucernă sunt deja în așteptarea iernii.

După o viață petrecută la Timișoara, Sava Glisici s-a întors în Diniașul natal și a făcut din casa moștenită de la bunica soției un restaurant rustic. A expus lucruri găsite prin pod: vechi halbe de bere, un piglais( călcător cu jar), o pendulă, poze vechi, ce seamănă mai mult a desene, a făcut abajururi din nuiele împletite, și a pus la loc de cinste fotografia tatălui, celebrul acordeonist Giala, așa cum era cunoscut de iubitorii folclorului, pe numele său oficial Radivoi Popov. Și pentru că bunica nu trebuie uitată, popasul a primit numele „La baba Zorka”.

La Peciu Nou, la sediul firmei, camioanele, utilajele, așteaptă să preia cerealele sau să le recolteze, depozitele așteaptă recolta, iar patronul Balint Petrescu verifică primul grâu adus de pe câmp.Între timp combinele nu se opresc din activitate, grâul este transportat spre depozite, iar utilajul pentru stingerea incendiilor speră să rămână nefolosit și anul acesta. În lanul alăturat, rapița își așteaptă rândul la recoltat.

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Agricultură marți, 9 iulie 2024, 11:07

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim

După o perioadă în care culesul de primăvară a dat emoții mari a picultorilor din județul Hunedoara, în acest an lucrurile s-au schimbat în...

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Agricultură vineri, 28 iunie 2024, 10:31

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad

Recoltarea grâului a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme în judeţul Arad, faţă de anii anteriori. Lucrările agricole vin pe...

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Agricultură joi, 6 iunie 2024, 15:30

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș

Cercetarea agricolă bănățeană este pe cale să câștige un nou pariu în domeniul ameliorării grâului. Soiul Biharia, creat la Lovrin, a...

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură miercuri, 29 mai 2024, 17:21

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii

În livada Nicoletei Șmac, startul culesului s-a dat deja de mai bine de două săptămâni, cu mult mai repede decât în anii precedenți....

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură marți, 21 mai 2024, 18:57

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad

Legumicultorul arădean a pus la dispoziția clienților tarlaua cultivată cu mazăre și oricine dorește poate să adune pastaile dulci direct din...

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad