„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Emisiunea „Diminețile satului” vă aduce, duminică dimineața, detalii despre participarea producătorilor locali și inovațiile prezentate la FoodIntelForum.

Articol de Mihai Anghel, 14 iunie 2025, 20:25 / actualizat: 14 iunie 2025, 23:03
Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții a FoodIntelForum, desfășurată în luna mai, la București.
Marele absent a fost profesorul universitar doctor inginer Valeriu Tabără, președintele Academiei de științe agricole și silvice a României, cel care marţi 29 aprilie s-a ridicat la ceruri.
Revista FOODBiz a fost tipărită înainte ca profesorul Tabără să ne părăsească. De aceea l-am regăsit şi printre vorbitori, dar şi în multe rememorări ale acestor activităţi în care a fost puternic implicat. De altfel prima zi de conferinţe a început cu un moment de reculegere în memoria celui ce a fost profesorul universitar doctor inginer Valeriu Tabără, președintele Academiei de științe agricole și silvice a României. În imagini mai recunoaşteţi vesticii Dimitrie şi Călin Muscă, Cosmin Alin Popescu, Cosmin Micu, Gheorghe Seculici, Ben-Oni Ardelean.
Cele două zile de conferinţe au beneficiat de ambianţa oferită de două gazde deosebite, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară şi Academia de Studii Economice, şi de prezenţa celor doi rectori ca amfitrioni şi vorbitori. În ziua a doua unul dintre moderatori a fost colega noastră Lia Lucia Epure, conducătoarea publicaţiei Ziua de Vest. Faptul că fostul parlamentar de Timiş Ben-Oni Ardelean are ca aureolă tocmai sigla Radio Timişoara nu poate fi întâmplător.
De acum parteneri tradiţionali, cei de la Mirdatod au adus şi de această dată celebra lor telemea de Ibăneşti, pe lângă alte bunătăţi ale locului. Brânza este deosebită şi datorită saramurii de Orşova, dar Orşova de Mureş, nu cea de pe malul Dunării. Dacă mai precizăm că laptele este colectat de la producătorii din zonă, reţeta este aproape completă.
De peste munţi, faţă de cei de la Ibăneşti, din judeţul Argeş, au venit cei de la Lactate Brădet, cu caşcavaluri cu tot felul de gusturi, inclusiv picante, dar şi cu produse cu adresabilitate de masă gen iaurt, sana, kefir, etc. Ambalajele din lemn personalizate sunt de toată isprava şi îţi fură imediat privirea, dar adevărul este că până la urmă rămâi cu gustul produselor.
Cei de la firma Benedek au fabrica în Gheorghieni, judeţul Harghita. Directorul general Zoltan Kovacs, pe care toată lumea îl apelează în firmă cu mai apropiatul “Zoli baci”, este foarte mândru de produsele realizate şi are şi de ce. Fotografiile pe care le vedeţi sunt prezentate în ordine inversă realizării lor, cele cu farfuriile goale fiind din prima zi. A doua zi am făcut pozele înainte de începerea programului, pentru că produsele celor de la Benedek au fost primele testate. Nu prea sunt locuitorii acestor meleaguri vegetarieni. Din jumările ca cele din poză, apreciate de toată lumea, anul trecut au vândut 200 de tone. Două sute de tone! Cum zicea Zoli baci, să vinzi 200 de tone e mult şi de nisip, darămite de jumări.
Gata cu gustările! Trecem la supă! Cei de la Familia Teszta au tot ce ne trebuie. Ce tăiţei subţiri pentru supă! Dar şi macaroane şi alte cele. Cu 4 ouă sau cu 8 ouă. Gospodinele au de unde alege.
Firma Thymos are baza în Slovacia şi se ocupă cu aprovizionarea acestei părţi de Europa cu tot felul de mirodenii. Având în vedere zona în care actionează, un element foarte important al activităţii îl reprezintă paprika, boiaua de ardei, folosită la noi şi la vecini în variate preparate culinare.
Cei de la Boierescu au hotărât că după atâta brânză, carne, paste, merge şi ceva lichid. Deci ne propun sucuri realizate din merele de pe cele 20 de hectare de livadă proprie, sau din alte fructe achiziţionate de la producătorii din zonă. Chiar dacă sunt de mai puţin de un an pe piaţă au un brand căutat şi atractiv. Fiecare suc are păsărica lui. Sucul de aronia este reprezentat de o păsărică albastră, de pe cutia sau sticla cu suc de gutui e gata să-şi ia zborul o păsărică galbenă şi aşa mai departe.
O echipă energică pentru cei de la Hell Energy, absolut normal dacă vedem tinereţea celor din imagine. O gamă diversă de produse, de la apă şi până la diverse sortimente de cafea, ambalate în de acum tradiţionala doză, şi tot de acum, sau mai de curând, tradiţional returnabilă.
Cu fosta baschetbalistă timişoreană Edit Sandor v-aţi mai întâlnit în reportajele noastre. Acum ea reprezintă firma Kollar Pakk, cea care oferă tot felul de soluţii inovative şi, cerinţă mai nouă, prietenoase cu mediul, pentru ambalarea produselor, inclusiv a celor despre care aţi aflat în acest reportaj.
Dacă aveţi nelămuriri, vă luminează robotul! Întotdeauna cu soluţii alternative pentru probleme aproape fără rezolvare, Dan Ţone de la Eutron a adus de data aceasta roboţi care se plimbă printre invitaţi, oferă tot felul de băuturi sau infomaţii şi ne îndeamnă să ne obişnuim cu această companie pentru că aşa va arăta viitorul. Bineînţeles că nu a renunţat nici la de acum binecunoscutele aparate pentru compost.
Sper că v- am trezit interesul.
Ascultaţi, pentru a afla mult mai multe, emisiunea „Diminețile satului”, duminică de la ora 7!