Ascultă Radio România Timișoara Live • 

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică 9 noiembrie este dedicată evenimentului care s-a desfăşurat la Timișoara, între 29-31 octombrie.

„Diminețile satului” la Timişoara Food Summit

Articol de Mihai Anghel, 8 noiembrie 2025, 14:39 / actualizat: 8 noiembrie 2025, 17:35

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 9 noiembrie, difuzată între orele 7 și 9, este dedicată în întregime înregistrărilor realizate la cea de a IV-a ediţie Timişoara Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp de trei zile, de miercuri până vineri, în mai multe locaţii din capitala Banatului.

Marele absent a fost profesorul Valeriu Tabără, președintele Academiei de științe agricole și silvice a României, cel care în aprilie s-a ridicat la ceruri, dar care va fi prezent în emisiune printr-o înregistrare realizată la Timişoara Food Summit în urmă cu doi ani.

Prima zi, sau mai corect seară, Club Leader Space, cu lideri cunoscuţi, foştii miniştri Adrian Chesnoiu şi Varujan Vosganian, vesticii Cosmin Alin Popescu, rector USVT, Sorina Ciurlea, Simona Neumann, Cosmin Micu, Ben-Oni Ardelean, dar şi ziariştii Dan Andronic şi Răzvan Savaliuc. Gazdă, Bogdan Popovici, cel care împreună cu colegul său Leontin Dinulescu, în 2022 a pus Timişoara pe harta evenimentelor Food.

Universitatea de Ştiinţele Vieţii Regele Mihai I din Timişoara a fost gazda dezbaterilor şi prezentărilor din ziua a doua a Timişoara Food Summit. Lume bună, probleme la zi, vom vedea dacă soluţiile propuse vor fi agreate şi de către decidenţi. După cum vedeţi, printre partenerii media, Radio Timişoara.

La Universitatea Politehnică din Timişoara tematica a fost adaptată: drone, inteligenţă artificială, soluţii tehnice pentru viitorul agriculturii. Vorbitori pe măsură, de la stânga la dreapta: Adrian Chesnoiu, fost ministru al agriculturii, un invitat din Australia, Varujan Pambuccian, parlamentar, Florin Drăgan, rector UPT, Cornelia-Elena Micicoi, prefect Timiş şi colega noastră Lia Lucia  Epure, conducătoarea publicaţiei Ziua de Vest, iar Constantin Duma stă în genunchi  din motive profesionale. Nici nu se roagă, nici nu se închină.

La standul gazdelor  – USVT, Cosmin Alin Popescu, rector, şi Ileana Cocan, prodecan, au de ce să fie mândri de realizările echipei. Tot felul de produse şi frumoase, şi arătoase şi cu gust. Iar aranjamentul de toamnă trebuie să recunoaşteţi că e foarte inspirat.

Cu noutăţi au venit cei de la Mirdatod, dar au adus şi de această dată celebra lor telemea de Ibăneşti, pe lângă alte bunătăţi ale locului. Butoiul cu brânză de burduf  îţi vine să îl iei acasă. Dacă nu te opreşti mai întâi la telemeaua cu dop, cum a făcut o clientă care nu a găsit dopul. Apoi s-a lămurit că era vorba despre Denumire de Origine Protejată. Adică un dop mai deosebit. Pentru prima dată la Timişoara Food Summit, Mihai, nepotul lui David Todoran, pentru că ştafeta trebuie pregătită din timp.

Trecem munţii şi ne oprim  la popas La Cimpoeşu, în localitatea Mirceşti, judeţul Iaşi, lângă casa memorială Vasile Alecsandri. La Timişoara au venit doar cu produse din porc, dar mai au şi produse din vită, oaie şi pasăre. În fundal, robotul de la Eutron , viitorul nostru coleg de muncă, dar şi binecunoscutele aparate pentru compost.

Serele SupeR de la Biled au ajuns la 5 hectare, iar promisiunea este că nu se vor opri până la 15. Hectare de sere. Nu îşi fac reclamă pentru că oricum nu produc cât au cerere. Sloganul lor are acoperire în fapte: Roşii cu gust de roşii! Poate aşa se mai împuţinează roşiile turceşti din magazine.

De la vest la sud, de la Biled la Deta. Pentru că părinţii tânărului din imagine, Andrei Kiss, cu mai bine de 10 ani în urmă, când se aflau la muncă în străinătate, au fost nemulţumiţi de ce au primit din ţară să pună în supă, au hotărât să se întoarcă acasă şi să producă ei paste făinoase. Aşa au apărut tăiţeii Andreea. Şi de atunci se tot dezvoltă.

Rămânem la supă! Cei de la Familia teszta au tot ce ne trebuie. Ce tăiţei subţiri pentru supă! Dar şi macaroane şi alte cele. Cu 4 ouă sau cu 8 ouă. Gospodinele au de unde alege pentru a-şi pune în practică ideiile gastronomice. De ce să fie numai italienii specialişti în paste?!

Patiseria Hadasa din Timişoara ne tentează cu bunătăţi şi sărate, dar şi dulci, autentice, tradiţionale. O oportunitate pentru această firmă este Via Profi, un program prin care binecunoscutul retailer sprijină producătorii locali.

Celor din Cuvin putem spune că li se cuvin toate aprecierile noastre. Familia Culda a hotărât să îşi hrănească sănătos cei trei copii, aşa că au mizat pe budinci fără adaus de zahăr, fără conservanţi, totul natural, hrănitor  şi gustos. Dar trebuie mâncate repede, pentru că nu rezistă prea mult.

În final, un îndemn marca Timişoara Food Summit :

Consumaţi produse româneşti!

Sper că v- am trezit interesul. Ascultaţi emisiunea, veţi afla şi mai multe!

Agromalim Arad: Soluții pentru agricultură; carantină pentru animalele expuse
Agricultură luni, 15 septembrie 2025, 11:29

Agromalim Arad: Soluții pentru agricultură; carantină pentru animalele expuse

Animalele expuse, după o pauză de câțiva ani, la cel mai mare târg de specialitate din vestul țării, Agromalim, desfășurat în weekend la...

Agromalim Arad: Soluții pentru agricultură; carantină pentru animalele expuse
18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Agricultură luni, 8 septembrie 2025, 17:11

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș

18 porci au fost sacrificați în Timiș, după ce a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană. Inspectorii sanitari veterinari și...

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Focar de pestă porcină africană în Timiș
Agricultură sâmbătă, 6 septembrie 2025, 17:05

Focar de pestă porcină africană în Timiș

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Timiș. Direcția Sanitară Veterinară a anunţat că e vorba de o...

Focar de pestă porcină africană în Timiș
Un nou an apicol dificil în Banat
Agricultură marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat
Agricultură luni, 28 iulie 2025, 06:52

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații

Ministerul Agriculturii anunță măsuri concrete pentru extinderea sistemelor de irigații. Declarația vine în contextul în care sudul României...

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Agricultură duminică, 27 iulie 2025, 14:32

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate

Seceta creează mari probleme in România și în acest an. În lipsa sistemelor de irigații, în județul Arad există agricultori care reclamă...

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă