Ascultă Radio Timișoara Live

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Primăria Dorobanți a depus la finanțare, prin Grupul de Acțiune Locală Lunca Mureșului, un proiect de revitalizare a activităților tradiționale din zonă.

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Articol de Radio Timișoara, 22 aprilie 2024, 14:49

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării și nu numai.

Fiecare familie fructifica la maximum petecul de grădină de unde obținea roșii, ardei, ceapă sau vinete. Între timp, piața legumelor s-a schimbat, astfel că legumele produse în sistem tradițional, în cantități mai mici, dar cu un gust deosebit, nu mai sunt rentabile.

Rând pe rând, dorobănțenii au renunțat la această activitate. Au mai rămas doar câteva familii care fac legumicultură, însă în sistem profesional.

De dragul tradiției și din dorința de a restarta gospodăria tradițională, primăria din comună a inițiat un proiect numit sugestiv “Din grădina Dorobanțiului”.

Suntem trei asociați și dorim să arătăm că producem, avem și procesarea produselor, avem o restaurant unde putem să facem o degustare și așa aș dori să promovăm toate produsele din comună. Vrem să inițiem tinerii să aibă curaj să facă, să punem iar în solarii, să avem grădinile noastre și și să cultivăm în grădină toate produsele pe care le consumăm, să nu mai cumpărăm. Dacă avem noi posibilitatea să facem acest lucru, de ce să ne folosim și să beneficiem de acest lucru?”, spune primarul Korondi Erika.

O șansă pentru întreprinzători

Proiectul din comuna arădeană Dorobanți are mai mulți actori. Unul dintre ei este și Cooperativa “Bunătăți Locale”, care dispune de capacitatea de a procesa legume și de a le da astfel plus valoare.

Ne ajută și pe noi, ca membri din cooperativă și cooperativa, cu siguranță, o să crească. O să avem produse diversificate. Pe termen lung și cooperativa noastră are de câștigat”, spune Marian Rotaru.

Cel de-al treilea partener în proiect este micul restaurant tradițional din Dorobanți, care se bazează aproape exclusiv pe rețetele specifice acestei zone.

Misic Endre, maestrul bucătar și proprietarul restaurantului, spune că, folosind ingrediente locale, păstrează nealterat gustul bucatelor de odinioară.

Foarte mult câștig o să am când cumpăr o legumă din zonă. Are gustul mai bun. Dacă vine cineva și stă la la masă, pot să spun că cocoșul a crescut aici în sat sau legumele sunt de la vecini, varză sau ceapă sau orice”, spune maestrul bucătar.

Rămâne însă ca și tinerii din comună să fie convinși că au de câștigat și își pot asigura din legumele produse o sursă devenit cel puțin decentă.

Eu zic că tineretul este interesat, pentru că, dacă are siguranța că are unde să predea produsele și nu mai trebuie să meargă zilnic la piață, multă lume s-ar ocupa să cultive și să producă”, spune primarul Korondi Erika.

Este până la urmă un proiect unic în partea de vest a României, bazat pe principiul circularității economice, care face ca banii investiți de localnici să rămână în comună și se și înmulțească odată ajunși la capătul circuitului.

Proiectul “Din grădina Dorobanțiului” este finanțat prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Lunga Mureșului.

Reporter: Remus Nistoran

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Agricultură marți, 9 iulie 2024, 11:07

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim

După o perioadă în care culesul de primăvară a dat emoții mari a picultorilor din județul Hunedoara, în acest an lucrurile s-au schimbat în...

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Agricultură vineri, 28 iunie 2024, 10:31

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad

Recoltarea grâului a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme în judeţul Arad, faţă de anii anteriori. Lucrările agricole vin pe...

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Agricultură joi, 6 iunie 2024, 15:30

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș

Cercetarea agricolă bănățeană este pe cale să câștige un nou pariu în domeniul ameliorării grâului. Soiul Biharia, creat la Lovrin, a...

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură miercuri, 29 mai 2024, 17:21

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii

În livada Nicoletei Șmac, startul culesului s-a dat deja de mai bine de două săptămâni, cu mult mai repede decât în anii precedenți....

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură marți, 21 mai 2024, 18:57

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad

Legumicultorul arădean a pus la dispoziția clienților tarlaua cultivată cu mazăre și oricine dorește poate să adune pastaile dulci direct din...

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni