Ascultă Radio Timișoara Live

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Primăria Dorobanți a depus la finanțare, prin Grupul de Acțiune Locală Lunca Mureșului, un proiect de revitalizare a activităților tradiționale din zonă.

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Articol de Radio Timișoara, 22 aprilie 2024, 14:49

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării și nu numai.

Fiecare familie fructifica la maximum petecul de grădină de unde obținea roșii, ardei, ceapă sau vinete. Între timp, piața legumelor s-a schimbat, astfel că legumele produse în sistem tradițional, în cantități mai mici, dar cu un gust deosebit, nu mai sunt rentabile.

Rând pe rând, dorobănțenii au renunțat la această activitate. Au mai rămas doar câteva familii care fac legumicultură, însă în sistem profesional.

De dragul tradiției și din dorința de a restarta gospodăria tradițională, primăria din comună a inițiat un proiect numit sugestiv “Din grădina Dorobanțiului”.

Suntem trei asociați și dorim să arătăm că producem, avem și procesarea produselor, avem o restaurant unde putem să facem o degustare și așa aș dori să promovăm toate produsele din comună. Vrem să inițiem tinerii să aibă curaj să facă, să punem iar în solarii, să avem grădinile noastre și și să cultivăm în grădină toate produsele pe care le consumăm, să nu mai cumpărăm. Dacă avem noi posibilitatea să facem acest lucru, de ce să ne folosim și să beneficiem de acest lucru?”, spune primarul Korondi Erika.

O șansă pentru întreprinzători

Proiectul din comuna arădeană Dorobanți are mai mulți actori. Unul dintre ei este și Cooperativa “Bunătăți Locale”, care dispune de capacitatea de a procesa legume și de a le da astfel plus valoare.

Ne ajută și pe noi, ca membri din cooperativă și cooperativa, cu siguranță, o să crească. O să avem produse diversificate. Pe termen lung și cooperativa noastră are de câștigat”, spune Marian Rotaru.

Cel de-al treilea partener în proiect este micul restaurant tradițional din Dorobanți, care se bazează aproape exclusiv pe rețetele specifice acestei zone.

Misic Endre, maestrul bucătar și proprietarul restaurantului, spune că, folosind ingrediente locale, păstrează nealterat gustul bucatelor de odinioară.

Foarte mult câștig o să am când cumpăr o legumă din zonă. Are gustul mai bun. Dacă vine cineva și stă la la masă, pot să spun că cocoșul a crescut aici în sat sau legumele sunt de la vecini, varză sau ceapă sau orice”, spune maestrul bucătar.

Rămâne însă ca și tinerii din comună să fie convinși că au de câștigat și își pot asigura din legumele produse o sursă devenit cel puțin decentă.

Eu zic că tineretul este interesat, pentru că, dacă are siguranța că are unde să predea produsele și nu mai trebuie să meargă zilnic la piață, multă lume s-ar ocupa să cultive și să producă”, spune primarul Korondi Erika.

Este până la urmă un proiect unic în partea de vest a României, bazat pe principiul circularității economice, care face ca banii investiți de localnici să rămână în comună și se și înmulțească odată ajunși la capătul circuitului.

Proiectul “Din grădina Dorobanțiului” este finanțat prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Lunga Mureșului.

Reporter: Remus Nistoran

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Agricultură marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA
Agricultură sâmbătă, 6 aprilie 2024, 12:26

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA

Peste 17.500 de fermieri din județul Hunedoara sunt aşteptaţi să depună cereri de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în...

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA
Agricultură vineri, 5 aprilie 2024, 07:15

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice

Sezonul fotografiilor în lanurile cu rapiță s-a deschis deja în județul Timiș. Vremea caldă din februarie și din luna martie a dus la o...

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Agricultură joi, 28 martie 2024, 19:32

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină

Aceasta este soluția ministrului Agricuturii pentru salvarea sectorului atât de afectat de pesta porcină africană. Prezent, astăzi, la Arad,...

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină
Agricultură sâmbătă, 23 martie 2024, 21:25

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș

Invitații emisiunii “Diminețile satului” vor fi directorul general al Cominatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, și directorul...

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș
Agricultură joi, 14 martie 2024, 19:40

Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare

Tot mai mulți oameni de afaceri din mediul rural doresc să își deschidă silozuri sau linii de fabricare a berii artizanale. Reprezentanții...

Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare