DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Porcii mistreți, purtători ai virusului, pot contamina culturile, iar porumbul administrat animalelor înainte de 30 de zile de la recoltare devine o sursă de infectare, avertizează șeful DSVSA Timiș, Flavius Nicoară.
Articol de Radio Timișoara, 28 noiembrie 2025, 17:56
Recoltarea porumbului este una din cauzele pentru care pesta porcină apare la sfârșitul toamnei, în apropierea Ignatului, susține șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Flavius Nicoară.
Potrivit șefului DSV Timiș, principalul factor de răspândire a pestei porcine sunt porcii mistreți, care ajung și în culturile de porumb.
“Noi recomandăm cetățenilor care recoltează porumb sau care cumpără porumb să-l țină 30 de zile înainte de a-l admisa în hrana animalelor. De ce? Pentru că, așa cum știți, rezervorul natural de boală este porcul mistreț. Porcii mistreți sunt rezervori naturali pentru că trec prin boală, rămân fără simptome, dar sunt purtători de virus. Dacă cetățeanul se duce, recolteaza porumbul și cu aceleași haine, cu aceleas pantofi, intră în coteț, și de mâncare la porc, e una din căile de intrare în gospodărie. A doua, așa cum v-am spus, prin porumb, care dacă este administrat mai repede de 30 de zile de când a fost recoltat, e posibil să fie contaminat cu virusul pestei porcine africane”, explică Flavius Nicoară.
Șeful Direcției Sanitar Veterinare Timiș mai spune că un alt moment în care pesta se răspândește este primăvara, când încep lucrările agricole.
Recent în județul Timiș a fost descoperit un focar de pestă porcină într-o gospodărie din Gottlob.