Ascultă Radio Timișoara Live

Duminică, la Diminețile satului, despre pregătirile din preajma Paștelui

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 24 aprilie, între orele 8 și 9, vă propune o întâlnire cu activități culinare realizate în preajma Paștelui.       Poveștile, în vorbe și imagini, au fost înregistrate în casa familiei Uscatu, Rodica și Ioan, din Dalboșețul Văii Almăjului, Valea Miracolelor după cum frumos  a botezat-o poetul Iosif  Băcilă, consătean cu eroii emisiunii de astăzi.

Duminică, la Diminețile satului, despre pregătirile din preajma Paștelui

Articol de Radio Timișoara, 23 aprilie 2022, 09:39

Activitatea începe cu câteva zile înainte de Paște. Vineri se vopsesc ouăle, bineînțeles că în mod tradițional, cu coji de ceapă roșie, care sigur nu sunt toxice și mai sunt și biodegradabile. Tot atunci se spală măruntaiele și se pregătătesc pentru drobul de miel, iar carnea de friptură se pune la baiț. Frecate cu slănină, ouăle capătă un luciu deosebit.

Chiar dacă gospodinele sunt ocupate în cea mai mare parte a timpului cu pregătirile de Paște, nici masa la zi nu este neglijată. Și pentru că este încă post, o ciorbă de drăgăvei, fasole bătută și salată de vinete sunt tocmai potrivite.

Ceapa este necesară la multe feluri de mâncare, inclusiv la sarmale. Acestea sunt produse în mod tradițional, pentru că trebuie să se odihnească un timp înainte de a fi puse la fiert.

Sâmbătă se prepară salata de boeuf, dar nu din mix de legume cumpărat de la supermarket. După cum vedeți, morcovii, cartofii se fierb separat și se taie la fel, pentru că și morcovii și cartofii sunt din grădina casei, iar salata de boeuf  va avea sigur un gust deosebit. Între timp pe cuptor fierb sarmalele, pentru că și cuptorul cu lemne funcționează în paralel cu aragazul.

Duminică dimineața este momentul sprintului final: se pune carnea de miel în cuptor la prăjit, se pregătește supa din pui de casă și chiar carne de pui pentru cei cu stomacul mai sensibil, se prepară salata și piureul de cartofi, astfel încât toate să fie cu temperatura potrivită când vor fi puse pe masa de Paște.

Supa și tăvile cu friptura de miel sunt gata de pus pe masă. Din păcate, din motive pragmatice, cele mai multe prăjituri nu mai sunt produse în casă, dar tot în sat rămâne activitatea, pentru că doi, trei specialiști pregătesc dulciurile pentru toți doritorii.

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Agricultură vineri, 5 aprilie 2024, 07:15

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice

Sezonul fotografiilor în lanurile cu rapiță s-a deschis deja în județul Timiș. Vremea caldă din februarie și din luna martie a dus la o...

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină
Agricultură joi, 28 martie 2024, 19:32

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină

Aceasta este soluția ministrului Agricuturii pentru salvarea sectorului atât de afectat de pesta porcină africană. Prezent, astăzi, la Arad,...

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină
“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș
Agricultură sâmbătă, 23 martie 2024, 21:25

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș

Invitații emisiunii “Diminețile satului” vor fi directorul general al Cominatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, și directorul...

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș
Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare
Agricultură joi, 14 martie 2024, 19:40

Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare

Tot mai mulți oameni de afaceri din mediul rural doresc să își deschidă silozuri sau linii de fabricare a berii artizanale. Reprezentanții...

Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare
Agricultură luni, 26 februarie 2024, 14:58

Două focare de pestă la Nădlac; sute de porci au fost ucişi

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Arad atrag atenția asupra riscului de răspândire a virusului. În orașul Nădlac sunt în...

Două focare de pestă la Nădlac; sute de porci au fost ucişi
Agricultură luni, 26 februarie 2024, 08:34

Ferma didactică Pohalma mai are 20.000 de pomi fructiferi și arbuști pentru pomicultori

Pomicultorii își pot întineri livezile cu puieți de pomi fructiferi și arbuști de la ferma didactică Pohalma. Ferma pomicolă lugojeană din...

Ferma didactică Pohalma mai are 20.000 de pomi fructiferi și arbuști pentru pomicultori
Agricultură sâmbătă, 24 februarie 2024, 08:00

Primăvara agricolă începe cu o piață de sezon la AgroVillage

Sezonul de primăvară agricolă se deschide în spațiul AgroVillage de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara. AgroVillage o...

Primăvara agricolă începe cu o piață de sezon la AgroVillage
Agricultură joi, 22 februarie 2024, 17:25

Una dintre cele mai mari ferme de reproducţie porci din Europa se construieşte în județul Arad

Investiția derulată în localitatea Semlac din județul Arad ar putea aduce o creștere cu 25% a veniturilor anuale din taxe și impozite. Una...

Una dintre cele mai mari ferme de reproducţie porci din Europa se construieşte în județul Arad