Categorii: Agricultură

Duminică, la Diminețile satului, despre pregătirile din preajma Paștelui

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 24 aprilie, între orele 8 și 9, vă propune o întâlnire cu activități culinare realizate în preajma Paștelui.       Poveștile, în vorbe și imagini, au fost înregistrate în casa familiei Uscatu, Rodica și Ioan, din Dalboșețul Văii Almăjului, Valea Miracolelor după cum frumos  a botezat-o poetul Iosif  Băcilă, consătean cu eroii emisiunii de astăzi.

Activitatea începe cu câteva zile înainte de Paște. Vineri se vopsesc ouăle, bineînțeles că în mod tradițional, cu coji de ceapă roșie, care sigur nu sunt toxice și mai sunt și biodegradabile. Tot atunci se spală măruntaiele și se pregătătesc pentru drobul de miel, iar carnea de friptură se pune la baiț. Frecate cu slănină, ouăle capătă un luciu deosebit.

Chiar dacă gospodinele sunt ocupate în cea mai mare parte a timpului cu pregătirile de Paște, nici masa la zi nu este neglijată. Și pentru că este încă post, o ciorbă de drăgăvei, fasole bătută și salată de vinete sunt tocmai potrivite.

Ceapa este necesară la multe feluri de mâncare, inclusiv la sarmale. Acestea sunt produse în mod tradițional, pentru că trebuie să se odihnească un timp înainte de a fi puse la fiert.

Sâmbătă se prepară salata de boeuf, dar nu din mix de legume cumpărat de la supermarket. După cum vedeți, morcovii, cartofii se fierb separat și se taie la fel, pentru că și morcovii și cartofii sunt din grădina casei, iar salata de boeuf  va avea sigur un gust deosebit. Între timp pe cuptor fierb sarmalele, pentru că și cuptorul cu lemne funcționează în paralel cu aragazul.

Duminică dimineața este momentul sprintului final: se pune carnea de miel în cuptor la prăjit, se pregătește supa din pui de casă și chiar carne de pui pentru cei cu stomacul mai sensibil, se prepară salata și piureul de cartofi, astfel încât toate să fie cu temperatura potrivită când vor fi puse pe masa de Paște.

Supa și tăvile cu friptura de miel sunt gata de pus pe masă. Din păcate, din motive pragmatice, cele mai multe prăjituri nu mai sunt produse în casă, dar tot în sat rămâne activitatea, pentru că doi, trei specialiști pregătesc dulciurile pentru toți doritorii.

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

3 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

3 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

3 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

5 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

11 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

11 ore ago