Ascultă Radio Timișoara Live

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti şi Universitatea Româno-Americană.

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Articol de Radio Timișoara, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum AQUA Carpatica a reuniit, în trei zile de evenimente, peste 330 de conducători de vârf din business-ul mediu și mare din România și conducători din autoritățile centrale și mediul academic.

Printre invitaţii de marcă s-au numărat trei foşti premieri, Petre Roman, Dacian Cioloş şi Viorica Dăncilă, un fost ministru al agriculturii, actual preşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu, şi un membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.

După deschiderea de miercuri după-amiază de la serele Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, joi dimineaţa dezbaterile au avut loc la aceiaşi universitate, gazdă fiind Sorin Cîmpeanu , vicepreședinte al Senatului României, rector USAMV București, iar printre vorbitori, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei și Finanțelor, Adrian Chesnoiu, Președinte, Comisia pentru Agricultură, Camera Deputaților şi Gabriel Biriș, Managing Partener, Biriș-Goran Legal&Tax cu o temă foarte interesantă şi foarte bine documentată, „Predictibilitatea fiscală : nevoie și iluzie„. Moderator la una dintre secţiuni, colega noastră de la Ziua de Vest, Lia Lucia Epure.

Producătorii de lactate au venit din diferite colţuri ale ţării: cei de la Torockoi sunt din zona munţilor Trascău, judeţul Alba, cei de la Brădet sunt din judeţul Argeş, iar cei de la Mirdatod sunt de la Ibăneşti, judeţul Mureş. Ultimii, producători ai unui caşcaval în forma conturului României, au fost întrebaţi de o vizitatoare ce peşte reprezintă produsul respectiv. După o privire mai atentă, lucrurile s-au lămurit.

Tot din judeţul Argeş, Curtea de Argeş, au venit producătorii brandului Colonia, cei care adună miere şi multe altele de la aproximativ 1500 (una mie cinci sute) de stupi. Vedeţi şi dumneavoastră ce de lucruri dulci şi sănătoase, sau numai sănătoase, produc harnicii argeşeni.

De la vecinii unguri, de la Kecskemét, cu mirodenii şi condimente a venit o fostă baschetbalistă din Timişoara, Edit Sandor. Concluzia discuţiei a fost că nu trebuie să uităm să punem pe masă mâncăruri cu gust. Că de lucruri insipide e destul de plină viaţa. Şi dacă ne-am iuţit destul, ne ostoim un pic cu un vin de la Cramele Basilescu, unde la loc de cinste se află vinul produs din cel mai cunoscut soi de struguri româneşti, Fetească Neagră.

Doi soţi din Dâmboviţa, familia Niculescu, au făcut din pasiunea lor pentru legume şi fructe o afacere. Părerea prietenilor a fost un imbold în fiecare etapă a dezvoltării întreprinderii lor, care nici acum nu este foarte mare, doar vreo 5 oameni, dar deliciile puse pe masă sunt într-adevăr delicii.

O punte între Grecia şi România a încercat să creeze Gheorghios Kaisaris, ceea ce într-un fel e normal, având în vedere că are tată grec şi mamă româncă, iar produsele pe care le promovează sunt atent alese, inclusiv de la cooperative, pentru a fi reprezentative pentru Grecia, atât gustativ cât şi calitativ.

O soluţie prietenoasă cu mediul, prin care se propune transformarea în compost a unei părţi din deşeurile din gospodărie, a fost prezentată la FoodIntelForum. Varianta utilizată la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a dus la rezultate foarte interesante, atât din punct de vedere ştiinţific cât şi practic, o bună parte dintre deşeurile menajere de la cantina universităţii devenind compost.

Discuţiile din ultima zi au fost găzduite de Universitatea Româno-Americană. A fost o masă rotundă şi la propriu şi la figurat. Printre invitaţii de marcă, doi foşti premieri, Dacian Cioloş şi Viorica Dăncilă. Pe fostul comisar pentru agricultură l-aţi putut asculta în cadrul emisiunii Şcoala pământului de joi seara. Pe Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, îl puteţi asculta şi în cadrul emisiunii. În rest am înregistrat producători pentru că, din păcate, ei au parte de expunere mult mai puţină decât politicienii.
Sper că v- am trezit interesul. Ascultaţi emisiunea, veţi afla şi mai multe!

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Agricultură marți, 9 iulie 2024, 11:07

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim

După o perioadă în care culesul de primăvară a dat emoții mari a picultorilor din județul Hunedoara, în acest an lucrurile s-au schimbat în...

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Agricultură vineri, 28 iunie 2024, 10:31

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad

Recoltarea grâului a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme în judeţul Arad, faţă de anii anteriori. Lucrările agricole vin pe...

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Agricultură joi, 6 iunie 2024, 15:30

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș

Cercetarea agricolă bănățeană este pe cale să câștige un nou pariu în domeniul ameliorării grâului. Soiul Biharia, creat la Lovrin, a...

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură miercuri, 29 mai 2024, 17:21

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii

În livada Nicoletei Șmac, startul culesului s-a dat deja de mai bine de două săptămâni, cu mult mai repede decât în anii precedenți....

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură marți, 21 mai 2024, 18:57

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad

Legumicultorul arădean a pus la dispoziția clienților tarlaua cultivată cu mazăre și oricine dorește poate să adune pastaile dulci direct din...

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Agricultură marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni