Categorii: Agricultură

Jumătate din producţia de grâu a acestui an se află încă pe camp, în Timiş

Deși la începutul verii, specialiștii din Minsiterul Agriculturii, în frunte cu Ministrul Daniel Constantin, prognozau producții record de grâu pentru ultimii 20 de ani, realitatea din teren este radical diferită.

Ploile căzute în cantități mari și repetat, surprinzătoare chiar și pentru meteorologii care prognozau secetă accentuată pentru lunile iulie și august, i-au determinat pe fermierii timișeni să stea la marginea lanului de grâu și să se roage pentru vreme bună, în așa fel încât să poată intra cu combinele în lan. De aproape două săptămâni, în diverse zone ale județului Timiș, sau chiar în întreg județul, plouă în fiecare zi.

Asemenea majorității fermierilor importanți din județul Timiș, Doru Nicolae Moț, fermier la Sânnicolau Mare, a reușit să recolteze până acum doar 160 de hectare din cele 260 de hectare cultivate cu grâu.

Grâul simte influența acestor factori, începe să capete o altă culoare. Din discuții cu colegi, chiar să încolțească în spic. Desigur, există o caracteristică de soi, care poate să amplifice, sau nu amplifice atât de mult factorul acesta. Factorul de scuturare a fost prezent și înainte, dar rapiditatea cu care s-a copt grâul a fost, desigur, influențată de factorii de mediu. Automat, stresul la nivel de spic a grăbit procedeul și atunci pleava, a permis ca boabele, avâd în vedere și specificul de poziție la unele soiuri a spicului, să se piardă. Am sesizat, încă în perioada în care am recoltat în condiții destul de bune, prezența unor boabe scuturate din spic. Câteva sute de kilograme de boabe sunt pierdute, nu îndrăznesc să pronunț o cifră care să fie de reper, nu pot să-mi dau seama cum vor evolua factorii de climă, dar o influență negativă e clară.

Tributul de cantitate pe care fermierii îl plătesc vremii este dublat și de unul de calitate, care cu siguranță se va reflecta în prețurile de vânzare a grâului. Prețul grâului a fost considerat ridicol de mic de către fermieri, înainte de intervenția brutală a factorilor de mediu din 2014.

În cifre concrete, specialiștii Direcției pentru Agricultură Timiș spun că, la această dată, din cele aproximativ 143.000 de hectare cultivate în toamnă, doar ceva mai mult de jumătate au fost puse la adăpost, iar ploile au condus la pierderi de până la 20% din producție.

Sursa foto: paginadeagricultura.ro

Articole asemănătoare

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

37 de minute ago

Acces mai sigur spre Cascada Lolaia din Retezat

Accesul turiștilor spre una dintre cele mai mari atracții turistice din județul Hunedoara este mai…

2 ore ago

Pleacă și Căpusă de la UTA. Ce să mai înțelegi?

43 de jucători, dintre care 25 de debutanți, a folosit UTA în campionatul recent încheiat.…

3 ore ago

Ministrul transporturilor, despre lucrările la linia ferată care traversează Timișoara: Am semne de întrebare

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că are emoții dacă lucrările la calea ferată vor fi…

3 ore ago

Ambele echipe de la CSS Bega Timișoara se bat pentru locul al cincilea

Două echipe de volei de la CSS Bega Timișoara participă în aceste zile la turneul…

3 ore ago

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș

Fiind mai înaltă decât fetele din clasa ei, a fost atrasă oarecum firesc de handbal,…

4 ore ago