Ascultă Radio Timișoara Live

Timişoara Food Summit, duminică, la Diminețile Satului

Emisiunea „Diminețile Satului” de duminică, 3 decembrie, între orele 7.00 și 9.00, vă invită la Timişoara Food Summit 2023.

Timişoara Food Summit, duminică, la Diminețile Satului

Articol de Radio Timișoara, 1 decembrie 2023, 18:16

Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 22-24 noiembrie, în mai multe locaţii din judeţul Timiş şi a beneficiat de prezenţa mai multor antreprenori şi oficiali din vestul ţării dar şi de pe plan naţional. Această a doua ediţie a fost o reuşită, finalul ei reprezentând startul pentru ediţia de anul următor, pentru că reperele de bază au fost deja stabilite. Dincolo de dezbateri, de un deosebit interes şi apreciere s-au bucurat produsele expuse în holul Universităţii de Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I” Timişoara, despre care puteţi afla mai multe ascultând emisiunea.

Dezbaterile din 23 noiembrie s-au desfăşurat la Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I” Timişoara. Printre participanţi, Cosmin Alin Popescu, rectorul universităţii gazdă, Dimitrie Muscă, director general, Combinatul Agroindustrial Curtici şi, în plină prezentare, Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de științe agricole și silvice a României. Nu putea lipsi neobositul fotoreporter Constantin Duma.

Deja parteneri tradiţionali ai Timişoara Food Summit, cei de la Mirdatod Ibăneşti, cu produse certificate la nivel naţional şi european, după o dispută de mai bine de un an cu partenerii de Uniune Europeană, grecii. Folosesc doar lapte de la ţăranii din zonă şi saramură de la o fântână din Orşova, comuna Gurghiu, judeţul Mureş.

Poate aţi întâlnit în magazine aceste roşii de la serele de lângă Biled sau aceste minunate legume produse lângă Ineu. Vă asigur că nu sunt numai frumoase, dar sunt şi deosebit de gustoase. Cu un pic de efort veţi descoperi pe rafturi produse româneşti. Vă garantez, merită efortul!

Din judeţul Buzău, de la Râmnicu Sărat, au venit să ne îndulcească cu fructe confiate cei de la Italprod, iar sucuri de fructe şi legume, fără conservanţi, ne-au adus tocmai din Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, cei de la Gold Juice. Şi fructele care au fost confiate şi legumele şi fructele din care au fost extrase sucurile sunt , bineînţeles, româneşti.

Două podgorii din judeţul Arad au fost prezente cu produsele lor la Timişoara Food Summit 2023. Sprijinul acordat acestor producători de nişă este obligatoriu, pentru că ei nu au mari posibilităţi financiare, iar prezenţa lor la Timişoara Food Summit 2023 este de salutat şi absolut binevenită.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Caransebeş a venit cu de toate, inclusiv cârnaţi din carne de capră, brânzeturi şi, bineînţeles, răchie de la gugulani. Nici vecinul nu s-a lăsat mai prejos şi a aranjat un stand foarte atrăgător.

Seara zilei de 23 noiembrie a fost dedicată unei prezenţe pe dealul Silagiului, pentru o degustare a câtorva vinuri din producţia cramei Aramic. Amfitrionul Adam Crăciunescu a fost o gazdă desăvârşită.
Sper că v- am trezit interesul. Ascultaţi emisiunea, veţi afla şi mai multe.

Autor: Mihai Anghel

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Agricultură vineri, 28 iunie 2024, 10:31

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad

Recoltarea grâului a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme în judeţul Arad, faţă de anii anteriori. Lucrările agricole vin pe...

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Agricultură joi, 6 iunie 2024, 15:30

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș

Cercetarea agricolă bănățeană este pe cale să câștige un nou pariu în domeniul ameliorării grâului. Soiul Biharia, creat la Lovrin, a...

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură miercuri, 29 mai 2024, 17:21

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii

În livada Nicoletei Șmac, startul culesului s-a dat deja de mai bine de două săptămâni, cu mult mai repede decât în anii precedenți....

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Agricultură marți, 21 mai 2024, 18:57

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad

Legumicultorul arădean a pus la dispoziția clienților tarlaua cultivată cu mazăre și oricine dorește poate să adune pastaile dulci direct din...

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Agricultură marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni