Ascultă Radio Timișoara Live

Brânza de Caransebeș, un sortiment aparte mai puțin cunoscut

Brânza de Caransebeș, un sortiment aparte mai puțin cunoscut

Articol de Radio Timișoara, 9 ianuarie 2024, 10:59

Din zestrea culinară a Banatului Montan, brânza de Caransebeș este un potențial brand care ar putea avea un succes real de piață, pe măsura istoriei sale.

Toată lumea cunoaște și apreciază, desigur, telemeaua de Sibiu, un brand care a depășit granițele României și care se bucură, mai nou, de statutul de produs cu indicație geografică protejată la nivelul Uniunii Europene. Puțin știu însă că în Banatul de Munte, în zona Caransebeșului, se produce o brânză maturată aparte.

Rețeta nu diferă cu mult de cea a brânzei clasice, dar are câteva secrete care îi conferă specificitate, spune Ioan Bona de la Ilova, unul dintre crescătorii de oi cărășeni care respectă în continuare rețetarul tradițional.

Brânza, în zona de munte, se pregătește după mulsul oilor, se strecoară frumos, se încălzește, dacă-i mai rece afară. și se dă cheag, cheagul natural. Se face o diferență enormă între cheagul natural și cheagul la sticlă, cheagul din prafuri, care se comercializează. Are alți fermenți în ea, când îi produs natural. Fiind laptele cum trebuie, cheagul natural, iasă o brânză de calitate”, spune Ioan Bona.

Brânza de Caransebeș, mare și rotundă precum roata de la roabă, se poate depozita pe o perioadă lungă de timp și face parte din meniul aproape zilnic al cărășenilor.

Brânza maturată, când o pui în tigaie se faci așa de crocantă de n-ai mai vrea să pleci de lângă tigaie. Brânza proaspătă și grasă să întinde ca un cașcaval. Noi avem altă strategie la saramură, după ce am făcut-o, noi o fierbem. Saramura fiartă ține brânză așa cum o pui. Brânză făcută din 2022 nu devine iute, pentru că e lapte 100% numai de oaie”, explică Ioan Bona.

Din păcate, cei care respectă rețeta tradițională sunt din ce în ce mai puțini.

“Nu se produce, pentru că mulți au decis să dea laptele și apoi atunci, X sau Y, nemaiavând, își fac pentru ei”, mai spune Ioan Bona.

Chiar dacă nu are mucegai care să o înnobileze sau alte particularități care țin de rafinamentul gustului, brânza de Caransebeș are o istorie îndelungată. Crearea unui brand, măcar zonal, i-ar putea asigura și un viitor pe măsură.

 

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Agricultură vineri, 5 aprilie 2024, 07:15

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice

Sezonul fotografiilor în lanurile cu rapiță s-a deschis deja în județul Timiș. Vremea caldă din februarie și din luna martie a dus la o...

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină
Agricultură joi, 28 martie 2024, 19:32

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină

Aceasta este soluția ministrului Agricuturii pentru salvarea sectorului atât de afectat de pesta porcină africană. Prezent, astăzi, la Arad,...

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină
“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș
Agricultură sâmbătă, 23 martie 2024, 21:25

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș

Invitații emisiunii “Diminețile satului” vor fi directorul general al Cominatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, și directorul...

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș
Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare
Agricultură joi, 14 martie 2024, 19:40

Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare

Tot mai mulți oameni de afaceri din mediul rural doresc să își deschidă silozuri sau linii de fabricare a berii artizanale. Reprezentanții...

Întreprinzătorii din mediul rural, prea puțin interesați de proiecte de școlarizare
Agricultură luni, 26 februarie 2024, 14:58

Două focare de pestă la Nădlac; sute de porci au fost ucişi

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Arad atrag atenția asupra riscului de răspândire a virusului. În orașul Nădlac sunt în...

Două focare de pestă la Nădlac; sute de porci au fost ucişi
Agricultură luni, 26 februarie 2024, 08:34

Ferma didactică Pohalma mai are 20.000 de pomi fructiferi și arbuști pentru pomicultori

Pomicultorii își pot întineri livezile cu puieți de pomi fructiferi și arbuști de la ferma didactică Pohalma. Ferma pomicolă lugojeană din...

Ferma didactică Pohalma mai are 20.000 de pomi fructiferi și arbuști pentru pomicultori
Agricultură sâmbătă, 24 februarie 2024, 08:00

Primăvara agricolă începe cu o piață de sezon la AgroVillage

Sezonul de primăvară agricolă se deschide în spațiul AgroVillage de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara. AgroVillage o...

Primăvara agricolă începe cu o piață de sezon la AgroVillage
Agricultură joi, 22 februarie 2024, 17:25

Una dintre cele mai mari ferme de reproducţie porci din Europa se construieşte în județul Arad

Investiția derulată în localitatea Semlac din județul Arad ar putea aduce o creștere cu 25% a veniturilor anuale din taxe și impozite. Una...

Una dintre cele mai mari ferme de reproducţie porci din Europa se construieşte în județul Arad