Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Tot mai multe afaceri din lumea satului sunt bazate pe tradiția gastronomică a zonei, ceea ce demonstrează diversificarea procupărilor din zona rurală, dar și despre succesul micilor afaceri de familie.

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Articol de Radio Timișoara, 26 iunie 2024, 12:42

De multă vreme economia locală din mediul rural nu se mai bazează doar pe agricultură. Au început să funcționeze cu succes și alt gen de afaceri, cum sunt micile restaurante tradiționale, punctele gastronomice și chiar pizzeriile.

La Dorobanți, în județul Arad, Misik Endre a învățat gastronomie în Ungaria. După ce a fost bucătar la restaurante din țară și din străinătate, s-a întors la tradițional. A renovat o căsuță veche primită moștenire și astfel a apărut un mic restaurant cu specific local.

Casa țărănească are cam 140 de ani. Am primit-o de la socrul meu și am renovat-o așa încet, am vrut să păstră din ceea ce a fost pe vremuri. Am mai văzut astfel de restaurante mici și în Ungaria și de acolo au venit ideea. În 2019 am deschis restaurantul. În total, cam 30 de persoane, nu este mai mare pentru că nici bucătăria nu e mare. Am făcut școala de bucătari la Bekescsaba. Am lucrat și în Ungaria și aici în România”, povestește Misik Endre.

Pentru că mâncarea este gustoasă, vestea s-a dus repede și, mai ales la sfârșit de săptămână, clienții pot găsi o masă liberă doar cu rezervare.

Mâncăruri gătim la hotar, și ungurește și românește, cum am învățat de la părinții mei. La 90% din mâncăruri folosim boia. Facem gulaș și din carne de vită și din carne de porc. Lângă Dorobanți, este o crescătărie de pește de unde cumpăr somn proaspăt în fiecare săptămână și pregătesc ciorbă de pește cum se face la Szeged. Sâmbătă și duminică trebuie rezervare. Mulți clienți am din Arad și foarte mulți din Timișoara”, spune Misik Endre.

Punct gastronomic local la Coșteiu de Sus

De anul acesta, Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, câștigătoare a unui premiu la un concurs gastronomic TV, dar și gazdă a numeroase ediții Banat Brunch, și-a deschis un punct gastronomic local. Hotărârea a luat-o din drag pentru tradiția culinară din Țara Făgetului, dar și pentru a-și ocupa timpul într-un mod profitabil.

La vremea pensiei, sentimentul meu este imens când văd curtea plină, oameni fericiți, pentru că omuluim când gustă din bucatele mele, i se vede imediat crisparea sau fericirea pe față. Dar oamenii sunt fericiți și nu le pare rău că au ajuns până aici”, spune Emilia Popa.

Și la Coșteiul de Sus, economia locală nu are decât de câștigat.

Noi suntem producători locali, care ne ajutăm între noi. Eu nu am ceapă, vecina îmi de ceapă, eu am ouă, îi dau la vecina ouă. Ne împrumutăm cu aceste produse și, la final, fiecare să aibe totul ce trebuie pe masă. Să nu ne ducem să cumpărăm din altă parte. Nu neapărat trebuie să ne îmbogățim din asta, dar plăcerea sufletească este cea mai mare bogăție”, spune Emilia Popa.

Cele două exemple arată că statul românesc are nevoie și de bucătari, și de frizeri, și de tâmplari, și de căpșunari. Cu toții contribuie la relansarea și dezvoltarea comunităților rurale.

ReporterRemus Nistoran

Profesor de economie din Timișoara: Creșterea TVA în perioadă de recesiune nu este o măsură indicată
Economie sâmbătă, 21 iunie 2025, 12:00

Profesor de economie din Timișoara: Creșterea TVA în perioadă de recesiune nu este o măsură indicată

Creșterea TVA în această perioadă nu este indicată, spune profesorul de economie Ioan Talpoș, fost decan al Facultății de Economie și a...

Profesor de economie din Timișoara: Creșterea TVA în perioadă de recesiune nu este o măsură indicată
Apel la unitate din partea antreprenorilor din Timiș pentru dialogul cu autoritățile
Economie joi, 19 iunie 2025, 18:15

Apel la unitate din partea antreprenorilor din Timiș pentru dialogul cu autoritățile

Antreprenorii din Timiș lansează un apel la solidaritate pentru a îmbunătăți dialogul social dintre mediul privat și autorități. La...

Apel la unitate din partea antreprenorilor din Timiș pentru dialogul cu autoritățile
Promovarea Timișoarei, cheia spre mai multe zboruri internaționale
Economie luni, 16 iunie 2025, 07:42

Promovarea Timișoarei, cheia spre mai multe zboruri internaționale

Timișoara este un oraș cu aer occidental, cu clădiri istorice, cafenele cochete și evenimente culturale aproape în fiecare weekend. Și totuși,...

Promovarea Timișoarei, cheia spre mai multe zboruri internaționale
CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată
Economie duminică, 15 iunie 2025, 12:15

CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată

CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată, ceea ce pune în pericol siguranţa circulaţiei trenurilor în plin sezon estival,...

CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată
Economie sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Economie vineri, 13 iunie 2025, 15:23

Ministrul Energiei, despre noile facturi la curent electric: Să nu întreținem o stare de panică

Prețul energiei electrice nu va crește decât cu câteva zeci de lei și nu-i va afecta pe consumatorii vulnerabili, dă asigurări ministrul...

Ministrul Energiei, despre noile facturi la curent electric: Să nu întreținem o stare de panică
Economie joi, 12 iunie 2025, 17:00

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului

Proiectul noii Termocentrale MASS este într-un stadiu avansat şi că la finalul acestui an este posibil ca aici să fie produse primele cantităţi...

Ministrul Energiei: Termocentrala de la Mintia ar putea produce primii megawați la sfârșitul anului
Economie duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali