Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Tot mai multe afaceri din lumea satului sunt bazate pe tradiția gastronomică a zonei, ceea ce demonstrează diversificarea procupărilor din zona rurală, dar și despre succesul micilor afaceri de familie.

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Articol de Radio Timișoara, 26 iunie 2024, 12:42

De multă vreme economia locală din mediul rural nu se mai bazează doar pe agricultură. Au început să funcționeze cu succes și alt gen de afaceri, cum sunt micile restaurante tradiționale, punctele gastronomice și chiar pizzeriile.

La Dorobanți, în județul Arad, Misik Endre a învățat gastronomie în Ungaria. După ce a fost bucătar la restaurante din țară și din străinătate, s-a întors la tradițional. A renovat o căsuță veche primită moștenire și astfel a apărut un mic restaurant cu specific local.

Casa țărănească are cam 140 de ani. Am primit-o de la socrul meu și am renovat-o așa încet, am vrut să păstră din ceea ce a fost pe vremuri. Am mai văzut astfel de restaurante mici și în Ungaria și de acolo au venit ideea. În 2019 am deschis restaurantul. În total, cam 30 de persoane, nu este mai mare pentru că nici bucătăria nu e mare. Am făcut școala de bucătari la Bekescsaba. Am lucrat și în Ungaria și aici în România”, povestește Misik Endre.

Pentru că mâncarea este gustoasă, vestea s-a dus repede și, mai ales la sfârșit de săptămână, clienții pot găsi o masă liberă doar cu rezervare.

Mâncăruri gătim la hotar, și ungurește și românește, cum am învățat de la părinții mei. La 90% din mâncăruri folosim boia. Facem gulaș și din carne de vită și din carne de porc. Lângă Dorobanți, este o crescătărie de pește de unde cumpăr somn proaspăt în fiecare săptămână și pregătesc ciorbă de pește cum se face la Szeged. Sâmbătă și duminică trebuie rezervare. Mulți clienți am din Arad și foarte mulți din Timișoara”, spune Misik Endre.

Punct gastronomic local la Coșteiu de Sus

De anul acesta, Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, câștigătoare a unui premiu la un concurs gastronomic TV, dar și gazdă a numeroase ediții Banat Brunch, și-a deschis un punct gastronomic local. Hotărârea a luat-o din drag pentru tradiția culinară din Țara Făgetului, dar și pentru a-și ocupa timpul într-un mod profitabil.

La vremea pensiei, sentimentul meu este imens când văd curtea plină, oameni fericiți, pentru că omuluim când gustă din bucatele mele, i se vede imediat crisparea sau fericirea pe față. Dar oamenii sunt fericiți și nu le pare rău că au ajuns până aici”, spune Emilia Popa.

Și la Coșteiul de Sus, economia locală nu are decât de câștigat.

Noi suntem producători locali, care ne ajutăm între noi. Eu nu am ceapă, vecina îmi de ceapă, eu am ouă, îi dau la vecina ouă. Ne împrumutăm cu aceste produse și, la final, fiecare să aibe totul ce trebuie pe masă. Să nu ne ducem să cumpărăm din altă parte. Nu neapărat trebuie să ne îmbogățim din asta, dar plăcerea sufletească este cea mai mare bogăție”, spune Emilia Popa.

Cele două exemple arată că statul românesc are nevoie și de bucătari, și de frizeri, și de tâmplari, și de căpșunari. Cu toții contribuie la relansarea și dezvoltarea comunităților rurale.

ReporterRemus Nistoran

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Economie luni, 28 iulie 2025, 06:52

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații

Ministerul Agriculturii anunță măsuri concrete pentru extinderea sistemelor de irigații. Declarația vine în contextul în care sudul României...

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Economie duminică, 27 iulie 2025, 14:32

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate

Seceta creează mari probleme in România și în acest an. În lipsa sistemelor de irigații, în județul Arad există agricultori care reclamă...

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Economie marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad
Economie vineri, 18 iulie 2025, 12:44

Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad

Județul Arad înregistrează cea mai mare producție de grâu din ultimii șapte ani, cu o medie de 5.900 de kilograme la hectar, potrivit datelor...

Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad
Economie marți, 15 iulie 2025, 18:00

Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor

Agențiile guvernamentale, sinecurile și noile forme de inegalitate – toate pot genera dezechilibre economice și politice serioase, atrage...

Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor
Economie luni, 14 iulie 2025, 17:47

Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice

Agențiile guvernamentale reprezintă una dintre problemele economiei românești, avertizează un profesor de Economie Publică din Timișoara....

Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice
Economie luni, 14 iulie 2025, 08:09

Afaceri cu suflet: Cum schimbă antreprenoriatul social comunitățile din România

Într-o lume în care afacerile tradiționale se măsoară în profit, antreprenoriatul social propune un alt model: unul în care scopul principal...

Afaceri cu suflet: Cum schimbă antreprenoriatul social comunitățile din România
Economie joi, 3 iulie 2025, 19:43

Creșterea TVA aduce scumpiri și risc de recesiune. Cui folosește inflația? Explicația unui profesor de economie din Timișoara

Creșterea taxei pe valoarea adăugată este una dintre cele mai rapide metode prin care guvernele pot colecta mai mulți bani la buget. Dar această...

Creșterea TVA aduce scumpiri și risc de recesiune. Cui folosește inflația? Explicația unui profesor de economie din Timișoara