Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Haine, construcţii sau bere din cânepă. Despre toate puteţi afla la Muzeul Cânepii din Timişoara

Cânepa a hrănit, îmbrăcat şi ocrotit generaţii întregi de români gospodari. Fibra de cânepa a fost  esenţială, pe vremuri, pentru realizarea frumoaselor ii româneşti.

Haine, construcţii sau bere din cânepă. Despre toate puteţi afla la Muzeul Cânepii din Timişoara

Articol de Radio Timișoara, 17 noiembrie 2017, 12:40

Timişorenii şi turiştii au ocazia, acum, să viziteze un muzeu special conceput pentru a scoate în evidenţă importanţa cânepii. De la obiecte de vestimentaţie la alimente, fibre şi ţesături, carpete şi chiar materiale de construcţie, cu toate şi-au făcut loc în Muzeul Cânepii din Timişoara.

Gheorghe Căpuşan a decis să reînvie arta prelucrării cânepii la Cluj, unde a înfiinţat un muzeu dedicat plantei tehnice iar acum, alături de soţie, lucrează la un proiect ambiţios: o casă făcută din cânepa semănată, culesă şi prelucrată de propriile mâini.

“Toate lucrurile acestea m-au făcut să alerg cu mintea şi în altă parte şi acum suntem la construcţia unei case din cânepă în Cluj. Pe proprietatea pe care o deţinem, eu şi cu soţia, Rodica, facem o casă din cânepă cu structură de rezistenţă din lemn. Va fi Casa Cânepii, proiectată special pentru elevi, studenţi şi nu numai. Începem de la bobul de cânepă până la zidăria din cânepă, tot ce poate să ne dea nouă cânepa”, spune Gheorghe Căpuşan.

De la tradiţional la modern, cânepa a reuşit să treacă testul timpului. Poate fi prelucrată şi prin metode noi, atât ca fibră dar şi ca aliment. Este deosebit de nutritivă, spune profesorul Dana Radu, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

“Poate fi folosită pentru o varietate foarte largă de alimente. Putem face inclusiv bere din cânepă, putem face tot felul de extracte având în vedere compoziţia seminţelor şi a frunzelor. Ele sunt adaptabile pentru foarte multe alimente valoroase. Poate interesul sau cererea pieţei vor mişca capacităţile de producţie în sensul acesta”, a spus Dana Radu.

Poveştile celor doi au fost puse cap la cap în momentul deschiderii muzeului cânepii la Timişoara. Aici, cei care îndrăgesc tradiţiile româneşti şi vor să afle mai multe, au acum un spaţiu în care se pot înconjura cu cânepă, spune inţiatorul proiectului, Leontina Prodan.

“În acest muzeu veţi vedea un trecut al cânepii şi, când ne-am vedea rădăcinilor, o să creştem frumos împreună cu această plantă care ne oferp foarte multe posibilităţi. Deci un muzeu al viitorului, o combinaţie între trecut şi viitor, o înţelegere între generaţii aşa că această cânepă ne poate ţine uniţi. Avem o şcoală, START – Şcoala Tehnică de Arte Româneşti Tradiţionale, în care promovăm meseriile şi meşteşugurile şi majoritatea au la bază materia primă cânepa, lutul, lemnul şi tot ce avem nevoie în viaţa noastră”, spune Leontina Prodan.

Muzeul Cânepii de pe strada Preyer din Timişoara urmează să fie inclus în circuitul turistic al oraşului de pe Bega.

Ascultaţi reportajul realizat de Ioana Sapianu:

Foto: Facebook

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Agricultură luni, 12 mai 2025, 21:21

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă

Înscrierea în programul “Rabla pentru tractoare”a fost anulată de Administația Fondului pentru Mediu din cauza problemelor tehnice din timpul...

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă
Agricultură duminică, 11 mai 2025, 20:26

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare

Producătorii agricoli se pot înscrie, începând din 12 mai, de la ora 10.00, în programul Rabla pentru tractoare. Producătorii trebuie să...

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare
Agricultură sâmbătă, 10 mai 2025, 18:30

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime înregistrărilor de la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă. De Mihai...

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă