Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O familie de fermieri din Banat s-a reprofilat cu succes pe creșterea vacilor din rasa Angus

Primul nucleu cărășean de vaci Angus a fost adus în România în urmă cu cinci ani la Glimboca. Povestea a început, de fapt, la Cluj, de unde familia Ursulescu a preluat afacerea cu vaci de carne a unui fermier din zonă. Așa au ajuns la Glimboca primele 28 de vaci din rasa Angus.

O familie de fermieri din Banat s-a reprofilat cu succes pe creșterea vacilor din rasa Angus
Foto: Foto: http://agrointel.ro

Articol de Radio Timișoara, 19 iunie 2018, 12:03

La vremea respectivă, consiliul de familie a decis că poate fi o afacere sustenabilă, cu muncă mai puțină și profit mai mare, spune doamna Ursulescu.

“Sunt niște animale care ar putea să ne dea un exemplu de viață și să ne învețe cum să trăim și noi. Sunt de echipă. Și vă dau un singur exemplu. Atunci când sunt în pericol și sunt pe câmp, sunt atacate, nu fug ci se unesc și luptă”, spune proprietara fermei.

Anul acesta, vara a venit mai devreme astfel că familia Ursulescu și-a trimis vacile la munte, pentru că această rasă preferă mai degrabă răcoarea muntelui și traiul în sălbăticie.

“Sunt animale care suportă mai greu căldura, rezistă la frig și se regăsesc în această natură pentru că sunt semisălbatice. Peste vară, pădurea comunei Glimboca, undeva deasupra Poienii Mărului. Facem cam trei zile până acolo. Încă mai facem transhumanță și este o plăcere. În momentul în care mă duc pe munte și văd cât s-au făcut și ce fericite sunt, sunt și eu fericită pentru că fără să le iubești și fără un pic de optimism, nu reușești”, spune fermiera.

Calitatea cărnii de Angus este căutată și apreciată în întreaga Europă. Din păcate, mai puți în România unde tot ceea ce înseamnă tineret bovin pentru carne se vinde la grămadă, indiferent de rasă. Totul se vinde viu și mai apoi se exportă pentru că punctele de sacrificare sunt practic inexistente.

“Deocamdată livrăm doar în viu. Gustul este altul, colesterolul este aproape absent.  În viitor, cu certificatul acesta de bio, va înțelege ce ia și ce pune pe masă clientul”, mai spune proprietarea fermei de vaci.

Prețul propus și subvențiile acordate de statul român este în măsură să mulțumească familia Ursulescu. Povestea fermierilor de la Glimboca mai scoate o dată în evidență, atunci când vorbim despre profit, diferența foarte mare dintre ceea ce înseamnă produsul brut și cel finit.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Foto: http://agrointel.ro

 

Un nou an apicol dificil în Banat
Agricultură marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat
Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Agricultură luni, 28 iulie 2025, 06:52

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații

Ministerul Agriculturii anunță măsuri concrete pentru extinderea sistemelor de irigații. Declarația vine în contextul în care sudul României...

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Agricultură duminică, 27 iulie 2025, 14:32

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate

Seceta creează mari probleme in România și în acest an. În lipsa sistemelor de irigații, în județul Arad există agricultori care reclamă...

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine