Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O italiancă produce la Sârbova brânză după rețete sofisticate și tradiționale

O italiancă produce la Sârbova brânză după rețete sofisticate și tradiționale

Articol de Radio Timișoara, 11 ianuarie 2020, 06:52

La Sârbova, în județul Timiș, se produc 12 sortimente de brânză după rețete sofisticate italiene.

Afacerea a fost pusă pe picioare de Adriana Formenti și este menită să susțină un program social prin care se acordă o șansă la o viață decentă tinerelor ieșite din casele de copii.

“Încercăm să dăm o posibilitate de formare mai întâi umană, apoi și profesională, într-un fel în care învață o meserie, să facă brânzeturi după rețete din Italia. Când mergem la vânzare sunt mândre că ele fac brânza aceasta atât de bună pe care toată lumea o apreciază. Pentru ele o mândrie. Noi avem și cazare și masă, după aceea ele hotărăsc ce vor să facă. Noi avem șase locuri, trei sunt ocupate”, spune întreprinzătoarea de la Sârbova.

Adriana Formenti este din Italia dar, de foarte mulți ani, a venit în România ca voluntar. În 2011 a cumpărat o casă la Sârbova și a înființat Asociația Curtea Culorilor, o asociație înființată de femei pentru femei.

Prin intermediul programului, a cumpărat cinci văcuțe din rase românești și a început să facă brânză, iar brânzeturile produse la Sârbova sunt realizate după reguli foarte stricte, cu răbdare și atenție pentru că nu cantitatea ci calitatea vinde.

“Noi producem în cantitate mică. A fost și un hipermarket care ne-a solicitat dar am refuzat. Am achiziționat printr-un proiect, anul trecut, o mașină pentru vânzare și vindem la piața volantă. Avem trei feluri proaspete, avem stracchino, ricotta și ricotta la cuptor și mai avem nouă feluri de brânză maturată. Prima pe care am făcut-o acolo am numit-o <Sârbova>, toată lumea va cunoaște satul nostru pentru brânzeturi. Mai avem <Toma>, care e o brânză din Piemonte, dar pentru că e făcută la Sârbova se cheamă Toma și celelalte caciotte cu diferite arome, cu piper, cu ardei iute, cu chimen și mai avem cu diferite mirodenii și cu nucă”, spune Adriana Formenti.

Voluntariatul a ajutat-o pe Adriana Formenti să descopere România și, cu toate că a stat nouă ani în București, acum Sârbova a devenit casa ei.

“Tot ce am și ce sunt este aici acum”, spune Adriana Formenti.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Un nou an apicol dificil în Banat
Agricultură marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat
Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Agricultură luni, 28 iulie 2025, 06:52

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații

Ministerul Agriculturii anunță măsuri concrete pentru extinderea sistemelor de irigații. Declarația vine în contextul în care sudul României...

Ministrul Agriculturii promite extinderea sistemelor de irigații
Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Agricultură duminică, 27 iulie 2025, 14:32

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate

Seceta creează mari probleme in România și în acest an. În lipsa sistemelor de irigații, în județul Arad există agricultori care reclamă...

Seceta face ravagii în județul Arad: unuii agricultori reclamă culturi compromise în totalitate
Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine