Tomate exotice de toate culorile, cultivate din pasiune aproape de Timișoara

Multă vreme, convingerea generală era că tomatele nu pot fi decât roșii. Însă pe piață au apărut tot mai mult tomate galbene, verzi sau chiar bleu-indigo.

În apropiere de Timisoara, câţiva pasionaţi de tomate cultivă în sistem tradiţional şi ecologic tomate de toate formele, culorile şi gusturile.

Pasiunea pentru roșii a transformat o timișeancă în cea mai mare colecționară de soiuri de tomate din întreg județul.

Lumința Pujad de la Cheglevici a adunat zeci de soiuri de roșii de toate culorile și de pe toate continentele, de la cele tradiționale până la cele exotice, precum Flanders Contrast sau Sgt. Peppers, roșii bleu-indigo.

“Lumea nu cunoaște ce înseamnă o roșie verde. Cineva m-a întrebat dacă roșiile acelea se mănăncă. Semințele sunt scumpe și înțeleg și de ce. E atâta muncă de la pus sămânța în pământ și până la recoltat semințele, e drum lung. Acum îmi dau și eu seama ce înseamnă să cultivi în grădină niște roșii și să apreciezi, mai ales când sunt cultivate în mod bio, munca omului”, spune Luminița Pujad.

Luminița Pujad și-a descoperit pasiunea pentru tomate după ce s-a mutat la Cheglevici. Este bucureșteancă, dar a trăit ani buni în Franța. La Cheglevici a găsit liniștea pe care o căuta.

“M-am mutat la țară, în primul rând, și având grădină m-am uitat pe internet cum se cultivă o roșie. Am avut niște prieteni din satul Cheglevici pe care i-am cunoscut în Franța și așa am ajuns la Cheglevici. E liniște”, spune Luminița Pujad.

Grație comunicării online, pasiunea pentru roșii s-a transmis și la alte gospodine din Timiș. Una dintre ele este Laura Șușman de la Gătaia, care cultivă roșii de plăcere dar mai ales din dorința de a mânca sănătos.

“Tot ce cultiv, cultiv din pasiune și totul a început când mi-au fost copiii mici din dorința de a le da produse gustoase și diverse. Să îi tenteze să mănânce. În urmă cu patru-cinci ani am început să caut pe net semințe de roșii frumoase și așa am găsit colecționari de la care am cumpărat. De la tot ce avem noi ne scoatem semințele, oprim pentru noi cât ne trebuie să punem în primăvară și tot ce avem surplus, în toamnă la piața de semințe libere, dăruim la cine vine și dorește”, spune Laura Șușman.

Colorate și gustoase, roșiile ne îmbogățesc mesele de zi cu zi și ne păzesc de boli, mai ales atunci când sunt cultivate în sistem bio.

Articole asemănătoare

De 1 Iunie, copiii din Arad vor “inspecta” dotările M.A.I.

Copiii vor putea vedea aparatele de termoviziune, cum se face amprentarea în laboratorul mobil de…

2 ore ago

Poliţia Locală Timişoara apelează la cetăţeni să nu le ofere bani cerşetorilor, întrucât în acest fel sunt încurajaţi să rămână în stradă.

Noul sezon estival s-a deschis în staţiunea balneo-climaterică Geoagiu Băi. Ștrandurile termale din Complexul “Băile…

2 ore ago

S-a deschis sezonul estival în stațiunea Geoagiu Băi

Noul sezon estival s-a deschis în staţiunea balneo-climaterică Geoagiu Băi. Ștrandurile termale din complexul “Băile…

2 ore ago

Cel mai lung traseu feroviar în miniatură, în expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”

De la vagoane, locomotive, șine, gări, felinare, tuneluri și până la orașe, localnici, copaci, cladiri,…

3 ore ago

Anca Todoni învinge un fost număr 23 WTA pentru a urca în semifinale

Jucătoarea timișoreană de tenis Anca Todoni s-a calificat în semifinalele turneului de la Troisdorf, Germania.…

4 ore ago

Spațiu verde transformat în “curte privată” pe Calea Aradului din Timișoara

Primăria Timișoara anunță că a recuperat o parcelă de spațiu verde aferentă tramei stradale de…

5 ore ago